1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Werk & relatie
  4. Wat doe je als mantelzorg jouw relatie verandert?

Wat doe je als mantelzorg jouw relatie verandert?

6 6 minuten lezen
Overzicht
Man in rolstoel en vrouwelijke mantelzorger schaken
  • 2 reacties
  • 13 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 10 april 2019
Je leven verandert zodra je mantelzorger wordt. Je hebt het druk met de zorg en er moet een hoop worden geregeld. Maar ook de relatie met degene voor wie je zorgt verandert. Dit is soms best moeilijk. Praat er daarom met iemand over en ontdek manieren om positief om te gaan met de situatie.

De relatie verandert door lichamelijke of geestelijke achteruitgang  

De veranderende relatie heeft vaak verschillende oorzaken. Misschien help je de ander met eten, aankleden en douchen. Terwijl dit vroeger niet hoefde. Of wordt het geheugen van je naaste steeds slechter waardoor jij alle praktische zaken regelt. Het karakter van de ander verandert vaak ook langzaam maar zeker. En dat heeft gevolgen voor jullie relatie.

Gebruik onze 3 tips om het samen leuk te houden

Het is belangrijk om het fijn te hebben samen. Zo houd je het als mantelzorger langer vol. Hoe ga je als mantelzorger dan zo goed mogelijk om met een relatie die verandert? We geven je hiervoor 3 tips.  

  1. Praat erover met een psycholoog

    Vraag je huisarts om psychische hulp. Ga in gesprek over wat de veranderingen met jou doen. Samen met een psycholoog of coach vind je manieren om beter met de situatie om te gaan. Zo blijft het fijn.

  2. Beleef je relatie op een andere manier

    Sommige dingen kun je niet meer samen doen. Maar een hoop andere dingen juist weer wel. Gelukkig zijn er nog veel manieren het samen leuk te houden als de relatie verandert.

  3. Praat met andere mantelzorgers

    De veranderende relatie maakt je soms eenzaam of boos. Andere mantelzorgers weten hoe het voelt als de relatie steeds meer verandert. Dit geeft steun. Kom in contact met andere mantelzorgers en help elkaar goed om hier goed mee om te gaan.

Deel je eigen tips

Uiteindelijk is elke situatie verschillend en gaat iedereen er weer anders mee om. Wat helpt jou om zo goed mogelijk met de veranderende relatie om te gaan? Deel het hieronder en help daarmee andere mantelzorgers.  

 

Bron: Een tegen eenzaamheid. Beeld: Getty Images

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Tineke
    Mijn partner heeft Lewy body dementie. Bij de huisarts heb ik gevraagd om hulp, 1x per maand iemand om tegenaan te praten en die enigszins begrijpt wat er thuis gebeurt. Ik wil niet alles met mijn kinderen delen. In het intakegesprek bij de psychologe had zij geen idee van de ziekte, zodat ik eerst in de zorgverlener zou moeten investeren om dit uit te leggen. Geen zin in en geen energie voor. Daarnaast is er geen indicatie bij de zorgverzekering voor gezonde mantelzorgers, zodat de psychologe voorstelde mij een indicatie 'angststoornissen' te geven. Ik heb geen angststoornissen en zou (op termijn) mijn sociale zekerheid in gevaar kunnen brengen want ik werk naast de mantelzorg ook in loondienst. Was geen succes, die psycholoog. Ik heb veel steun van de mantelkring, een mevrouw die om de 6 weken belt. Geen drempel, geen reistijd, ze is ervaringsdeskundige. En de lotgenoten bij de dans (Danspark) en café's (Alzheimer, NAH en Parkinson). Herkenning, tips, uitlaatklep zonder kosten.
    • Emmelie
      Hoi Tineke, Bedankt voor het delen van jouw ervaring. Vervelend om te horen dat het in jouw geval niet goed uitpakte met de psycholoog via de huisarts. Ik kan me inderdaad voorstellen dat dit geen succes was als ik het zo lees. Fijn om te horen dat je wel op andere plekken steun hebt gevonden. Hopelijk is dit weer een inspiratie voor andere mantelzorgers die op zoek zijn naar steun en lotgenoten in hun omgeving. Groetjes, Emmelie PGGM&CO