1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Stress & werkdruk

Stress & werkdruk

PGGM&CO, PFZW en IZZ staan voor een gezonde zorgsector. Daarom hebben wij de handen ineengeslagen om zorgprofessionals te helpen om juist nu zelf mentaal fit te blijven. En hebben we het Platform Stress de Baas opgericht. Wij werken hiervoor samen met de MGGZ (Militaire Geestelijke Gezondheidszorg), ARQ IVP (expert bij ingrijpende gebeurtenissen), het Steunpunt Coronazorgen, Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en LOT-C. Alle informatie voor zorgprofessionals vind je hier. Ben je werkgever? Ga dan naar het speciale platform van IZZ.

Gratis zelfscreener speciaal voor zorgprofessionals

Met de zelfscreener van ARQ ontdek jij wat jou energie geeft in het werk en wat stress oplevert. En hoe je daarmee omgaat. Vul de vragenlijst in en ontvang jouw persoonlijke uitslag én handige tips. 

 

Doe nu de zelfscreener 

Stress bespreken op de werkvloer: Zó doet sociaal werker Folkert dat

foto van Folkert in de natuur
Maak jij stress bespreekbaar op de werkvloer? Veel professionals houden stressklachten liever voor zichzelf en zetten vanuit hun passie voor hun werk zelfs nog een tandje bij. Zo ook Folkert. Hij is sociaal werker en zet zich onder andere in voor vrijwilligers- en mantelzorgondersteuning en buurtopbouwwerk. In een persoonlijk interview deelt hij hoe hij stress tóch bespreekt met collega’s.
 • 0
 • 53
Lees meer

‘Nu even niet!’ 5 typische uitspraken van collega’s met stress

Vrouw zit achter laptop met handen in het gezicht
Bijna niemand die gestrest is zegt letterlijk; ‘’Ik heb stress’’. Want juist doordát je stress ervaart, ben je minder scherp en heb je dingen later door. Een collega bij wie het allemaal te veel wordt, zal dit dus niet snel zelf aangeven. Toch zijn er genoeg andere signalen waaraan je direct merkt dat iemand stress heeft. Herken jij een van de volgende 5 uitspraken bij jouw collega?
 • 2
 • 938
Lees meer

Collega met stress? 7 do’s en don’ts voor een goed gesprek

Afbeelding lets talk
Merk jij aan alles dat je collega stress heeft? Dan is het natuurlijk belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Want naast dat je collega er last van heeft, kan het de sfeer en werkplezier op de afdeling aardig verpesten. Maar hoe ga je zo’n gesprek aan en voorkom je dat het alleen maar voor meer spanning zorgt? We geven 7 do’s en don’ts voor een goed gesprek met je collega.
 • 3
 • 211
Lees meer

Een positieve sfeer op de werkvloer? Stel elkaar af en toe déze vragen

collega's zitten aan tafel koffie te drinken
Misschien zit de sfeer er bij jou op de afdeling altijd wel goed in. Maar zijn jij en je collega’s ook open over de dingen die je lastig vindt op werk? Of als je stress ervaart? Zeker in drukke tijden kunnen de spanningen soms hoog oplopen. Met onderstaande vragen geef je elkaar de ruimte om de leuke én minder leuke dingen bespreekbaar te maken. Stel ze zo nu en dan eens aan je collega. Want een goed gesprek kost net zoveel tijd als een slecht gesprek. Zo zorg je samen voor een werksfeer waar alles bespreekbaar is.
 • 2
 • 35
Lees meer

Zo is Vanity Stress de Baas

Vanity met bos bloemen
Ik ben Vanity en ik ben 29 jaar. Ik was werkzaam als laboratorium assistente. Maar waar ik werkte was de werkdruk erg hoog. Ik ben daar daarom gestopt. De afgelopen maanden heb ik door verschillende oorzaken met een burn-out thuis gezeten. Gelukkig gaat het nu goed en heb ik een nieuwe baan gevonden. Vanaf volgende week start ik in de jeugdgezondheidszorg als assistent schoolarts. Hier heb ik flexibele werktijden, de mogelijkheid tot thuiswerken en hoef ik niet meer op feestdagen te werken. En dat geeft mij als alleenstaande moeder veel rust.
 • 0
 • 108
Lees meer

Zo is Lya Stress de Baas

Foto van Lya Stress de Baas
Mijn naam is Lya Speksnijder – den Besten en ik werk in het ziekenhuis Sint Jansdal. Daar ben ik medisch assistent op de poli interne geneeskunde oncologie. Daarnaast ben ik lid van de ondernemingsraad en vakbondsconsulent voor het CNV. Sinds half maart werk ik thuis en doe ik tijdelijk alleen werk voor de ondernemingsraad en de vakbond. Ook heb ik landelijke taken voor de vakbond. Net als ik zijn er meer collega’s in onze sector die in deze tijd juist meer thuiswerken. Dat brengt weer andere uitdagingen met zich mee.
 • 4
 • 75
Lees meer

Ontdek in 3 stappen hoe jij er mentaal voor staat

Visual van roze poppetje met bril dat hand omhoog steekt
Je mentaal fit voelen is heel belangrijk. Want je kunt een ander pas echt helpen als jij je zelf ook goed voelt. Maar wat kun je zélf doen om je mentale fitheid te verbeteren? Dat begint bij ontdekken hoe jij je op dit moment mentaal voelt. Download daarom deze kaart, print hem uit en vul hem in. Zo ontdek je in 3 stappen hoe jij er mentaal voor staat.
 • 0
 • 0
Lees meer

Spanning en stress: deze factoren bepalen hoe mentaal fit jij bent

dame ontspant met koffie
Dat mentale fitheid heel belangrijk is weet je al. Maar wat zorgt voor spanning en stress? En wat kun je daaraan veranderen? Inzicht hierin is hartstikke handig! Het geeft je namelijk handvatten om zelf aan de slag te gaan.
 • 0
 • 469
Lees meer

Stress herkennen bij collega’s: zo weet je wanneer het tijd is om alarm te slaan

Bel op tafel
 • 0
 • 43
Lees meer

De reden waarom mentale fitheid zo belangrijk is! En zo verbeter je het

Vrouw lacht met ogen dicht
Ken je de veiligheidsinstructie in het vliegtuig? Dat je eerst het mondkapje bij jezelf omdoet voor je jouw kind helpt? De reden is even simpel als belangrijk: zolang jij je niet goed voelt, kun je ook een ander niet helpen. Dit geldt voor je lichaam én geest. Spanningen en stress hebben namelijk meer invloed op je doen en laten dan je denkt. Reden genoeg dus om vandaag nog je mentale fitheid te verbeteren!
 • 2
 • 0
Lees meer