1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Omgaan met agressie

Omgaan met agressie

Agressie en ongewenst gedrag komt helaas nog regelmatig voor op de werkvloer. Hoe reageer je als je ineens met agressie te maken krijgt? Waar ligt jouw persoonlijke grens en wanneer meld je een incident bij je leidinggevende? Op deze pagina vind je tips en hulpmiddelen om met agressie en ongewenst gedrag om te gaan. En het vooral met je team bespreekbaar te maken.

Twee vingers met getekende gezichten waarvan een verdrietig en een boos

Een handig overzicht met agressietrainingen in heel Nederland

Verpleegkundigen in gesprek
Wat helpt jou om beter met agressie en ongewenst gedrag op de werkvloer om te gaan? In ons onderzoek gaven professionals aan vooral behoefte te hebben aan voorlichtingen en trainingen. Op deze pagina vind je daarom een handig overzicht van agressietrainingen voor zorg en welzijn door het hele land.
 • 3
 • 2
Lees meer

Elke dag kreeg ik scheldwoorden naar mijn hoofd als een soort ‘goedemorgen'

Man met gebalde vuist
Rob Heebink verpleegt ouderen bij zorgorganisatie Markenheem. Hij vertelt hoe zijn collega’s en hij omgaan met agressie en geweld. En wat dit met je doet als zorgmedewerker.
 • 0
 • 6
Lees meer

Ik verloor mijn sleutels én mijn vertrouwen

Vrouw zit in donker op de grond na agressie
Na een drukke werkdag staat GGZ-begeleider Mirjam voor haar huis. Haar sleutels? Spoorloos. Een paar maanden later wordt er ingebroken. Ze kan maar één conclusie trekken: iemand op het werk heeft ermee te maken. Een moeilijke periode breekt aan, maar ze knokt zich terug.
 • 1
 • 40
Lees meer

Resultaten onderzoek agressie en ongewenst gedrag op de werkvloer

afdeling ziekenhuis met agressie en ongewenst gedrag
De meerderheid van de professionals in zorg en welzijn heeft de afgelopen 12 maanden te maken gehad met agressie en ongewenst gedrag. Dit varieerde van verbale of fysieke agressie tot seksuele of andere intimidatie of bedreiging. Deze uitkomsten lees je in het rapport ‘Agressie en ongewenst gedrag op de werkvloer’. Dit onderzoek is in opdracht van en in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gehouden onder werknemers in de sector zorg en welzijn. Ruim 11.000 respondenten, waarvan de meeste lid van PGGM&CO, deelden hun ervaring.
 • 10
 • 34
Lees meer

Alsjeblieft, de infographic 3 extra tips om met ongewenst gedrag in de zorg om te gaan

Twee vingers met getekende gezichten waarvan een verdrietig en een boos
Heb jij weleens te maken met ongewenst gedrag op de werkvloer? En vind je het moeilijk om hiermee om te gaan? In onze gratis infographic geven we je 3 tips om vandaag al mee aan de slag te gaan.
 • 0
 • 3
Lees meer

Wat doe je als een patiënt of cliënt agressief is?

arts houdt hand vooruit en zegt stop tegen agressie
Agressie in de zorg komt helaas veel voor. De gevolgen hiervan zijn groot voor je werkgeluk en voor je mentale gezondheid. Je verliest je motivatie voor je werk of krijgt slapeloze nachten. Hoe ga je om met agressie op de werkvloer? We geven vijf tips;
 • 0
 • 22
Lees meer

Interview sociotherapeut Peter: "De grens ligt daar waar het jeukt"

Foto van Peter over agressie in de zorg
Driekwart van de medewerkers in zorg en welzijn krijgt te maken met agressie en ongewenst gedrag op de werkvloer. Wat voor gedrag is dit precies? En hoe ga je hiermee om? Peter werkt al 14 jaar in een forensisch psychiatrisch centrum als sociotherapeut op een pre-resocialisatie afdeling. Hier zetten tbs-patiënten hun eerste stappen richting de maatschappij. In een persoonlijk interview deelt hij zijn ervaringen.
 • 0
 • 1
Lees meer

Petitie: zeg 'nee' tegen agressie in de zorg

Schreeuwen, schelden, pesten, roddelen, spugen, ongewenst aanraken, bedreigen of zelfs een klap uitdelen. Professionals in zorg en welzijn hebben dagelijks te maken met agressie en ongewenst gedrag. In contact met patiënten en cliënten, maar ook met hun familie, vrienden of bezoekers. 
 • 0
 • 0
Lees meer

Je collega helpen na een ingrijpende gebeurtenis: 5 do’s en don’ts

collega deelt zijn ervaring na ingrijpende gebeurtenis op werk
Een cliënt die ineens uit z’n slof schiet, een familielid van een patiënt die naar je scheldt of pestgedrag vanuit collega’s. Helaas komt agressief en ongewenst gedrag op de werkvloer nog regelmatig voor. Uit ons onderzoek blijkt dat professionals het liefst door hun eigen collega’s worden opgevangen na zo’n ingrijpende gebeurtenis. Want als collega weet jij als geen ander hoe de ander zich moet voelen. Maar hoe kun je er op zo’n moment het beste voor je collega zijn? We zetten 5 do’s en don’ts voor je op een rij.
 • 3
 • 31
Lees meer

Pesten op het werk herkennen? Dit zijn de 4 typen pestkoppen

illustratie pesten op het werk man met twee gezichten
Pesten onder volwassenen, dat gebeurt toch niet? Helaas wel… Uit ons recente onderzoek blijkt dat 25% van de medewerkers in zorg en welzijn te maken heeft met pesten op het werk. En dat kan iemand flink schade toebrengen, zowel lichamelijk als geestelijk. Hoog tijd dus om op te staan tegen pesten op de werkvloer en elkaar hierop aan te spreken. Maar hoe herken je pestgedrag bij jouw collega’s? We zetten de 4 typen pestkoppen op een rij.
 • 26
 • 35
Lees meer