1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Met pensioen
  4. Pensioen bij PFZW: zo zit het

Pensioen bij PFZW: zo zit het

3 3 minuten lezen
Overzicht
  • 1 reacties
  • 16 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 18 juni 2023
Ga je bijna met pensioen of ben je er net van aan het genieten? Dan komt er veel informatie op je af. En er moet best een boel geregeld worden. Gelukkig is het allemaal niet zo lastig als het lijkt. Op deze pagina lees je er meer over.

Informatie over jouw pensioen 

Als zorgmedewerker krijg je jouw pensioen (meestal) van PFZW (Pensioenfonds Zorg en Welzijn). Zit je in de eindsprint van je werkende leven en wil je jouw pensioen op AOW-leeftijd in laten gaan? Dan ontvang je ongeveer zes maanden vóór je AOW-leeftijd automatisch een brief van PFZW met daarin informatie hoe je jouw ouderdomspensioen kunt aanvragen. Wil je met vervroegd ouderdomspensioen dan kun je dit aanvragen via MijnPFZW. Doe dit op zijn vroegst 6 maanden voordat je met pensioen wilt gaan. Dit mag zelfs 1 dag voor ingang van je pensioen, maar we adviseren je dit 2 maanden van tevoren te doen. Zo weet je zeker dat je alles op tijd binnen hebt.   

Check of je al eerder met pensioen kunt 

Ben je benieuwd of je misschien al eerder met pensioen kunt? Bedenk dan van tevoren hoe je jouw leven als pensionado voor je ziet. Hoeveel heb je nodig om maandelijks rond te komen? Wil je bijvoorbeeld een wereldreis maken? Of misschien verhuizen? Bouw je pensioen op bij PFZW neem dan een kijkje in de pensioenplanner op MijnPFZW. Hier zie je makkelijk en snel hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. En hoeveel pensioen je per maand netto krijgt als je nu zou stoppen met werken. Bouw je pensioen op bij PFZW neem dan een kijkje op MijnPFZW.

Doorwerken na je pensioen

Werk je juist liever nog even door na je pensioen? Ook dat is mogelijk. In je pensioenplan van PFZW bepaal je zelf wanneer je jouw pensioen laat ingaan. Dit kan tot maximaal 5 jaar na het bereiken van je AOW-leeftijd. Wel ontvang je alvast jouw AOW-uitkering als je doorwerkt na je pensioen. 

Mijn PFZW en de pensioenplanner

Op MijnPFZW staat een overzicht van alle periodes waarin je pensioen hebt opgebouwd bij PFZW en bij welke werkgevers. In de pensioenplanner kun je zelf zien welke gevolgen keuzes hebben op jouw pensioen. Denk bijvoorbeeld aan minder werken. De planner geeft stap voor stap antwoord op je vragen, inclusief de (netto) bedragen die daarbij horen. Log in met je DigiD voor direct overzicht. Let hierbij op dat de bedragen die je ziet in jouw pensioenoverzicht ziet anders kunnen zijn dan de bedragen in MijnPFZW. Dit komt omdat het pensioenoverzicht de bedragen per 31 december van het afgelopen jaar toont. MijnPFZW is actueler en toont het pensioen dat je hebt opgebouwd op het moment van inloggen en ook het pensioen dat je nog opbouwt tot je AOW-datum.

Mei = vakantiegeldmaand 

Wist je dat je ook vakantiegeld krijgt als je met pensioen bent? Bij PFZW krijg je 1 keer per jaar dit bedrag. Daar heb je namelijk recht op. Het vakantiegeld is 8% van je pensioen van het afgelopen jaar (mei t/m april). Dit wordt apart uitbetaald op de dag dat je pensioen van mei wordt overgemaakt. Je ziet dan 2 verschillende bedragen op je bankafschrift: je maandelijkse pensioen en het vakantiegeld. 

Loonheffingskorting over je pensioen 

Loonheffingskorting is een korting op de belasting die je moet betalen over jouw inkomen. Je mag de loonheffingskorting laten toepassen door 1 werkgever of uitkerende instantie. In het jaar dat de AOW ingaat, verandert ook jouw inkomen. Je gaat AOW ontvangen van de SVB en pensioen van het pensioenfonds (of PFZW). PFZW past de loonheffingskorting niet toe bij de uitbetalen van het pensioen vanaf AOW-leeftijd. Wil je dit anders dan? In MijnPFZW kun je aangeven dat de loonheffingskorting wel verrekent moet worden. Heb je bijvoorbeeld naast je pensioen nog andere inkomens, bijvoorbeeld salaris van je werkgever of AOW van de SVB? Dan moet je na afloop van het kalenderjaar soms belasting bijbetalen, ook wel naheffing genoemd. Dit komt doordat de Belastingdienst al je inkomens in een jaar bij elkaar optelt. Een deel van je inkomen kan dan in een hoger belastingtarief vallen. Ook heffingskortingen kunnen ten onrechte zijn toegepast. Ouderenkorting bijvoorbeeld. Wil je hierover meer weten? Neem dan contact op met de Belastingdienst. Je voorkomt een naheffing door een voorlopige aanslag aan te vragen bij de Belastingdienst

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • AG van de Loo
    Kan niet inloggen bij MijnPFZW. Ik krijg eerst de melding "502, bad gateway". Na herhaalde pogingen krijg ik de melding:   The requested URL was rejected. Please consult with your administrator. Your support ID is: 6824783614248662497 [Go Back]