1. Home
  2. Onderzoek
  3. Uitkomst onderzoek: 1 op de 5 medewerkers heeft vaak hoofdpijn door werkdruk en -stress

Uitkomst onderzoek: 1 op de 5 medewerkers heeft vaak hoofdpijn door werkdruk en -stress

4 4 minuten lezen
Overzicht
  • 8 reacties
  • 30 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 26 september 2022
1 op de 5 medewerkers in zorg en welzijn heeft vaak hoofdpijn door werkdruk en -stress. Dat blijkt uit ons onderzoek onder ruim 1200 professionals. Medewerkers zijn mentaal minder fit dan ooit. Ook geven ze aan dat de werkdruk hoger is dan vorig jaar en verwachten ze dat deze nog verder toeneemt.

Spelbreker

Na de vakantieperiode voelt de helft van de medewerkers zich mentaal niet fitter. Zelfs op vakantie maakt ongeveer de helft zich zorgen over de werkdruk. En de terugkomst viel bij een kwart ook tegen door werkdruk. Medewerkers die werkten tijdens de vakantieperiode en dit vonden tegenvallen, noemen werkdruk als spelbreker.

Vaak hoofdpijn

Werkdruk- en stress zorgen vaak voor hoofdpijn (55%). Een derde van de medewerkers heeft er een paar keer per maand last van en 1 op 5 altijd. Vermoeidheid, hormonale veranderingen, te weinig water drinken en slaapproblemen worden ook genoemd als oorzaak van hoofdpijn. Hoofdpijn zorgt voor minder werkplezier en bij maar liefst 94% heeft hoofdpijn invloed op het werkvermogen.

Ga in gesprek

Als de werkdruk ook de komende periode nog hoger wordt, is genoeg ontspanning en af en toe écht loskomen van werk juist zo belangrijk. Wees alert op signalen als hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Blijf ook in gesprek met je team en leidinggevende. En trek aan de bel wanneer je ziet dat het niet meer gaat.

Over het onderzoek

PGGM&CO doet voortdurend onderzoek naar de fysieke, mentale en financiële fitheid onder zorg- en welzijnsmedewerkers. Onderzoeksbureau Miles Research voert dit onderzoek uit. Dit keer onderzochten we de fitheid van zorg- en welzijnspersoneel en de overgang van de zomerperiode/vakantie naar weer aan het werk gaan. En ook het ‘hebben van hoofdpijn’ komt aan bod. In totaal hebben meer dan 1200 zorg- en welzijnsmedewerkers meegewerkt aan het onderzoek.

Dit doen we met de uitkomsten van het onderzoek

De resultaten van dit onderzoek zijn voor ons de basis voor nieuwe thema’s en producten die we leden aanbieden. Ook organiseert PGGM&CO in samenwerking met verschillende partners webinars die jou helpen met goed voor jezelf zorgen. Binnenkort lees je meer interessante uitkomsten en oplossingen.

Bekijk het onderzoeksrapport

Open de infographic met alle uitkomsten

Bekijk in één oogopslag alle uitkomsten van het onderzoek 

Open de infographic

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • corrie
    vaak aangegeven dat de werkdruk te hoog is bij de manger tot ik de hamer op mijn hoofd kreeg en 9 dagen in het ziekenhuis lag aan een infuus daarna van 30 uur in de week na 15 uur 15 uur afgekeurd maar de werkdruk blijft dit hou geen paard vol
  • Sandravanburik
    Dit alles heeft mij voor de zomervakantie besluiten dat ik de zorg ga verlaten. De hoge werkdruk houd geen rekening met medewerkers die ouder gaan worden. Ik nader de 50 en dan ga je denken is dit alles wat er nog is. Ging met zoveel tegenzin naar het werk en dat heeft me doen besluiten dat ik ergens anders meer mijn plezier uit mijn werk kan halen. Waarom zou ik me uit de naat werken waar het ergens anders niet hoeft voor het zelfde geld. Voor al nu met gebrek aan personeel ga je ergens anders kijken.
  • Annelies
    En nu? Praten met mijn leidinggevende die ook al weg gegaan is! Het lost allemaal niets op in mijn beleving Werksfeer en teambuilding daar zou idd veel meer in geïnvesteerd moeten worden! En een cursus met als motto klagen helpt niet!
  • Naas
    Heb al jaren spierspanningshoofdpijn Nu ook nekatrose erbij Heel vervelend de ene keer valt mee dan de andere dagen met behulp van medicatie en fysio werk ik gelukkig nog
  • A de bont
    Misschien Cao weer aanpassen en zoals ze het noemen oude trutten dagen er terug in,niet vol te houden zo tot 67
  • Ans
    Inderdaad door de hoge werkdruk en stress onder andere maar wat ik ook om mij heen zie bij collega's nadat ze geprikt en of geboosterd zijn is dat men veel klachten/langdurige klachten hebben van de prik. Bizar dat er zo makkelijk mee word om gegaan en het gaat niet of ik nu voor of niet voor de prik ben dat is een keuze aan ieder maar het valt gewoon op.
    • Sandravanburik
      Of het nu de vaccinatie is of als je ziek bent je word dagelijks gebeld wanneer je weer kunt beginnen. Rekening met het personeel word er niet gehouden je bent een nummer maar er word wel van je verwacht dat je de bewoner/cliënt.alle aandacht geeft en je mag niets missen wand dan mag je op gesprek komen omdat je je werk niet goed doet. Heb wel een collega op het matje zien komen die er van langs kreeg.
    • Isabella
      Klopt, ik was heel erg ziek. Naar de corona vaccinatie ik doe het niet meer ! Ik heb 3 keer een vaccinatie gehaald, nu doe ik het niet meer. Om dat ik elke keer 4 dagen ziek was. Een hoofdpijn. Ook had ik zelf corona gekregen naar de 3 de vaccinatie. Ik ga mij niet meer laten vaccineren. Wat zit in de vaccinatie welke stof zit er in? Ik ben moe , en moe. En moe.