1. Home
  2. Onderzoek
  3. Uitkomst ledenonderzoek: alles draait om in balans zijn

Uitkomst ledenonderzoek: alles draait om in balans zijn

6 6 minuten lezen
Overzicht
Visual balans
  • 42 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 21 september 2020
Je fit voelen. Volgens medewerkers in zorg en welzijn draait dit allemaal om het vinden van de juiste balans. Vooral tussen werk en privé. Nee zeggen is daarbij de grootste uitdaging. Dat blijkt uit ons onderzoek onder 7100 leden.
Infographic uitslag onderzoek PGGM&CO mei 2020

Alles draait om in balans zijn

Je fit voelen draait volgens 65% van de zorgprofessionals om in balans zijn. Dit betekent in de eerste plaats: een juiste balans tussen werk en privé. Maar ook lekker in je vel zitten en energie hebben op het werk, zodat je daarbuiten tijd hebt voor sociale contacten. De 3 grootste uitdagingen om deze balans te vinden, zijn:

  • Nee zeggen
  • Grenzen aangeven
  • Voor jezelf opkomen

Zorgprofessionals geven eigen mentale fitheid een 7.3

In het onderzoek kwam aan bod hoe fit onze leden zich voelen op fysiek, mentaal en financieel gebied. 55% vindt hierin het mentale onderdeel het allerbelangrijkst. Hun eigen mentale fitheid beoordelen zij met een 7.3. Opvallend is dat zij hun collega´s een lager rapportcijfer geven: een 6,8. 37% geeft aan zich door de invloed van corona minder fit te voelen.

Grootste behoefte aan nachtrust om fit te blijven

Zorgprofessionals hebben het meest behoefte aan een goede nachtrust om zich fit te voelen (57%). Daarnaast spelen ontspanning, beweging, voeding en stress op het werk een belangrijke rol in hoe fit zij zich voelen. 

Passie en liefde voor het vak aandachtspunt

Wat medewerkers in zorg en welzijn verder bezighoudt is met name hun passie en liefde voor het vak: ‘’Het zorgen voor anderen zit gewoon in mijn bloed’’. Maar het is ook een aandachtspunt. Want het zorgen en de aandacht voor de patiënt komt soms ook onder druk te staan.  

Toekomst van de zorgsector: waardering belangrijkst

Kijkend naar de toekomst hebben medewerkers in zorg en welzijn het meest behoefte aan waardering. Daarnaast vinden professionals het menselijke aspect en samenwerking in de zorgsector belangrijk.

Waarom dit onderzoek?

De druk op medewerkers in zorg en welzijn is groot. Dat werd afgelopen maanden nog eens extra bevestigd. Met dit onderzoek wilden we erachter komen hoe fit jij je als professional voelt en wat jou bezighoudt. Want wij zetten ons in voor fitte medewerkers in zorg en welzijn. Op fysiek, mentaal en financieel gebied. De resultaten van het onderzoek geven ons inzicht om jou hier nóg beter bij te helpen.

Dit doen we met de uitkomsten van het onderzoek

Met de resultaten van dit onderzoek zijn we gelijk aan de slag gegaan. Samen met PFZW en IZZ hebben we het platform ‘stress de baas’ gelanceerd. Hier vind je handige informatie, hulpmiddelen en tips om zelf de balans weer te vinden. En zo stress de baas te blijven. Binnenkort lees je hier meer interessante uitkomsten en concrete oplossingen rondom dit onderzoek.

Heb je zelf een idee over hoe wij jou kunnen helpen in balans te blijven? Laat het ons hieronder weten.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • K.Verdonk
    Ik vind het jammer en niet terecht om de tips voor Stress de Baas alleen bij de werknemers persoonlijk neer te leggen. De organisatie van Zorg en Welzijn levert ook veel frustraties op en dat heeft met politieke en management-keuzes te maken. Om wat te noemen: de marktwerking is vele werknemers een doorn in het oog en vaak onderwerp van discussie op verjaardagen en tussen personeel onderling. De marktwerking levert veel stress en administratieve druk op, kosten rijzen de pan uit en er is een enorm personeelstekort. Terwijl ondertussen een heleboel medewerkers hard werken aan aanbestedingen, registraties, fondsen aanschrijven, het woud van zorgverzekeraars ontwarren en declaraties indienen, reorganisaties, zijn zij niet inzetbaar in de core business van ons werk. Om ons dan alleen persoonlijk aan het werk te zetten met mindfullnessoefeningen, en tips om de persoonlijke balans te vinden, vind ik een beledediging en misleidend.
    • Susannah
      Beste K. Verdonk, Bedankt voor je reactie. Goed dat je dit benoemt. Als ledenorganisatie voor zorg en welzijn ondersteunen wij in eerste instantie professionals, maar zijn we ook zeker in gesprek met werkgevers over hoe wij hen kunnen ondersteunen om de sector beter en gezonder te maken, zodat er ook daadwerkelijk iets gedaan wordt om professionals te helpen en te ondersteunen. Want die noodzaak is er echt en zien wij ook. Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Met vriendelijke groet, Susannah - PGGM&CO
  • Leo Hollander
    Natuurlijk is aandacht voor balans enorm belangrijk. Of dat met focus op welzijn alléenn effectief bereikt kan worden in deze onzekere tijden, lijkt zeer de vraag. Deze crisis grijpt diep in bestaan van de mens. De zorgprofessional moet naast zichzelf ook anderen opvangen. Dan moet je extra stevig in je schoenen staan om angst en onzekerheid de baas te kunnen. Vragen zoals waarom je dit werk doet en wat maakt je écht gelukkig worden dan nog belangrijker. En veel antwoorden zijn ver weg. Dat laatste realiseren verdient meer aandacht en levert veel op! https://denk-wijzer.nu/niet-weten-coronacrisis/
    • Emmelie
      Hoi Leo, Bedankt voor je reactie en aanvulling. En dat is zeker een heel belangrijk punt. We nemen dit mee en proberen ook leden op dat gebied te ondersteunen en inspireren. Zo zijn we nu een pilot gestart met het loopbaanprogramma Freddify: https://www.pggmenco.nl/thema/werk-privebalans/plezier-in-je-werk/loopbaanprogramma-freddify Hier ga je met dit soort thema's die jij noemt aan de gang. Hopelijk kunnen we leden helpen om over dat soort vragen na te denken. Zodat zij blijven doen waar ze écht gelukkig van worden. Nogmaals bedankt voor je waardevolle toevoeging. Groetjes, Emmelie PGGM&CO
  • Josephine
    Hallo PGGM, Wat doen jullie met al onze opmerkingen en adviezen over arbeidsvoorwaarden? Komen die ook bij de mensen aan de onderhandelingstafels over de arbeidsvoorwaarden en CAO's? Of blijven deze ongedeeld op de gesloten site van het PGGM staan? Vriendelijke groet, josephine
    • Emmelie
      Hoi Josephine, Bedankt voor je reactie. De vakbonden maken zich zeker hard om dit soort opmerkingen en adviezen over arbeidsvoorwaarden op de onderhandelingstafels te brengen. Als ledenorganisatie hebben wij als PGGM&CO helaas geen invloed op arbeidsvoorwaarden en CAO's. Maar uiteraard signaleren wij dit soort adviezen en geven wij dit ook zeker door aan de mensen die hier wél invloed op hebben. Groetjes, Emmelie PGGM&CO
  • R Jansen
    Ik vind dat zulk soort vragen en adviezen impliceren dat het leven maakbaar is. Ik wil daar tegenin brengen dat dit niet zo is. Ik zie een collega die altijd super gezond heeft geleefd kanker krijgen. Sommige mensen worden sneller oud. Zijn snel op of kunnen tegen zaken niet op. Andere zijn onverwoestbaar. Het is allemaal een individuele kwestie. Met zulk soort voorlichtingen ga je het snel in de algemeenheid trekken en leg je mensen verantwoordelijkheid op over zaken waar ze vaak geen invloed op hebben.
  • Judith
    Gebruiken jullie deze gegevens ook om de overheid in te lichten? Ik denk dat vele collega's het met mij eens zijn dat geld nog niet eens zo belangrijk is als waardering, maar het is vooral belangrijk dat de WERKDRUK worst verminderd, waardoor de kwaliteit van zorg ook verbeterd kan worden. Wellicht kunnen jullie hier ook van invloed zijn op de overheid.
  • Johan
    Ik zou van een pensioenfonds zoals de PGGM verwachten dat ze uitleggen waarom het dekkingspercentage tot beneden de 90% is gedaald. En de arbeidsvoorwaarden laten waar ze thuis horen.
  • Petra Arkenbout
    Ik concludeer dat de uitkomst van het het hele onderzoek geen nieuwe inzichten oplevert. Een platform voor Stress de baas is voor mij overbodig. Bij Buurtzorg hebben we al voldoende handvaten gekregen om in balans te blijven. Dat iedere goede werkgever voor zijn medewerkers moeten hebben. mvg petra Arkenbout
    • Emmelie
      Hoi Petra, Bedankt voor je reactie. En fijn om te horen dat er bij Buurtzorg al voldoende handvaten gegeven worden om zelf in balans te blijven. Dat laat zeker het goede voorbeeld zien. We hopen met het platform Stress de Baas professionals te ondersteunen die dit in mindere mate krijgen, of behoefte hebben aan extra informatie en/of hulpmiddelen. Groetjes, Emmelie PGGM&CO
  • Piroschka Olislaegers
    Ik ben 64 jaar en werk 40 jaar in een ziekenhuis op een polikliniek. Ik doe mijn werk met heel veel plezier. Helaas ondervind ik sinds een aantal jaren progressief lichamelijke klachten waardoor mijn werk fysiek zwaar wordt. Ik zou graag blijven werken tot aan mijn pensioen omdat ik van mijn werk hou en ook veel kennis en ervaring bezit. Er zijn echter wat aanpassingen nodig in werkplek en indeling van mijn taken om dit te kunnen volhouden. Ik ondervind weinig begrip hiervoor van mijn leidinggevende. Het is wat hem betreft alles of niets. Ik ben hier boos en verdrietig over. Ik ben alleenverdiener en kan, als ik dit al zou willen, niet minder uren kunnen werken, laat staan stoppen met werken. Na zoveel jaren veel gegeven te hebben wordt ik nu vanwege fysieke problemen, waar ik niets aan kan doen, gewoon afgeserveerd. Ik merk dus weinig van een ouderen beleid in mijn ziekenhuis. Ik zou graag willen dat er out of the box gedacht gaat worden om oudere werknemers die nog willen werken en nog veel te bieden hebben structureel te helpen om in balans en gezond de pensioengerechtigde leeftijd te laten bereiken.
    • Elly Alleleijn
      Klopt helemaal. In balans zijn op oudere leeftijd en dan de mogelijkheid krijgen om te genieten als het allemaal nog kan. Aangepast.
  • Anneke farnken
    Het zou heel fijn zijn als de overheid ons wat meer waardeerde, en niet met geld maar doen wat ze beloven. verder hoop ik dat iedereen gezond blijft, dan hebben wij ook minder stress
    • Elly Alleleijn
      Helemaal mee eens . De ouderen de mogelijkheden. Iets vroeger met pensioen zodat ze er dan nog van kunnen genieten na al die dienstjaren en niet uitgeven aan hulpmiddelen voor zichzelf.
  • Josie
    Het personeelstekort in de zorg is op te lossen door de parttimers meer te laten werken. Dat is weer zo'n sigaar uit eigen doos. Het is al moeilijk om je grenzen aan te geven, nee te zeggen en er zijn al mensen genoeg die mantelzorger zijn om de zorg te ontlasten. makkelijk gezegd dat het probleem op deze manier opgelost kan worden, maar legt weer de druk op het verantwoordelijkheidsgevoel bij de medewerkers die het al als zwaar ervaren. zo komen we nooit uit de vicieuze cirkel. Zeker als er ook nog wordt gezegd dat de balans vinden bij jezelf ligt, maar er vanuit de werkgever meer en meer op je afkomt en geen rekening houdt met de beperkingen die het ouder worden met zich meebrengt zoals minder snel herstellen. leuk zo'n vaststelling die ik op mijn klompen kan aanvoelen, maar vraag mij af of er een vervolg komt die zoden aan de dijk zet
  • Tineke Schellekens
    Ook ik vind dat er weinig rekening wordt gehouden met je leeftijd Er zou wat meer aandacht kunnen zijn om alleen de uren te werken die je op contract hebt. Overwerken is als je ouder wordt gewoon moeilijker. En inderdaad aanpassing van tijden moet ook kunnen
  • Elly Cremers-Alleleijn
    Wat meer zorg geven mbt respect en waardering aan mensen / medewerkers in zorg en welzijn die al meer dan 40 jaar werkzaam zijn. We zijn niet zo snel meer maar hebben wel nog steeds een zorghart. We moeten maar door op de vloer maar we worden op de vloer behoorlijk "klein "gemaakt soms. Het hoofd en de vingers zijn niet zo snel meer zoals het nu moet gaan maar de zorg is nog steeds met een rustige bejegening en respect van de client of bewoner . Hierin is niets veranderd.Geef iemand tijd bij veranderingen .
  • Henk Kraaijvanger
    PGGM & Co redactie, Ik denk dat als de ziekmakende MSM kranten, de NPO en de RTL zenders zouden ophouden met die paniekmakerij omtrent de Covid-19 BS, dit de volksgezondheid erg ten goede zou komen! Veel mensen krijgen daardoor depressies, minder weerstand tegen ziektes; lossen handjes en dus veel huiselijk geweld; zelfdodingsneigingen enzovoort. Om nog maar over de zeer hoge drempel tot bezoek huisdokters te zwijgen.
  • Mirjam van Krimpen
    Balans doe ik door geestelijk op te laden, wandelen en praten met God. maaarre om de tijd te hebben om te wandelen zou ik eigenlijk wat salarisverhoging nodig hebben zodat ik na jaren van zwoegen wat minder kan gaan werken. Dus salarisverhoging voor betere balans ( parttime)
    • Kitty
      Hoger salaris zou super zijn. Dat is pas waardering.
    • Kitty
      Salarisverhoging zou een hel mooie waardering zijn. Dat zorgt ook voor een hoger pensioen zodat je hoopt op een hoger pensioen. Misschien hoef je dan niet tot je 67ste te werken.
    • Truus Verspuij
      Wat een mooie en getuigende reactie.
  • Wil Marcelis
    Tip voor een leven in balans: omarm de Stoïcijnse Levenskunst.
    • Hugo
      Wat moet ik met dit zoveelste onderzoek over werkdruk in de zorg? Het enige dat heeft gewerkt is de invoering van PLB uren om een balans te vinden tussen werk en privé want aangepast werk naar je behoefte bestaat niet ,onregelmatigheidsdiensten draaien blijven een grote belasting als je ouder wordt. Wat vorige reacties al aantonen de werkgever is nauwelijks geïnteresseerd in zijn personeel alles draait om productie en resultaten, voor jou een ander als je teveel kritiek hebt.
  • Gewoon jezelf
    Een ander geluid. Ik heb 2 jaar doorgewerkt na mijn pensioneringsdatum. Hoe dit kan? Door aan te geven in functionering gesprekken wat wensen, mogelijkheden en doelen zijn en hoe deze te realiseren. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van de mogelijkheden in de organisatie maar begint ook bij iedereen zelf. Praat ook eens met de OR. Wijzen naar overheid of werkgevers is een kant van het verhaal maar laten wij geen slachtoffers zijn van overheid of werkgevers, het begint ook bij onszelf
    • K.Verdonk
      Er wordt bij PGGM juist alleen naar de persoonlijke kant gekeken, zie de tips en de ideeen voor een platform. Juist de andere kant wordt vergeten, daarom noemen velen het hier. We zijn toch al jaren bezig het persoonlijk maar op te vangen en in balans te brengen? We zijn geen slachtoffers maar wijzen juist heel terecht ook op de verantwoordelijkheden die ook elders liggen.
    • Nico
      Op kantoor?
  • Rita Dekkers
    Goed zijn voor je medemens en vooral blijven wandelen.
  • BenHansen
    Er wordt al jaren gesproken over ouderenbeleid in de gezondheidszorg, rapporten worden opgesteld en aanbevelingen gedaan. Maar verder NIETS. Heeft een zeer lage prioriteit bij directies en besturen. 'T gaat alleen maar om productie en resultaten. Ben blij dat ik, als pensionado, niet meer in deze organisaties hoef te werken. Ben gelukkig niet in een zwart gat gevallen. Mijn steun en bewondering gaat vooral uit naar de jongere collega's die heden in zo'n organisatie moeten werken; zeker met de huidige maatschappelijke restricties en onrust i.v.m. Covid-19. Zeker nu een stelletje B acteurs en zogenaamde influencers totaal niet weten wat ze teweeg brengen. Laat ze eerst eens wat gaan betekenen voor de maatschappij en de medemens. En zich niet voor 't karretje laten spannen van nietsnut/doemdenker Engel.
  • Paula van Burik
    Het is weer een typisch geval van hoe ik het al jaren ervaar, als er een probleem is wordt het altijd bij de werknemer in het veld geschoven. De top geeft een paar tips en klaar zijn we weer.
  • Ruud
    Kunt U mij vertellen waar het stukje staat geschreven , waarin staat wat de werkgever er aan gaat doen om de stress te verminderen...............