Je zorgt voor het dagelijks leven van je naaste
Als mantelzorger doe je jouw best om het dagelijks leven van je naaste zo prettig mogelijk te maken. Welke taken je hebt hangt helemaal af van wat je naaste nodig heeft. De een wil graag troost en gezelschap, terwijl de ander hulp nodig heeft bij het wassen, aankleden en eten. Het Steunpunt informele zorg Breda (StiB) heeft de volgende lijst met veel voorkomende mantelzorgtaken opgesteld:
- Gezelschap en troost;
- Verzorging;
- Vervoer en begeleiding;
- Administratie, geld- en regelzaken;
- Hulp in het huishouden;
- Klusjes;
- Eten en drinken maken en eventueel voeren;
- Verpleging (medicijnen geven, spuiten geven, wonden verzorgen)
Er zijn geen wetten en regels voor mantelzorg
Mensen die als zorgprofessional werken, moeten zich aan strenge regels houden. Zij mogen bijvoorbeeld niet zomaar medicijnen toedienen of medische handelingen uitvoeren zonder de juiste bevoegdheden. Hoewel er voor zorgprofessionals strikte regels gelden, zijn die er niet voor mantelzorgers. Als mantelzorger mag je medische handelingen uitvoeren, maar dit moet wel altijd met de toestemming van je naaste gebeuren.
Laat een zorgverlener meekijken
Hoewel er geen speciale regels voor mantelzorgers zijn, is het altijd belangrijk om voorzichtig te zijn bij het uitvoeren van medische handelingen. Daarom is het handig om uitleg te vragen aan een professionele zorgverlener, zoals een arts of verpleegkundige. Vooral als je een beginnende mantelzorger bent, is het prettig als de zorgverlener de eerste paar keer met je meekijkt. Aarzel niet om hulp te vragen als je onzeker bent en weet dat je niet verplicht bent om alles zelf te doen.
Wie is verantwoordelijk voor de gevolgen?
Als mantelzorger mag je veel zelf doen, maar je bent ook zelf verantwoordelijk als er iets misgaat. Daarom is het goed om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Daarmee verzeker je je voor de kosten die je maakt als iemand of iets beschadigd raakt. Vaak werk je nauw samen met zorgverleners. Als een zorgverlener ziet dat je een fout maakt en hier niets aan doet of het niet meldt, kan de zorgverlener ook verantwoordelijk worden gehouden.
Bronnen: Stichting Movisie, StiB, Zorg voor beter
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie