De huisarts
Je mag namens de persoon voor wie je zorgt de huisarts bellen. Het is wel handig dat de huisarts weet dat je mantelzorger bent. Laat het bijvoorbeeld opschrijven bij de patiëntengegevens. Bespreek met de huisarts hoe het gaat. Hij kan je dan tips geven, meedenken en kijken of er misschien extra zorg nodig is.
De gemeente
De gemeente regelt de voorzieningen en ondersteuning voor mantelzorgers. De afspraken hierover verschillen soms. Daarom is het verstandig om het WMO-loket of het mantelzorgsteunpunt in jouw gemeente te bellen. Dan weet je precies op welke ondersteuning jij recht hebt.
Je verzekeringsmaatschappij
Neem vooral contact op met je verzekeringsmaatschappij. Vaak vergoed je verzekering (deels) allerlei voorzieningen. Denk aan respijtzorg, de mantelzorgmakelaar of een mantelzorgcursus.
De mantelzorgmakelaar
De mantelzorgmakelaar neemt jouw regeltaken over. Hij helpt je met het uitzoeken van verschillende regelingen en vergoedingen waar je als mantelzorger voor in aanmerking komt. Soms heeft de gemeente een mantelzorgmakelaar in dienst. Vaak vergoedt de verzekering deze kosten. Controleer daarom je dekking.
De mantelzorgconsulent
De mantelzorgconsulent is een soort coach. Ze luistert naar je en helpt je om sterker te worden. Ze kan je advies geven over de inzet van je netwerk en vrijwilligers. Ze organiseert soms ook bijeenkomsten voor mantelzorgers. De mantelzorgconsulent is vaak in dienst van de gemeente.
Mantelzorglijn en juridisch advies
MantelzorgNL heeft een mantelzorglijn. Ze zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9-16 uur op 030-760 60 55. De vereniging heeft ook juridische adviseurs die je gratis advies geven over wet- en regelgeving. Voor advies op maat en praktische ondersteuning moet je lid zijn van MantelzorgNL.
Steun en advies van mantelzorgers
Soms helpt het om met andere mantelzorgers praten over je uitdagingen, verdriet en zorgen. Contact met lotgenoten zorgt voor erkenning, herkenning en verbinding. Ook adviseren mantelzorgers elkaar. Mantelzorgers ontmoeten kan op verschillende manieren. Kijk bijvoorbeeld eens of je een mantelzorgcafé vindt bij jou in de buurt.
Patiëntenorganisaties
Wil je informatie over de ziekte van je naaste? Zoek dan een patiëntenorganisatie. Zij geven je veel informatie. Vaak zijn er ook bijeenkomsten voor patiënten en hun naasten waar je steun en advies krijgt.
Werkgever en collega’s
Je beslist zelf of je jouw werkgever vertelt dat je mantelzorger bent. Werkgevers zijn wel vaak bereid mee te denken. Ook je collega’s kunnen je steunen. Het helpt als collega’s begrijpen hoe de mantelzorgtaken invloed op jou hebben. Ruil in overleg een dienst, begin later of ga eerder naar huis. Vaak zijn er mogelijkheden als je erover in gesprek gaat.
Bronnen: Rijksoverheid, Mantelzorg.nl, CZ, Movisie
Download nu het gratis e-book voor mantelzorgers
Er bestaan veel organisaties en instanties die jou helpen in de zorg voor je naaste. Wil je weten welke dat zijn en hoe je de extra hulp aanvraagt? Je vindt het in onze gratis e-book voor mantelzorgers.
Download de wegwijzer
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie