1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Hulp & advies
  4. Waar vind ik als mantelzorger steun en advies?

Waar vind ik als mantelzorger steun en advies?

6 6 minuten lezen
Overzicht
Man en vrouw schudden handen
  • 2 reacties
  • 80 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 7 maart 2019
Als mantelzorger heb je veel mogelijkheden om steun en advies te krijgen. Al die informatie is soms best overweldigend. Daarom zetten wij in dit artikel een aantal plekken voor je op een rij. Zodat je weet waar je terecht kunt als je even extra hulp nodig hebt.

De huisarts

Je mag namens de persoon voor wie je zorgt de huisarts bellen. Het is wel handig dat de huisarts weet dat je mantelzorger bent. Laat het bijvoorbeeld opschrijven bij de patiëntengegevens. Bespreek met de huisarts hoe het gaat. Hij kan je dan tips geven, meedenken en kijken of er misschien extra zorg nodig is.

De gemeente

De gemeente regelt de voorzieningen en ondersteuning voor mantelzorgers. De afspraken hierover verschillen soms. Daarom is het verstandig om het WMO-loket of het mantelzorgsteunpunt in jouw gemeente te bellen. Dan weet je precies op welke ondersteuning jij recht hebt.  

Je verzekeringsmaatschappij

Neem vooral contact op met je verzekeringsmaatschappij. Vaak vergoed je verzekering (deels) allerlei voorzieningen.  Denk aan respijtzorg, de mantelzorgmakelaar of een mantelzorgcursus.

De mantelzorgmakelaar

De mantelzorgmakelaar neemt jouw regeltaken over. Hij helpt je met het uitzoeken van verschillende regelingen en vergoedingen waar je als mantelzorger voor in aanmerking komt. Soms heeft de gemeente een mantelzorgmakelaar in dienst. Vaak vergoedt de verzekering deze kosten. Controleer daarom je dekking.

De mantelzorgconsulent

De mantelzorgconsulent is een soort coach. Ze luistert naar je en helpt je om sterker te worden. Ze kan je advies geven over de inzet van je netwerk en vrijwilligers. Ze organiseert soms ook bijeenkomsten voor mantelzorgers. De mantelzorgconsulent is vaak in dienst van de gemeente.

Mantelzorglijn en juridisch advies

MantelzorgNL heeft een mantelzorglijn. Ze zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9-16 uur op 030-760 60 55. De vereniging heeft ook juridische adviseurs die je gratis advies geven over wet- en regelgeving. Voor advies op maat en praktische ondersteuning moet je lid zijn van MantelzorgNL.

Steun en advies van mantelzorgers

Soms helpt het om met andere mantelzorgers praten over je uitdagingen, verdriet en zorgen. Contact met lotgenoten zorgt voor erkenning, herkenning en verbinding. Ook adviseren mantelzorgers elkaar. Mantelzorgers ontmoeten kan op verschillende manieren. Kijk bijvoorbeeld eens of je een mantelzorgcafé vindt bij jou in de buurt.

Patiëntenorganisaties

Wil je informatie over de ziekte van je naaste? Zoek dan een patiëntenorganisatie. Zij geven je veel informatie. Vaak zijn er ook bijeenkomsten voor patiënten en hun naasten waar je steun en advies krijgt.

Werkgever en collega’s

Je beslist zelf of je jouw werkgever vertelt dat je mantelzorger bent. Werkgevers zijn wel vaak bereid mee te denken. Ook je collega’s kunnen je steunen. Het helpt als collega’s begrijpen hoe de mantelzorgtaken invloed op jou hebben. Ruil in overleg een dienst, begin later of ga eerder naar huis. Vaak zijn er mogelijkheden als je erover in gesprek gaat.

 

Bronnen: Rijksoverheid, Mantelzorg.nl, CZ, Movisie

Download nu het gratis e-book voor mantelzorgers

Er bestaan veel organisaties en instanties die jou helpen in de zorg voor je naaste. Wil je weten welke dat zijn en hoe je de extra hulp aanvraagt? Je vindt het in onze gratis e-book voor mantelzorgers.

Download de wegwijzer

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Theos1
    Zoals eerder vermeld mis ook ik de onafhankelijke clientondersteuner. De mantelzorgmakelaar verzorgd prima in de voorziening zoals vermeld, afhankelijk van je zorgverzekering kom je voor een aantal uren op jaarbasis in aanmerking. Zijn de uren gewerkt dan stopt de vergoeding. Enkele gemeentes hebben ook mantelzorgmakelaars vanuit de WMO ingekocht, ook dit is vaak gekoppeld aan een max aantal uren. De onafhankelijk client ondersteuner is volledig kostenloos vanuit de WMO/Jeugdwet/Wlz. Elke nederlandse burger heeft recht op deze kostelose ondersteuning door een proffecional. U kunt bij uw gemeente de contact gegevens opvragen voor een aanmelding.
  • JeWi
    In dit rijtje mis ik nog de clientondersteuners. Iedereen in Nederland heeft recht op clientondersteuning. Dit is geregeld in de wet. Voor client en zijn netwerk (mantelzorger). Elke gemeente moet daarvoor zorgdragen en ook vanuit de WLZ zijn clientondersteuners beschikbaar. Deze hulp is altijd gratis. Wat is cliëntondersteuning? Cliëntondersteuning bestaat uit informatie, advies en kortdurende ondersteuning op alle levensgebieden en richt zich op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie. In de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en de Wet Langdurige Zorg (Wlz) staat dat deze ondersteuning onafhankelijk, kosteloos en laagdrempelig moet zijn. Het belang van de cliënt is altijd het uitgangspunt! Iedere burger kan daarom een beroep doen op kosteloze en onafhankelijke cliëntondersteuning. Dit kan bijvoorbeeld ter ondersteuning bij het keukentafelgesprek zijn, bij vraagstukken rondom participatie of bij de aanvraag van een voorziening. Gemeenten, zorgaanbieders en zorgkantoren moeten hier actief op wijzen.