1. Home
  2. Gezond leven
  3. Beter slapen
  4. Wakker door stress? 7 tips om beter te slapen

Wakker door stress? 7 tips om beter te slapen

3 3 minuten lezen
Overzicht
  • 4 reacties
  • 17 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 14 april 2023
Iedereen ligt weleens wakker door stress. Gedoe op het werk, een druk gezinsleven of zorgen om familie zijn veelgenoemde redenen. Het is nog vervelender als het voor een langere periode invloed heeft op je nachtrust. Wij geven je 7 tips om beter te slapen.

Een goede nachtrust voor meer energie

Slaap is onmisbaar voor je gezondheid, energie en je humeur. Slaap je slecht door stress? Dan heeft dit algauw grote gevolgen op je lichamelijke en geestelijke welzijn. Je raakt moe en emotioneel snel uit balans. En je lontje wordt verrassend kort. Duren de slaapproblemen te lang? Dan kan het weleens een chronisch slaapprobleem worden. Trek daarom op tijd aan de bel. En ga aan de slag met de volgende tips:

1. Maak je stress bespreekbaar

Als je stress hebt zit je hoofd hartstikke vol. Niet echt fijn als je lekker wilt gaan slapen. Toch is praten over stress lastiger dan je denkt. Misschien vind je het lastig om je kwetsbaar op te stellen of moeilijk om te (h)erkennen dat je stress hebt. Toch lucht het delen van je stress met een vriend, je partner of leiddinggeven bijna altijd op. Het alleen al hardop zeggen kan direct verlichten, je krijgt soms ook handige tips en misschien kun je het met je leidinggeven praten over een oplossing. 

2. Verheug je op bedtijd

Krijg je al stress van de gedachte dat het bijna bedtijd is? Simpelweg omdat er niet genoeg uren in een dag zitten? Probeer dan eens om te denken. Het is juist lekker dat je naar bed mag. Heerlijk tijd voor jou alleen. Wist je trouwens dat je jezelf kunt trainen in het vooraf bepalen van je dromen? Googel maar eens op lucide dromen!2.

3. Plan een ontspan-uurtje voor het slapengaan

Het is een goed idee om een uur voordat je naar bed gaat al te beginnen met ontspannen. Zet je telefoon én jezelf op slaapstand en relax. Neem een warm bad met een drupje lavendelolie, geef jezelf een gezichtsmassage of lees een boek. Het gaat erom dat je je hoofd leegmaakt en je ademhaling en hartslag naar beneden krijgt.

4. Schrijf in een dagboek

Zit je kort voor bedtijd nog te veel in je hoofd? Omdat je de gebeurtenissen van de dag of de stress voor morgen niet kwijt kunt? Schrijf je gevoelens of zorgen dan op in een dagboek. Omdat je het letterlijk van je afschrijft, hoef je er ’s nachts niet meer over te piekeren. Schrik je toch wakker van je zorgen? Schrijf ze dan meteen op en laat het rusten tot de volgende ochtend.

5. Richt je slaapkamer opnieuw in

Wil je nog een stapje verder? Kijk dan eens naar de inrichting van je slaapkamer. Hoe minder poespas, hoe beter. Maak er een kalme, rustige ruimte van zonder onnodige prikkels. Te veel prints en felle kleuren hebben onbewust invloed op de kwaliteit van je slaap. Weet je niet waar je moet beginnen? Blauw en groen zijn rustgevende en kalmerende kleuren. Laat deze terugkomen op je muren, in je beddengoed of accessoires. Maar onthoud: minder is meer!

6. Mediteer of doe ademhalingsoefeningen

Mindfulness- en slaapmeditaties hebben een goede invloed op de kwaliteit van je slaap. Deze oefeningen helpen je om over te schakelen van drukte in je hoofd naar een ontspannen gevoel. Dit hoef je niet lang te doen: 5 of 10 minuten zijn genoeg. Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen. Tel bijvoorbeeld je ademhalingen. Of sta stil bij je gedachten. Zoek een oefening die jij het prettigst vindt en doe deze aan het einde van je ontspan-uurtje.

7. Niet slapen bij stress? Blijf lekker in bed 

Lukt zelfs met de hulp van bovenstaande tips niet om de slaap te vatten? Of heeft de stress toch te veel invloed op je nachtrust waardoor je steeds weer wakker wordt?Blijf dan toch lekker in bed liggen. Het is misschien heel verleidelijk om uit bed te gaan maar hieraan kun je ook wennen. En als je lekker in bed blijft liggen lijkt dit toch meer op slapen dan er steeds uit te gaan. Je lichaam slaapt misschien niet, maar rust wel. Lees even in een boek bij gedempt licht. Maar laat je telefoon en de televisie links liggen. Het blauwe licht van deze apparaten zorgt ervoor dat je steeds wakkerder wordt. Rustig wakker liggen kun je leren. Uiteindelijk slaap je gewoon weer lekker.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Herman
    Ik lees juist veel bij piekeren en lang wakker liggen hry beter is om op te staan. Hier wordt aangegeven om te blijven liggen. Wat is wetenschappelijk het beste?
  • nasi blasky
    Hallo, mijn naam is Kallya uit de VS. Ik wil de wereld vertellen over de grote en machtige spreukenmaker genaamd Omoogun. Mijn man bedroog me en was niet langer toegewijd aan mij en onze kinderen. Toen ik hem vroeg wat het probleem was, vertelde hij me dat hij dat heeft gedaan. werd verliefd op mij en wilde scheiden ik was zo diepbedroefd dat ik de hele dag en nacht huilde, maar hij verliet het huis ik was op zoek naar iets online toen ik een artikel zag hoe de grote en machtige omoogun zovelen in soortgelijke situaties heeft geholpen Het mijne e-mailadres stond daar, dus ik stuurde hem een ​​e-mail waarin ik hem vertelde over mijn probleem. Hij vertelde me dat hij binnen 24 uur bij me terug zou komen. Ik deed alles wat hij me vroeg om de nestdag te doen. Tot mijn grootste verrassing kwam mijn man thuis en werd huilend en smekend om vergeving en hem terug te accepteren. Deze liefdesbetoveraar is echt. https://omoogunspellcaster.wixsite.com/website omooguntempleofanswer@gmail.com WhatsApp +2348139012331
  • Anka1725!
    Helaas heb ik de tips al vaak toegepast maar het lukt vaak niet om in slaap te vallen of om door te slapen. Ik ben 63 jaar en werk als IGer op een PG afdeling. Doordat ik pas rond 23.30 uur thuis kom van mijn werk en dan ga douchen ben ik klaar wakker. Als ik moe wordt ga ik naar bed en denk zo nu lekker slapen..helaas niet mijn hoofd loopt over van de gedachten. Na lang woelen in bed en slaapoefeningen val ik uiteindelijk in slaap. Maar ik heb ook vaak gekke en vreselijke dromen. En ja daardoor regelmatig een kort lontje. En dat is jammer want ik voel me dan niet professioneel.
  • He
    Alles al geprobeerd besproken met huisarts. Helaas niemand heeft de oplossing of biedt hulp. Dit duurt al vanaf 2007 na borstkanker. Groet Henny