1. Hoe zit je erbij vandaag?
Ja, zo simpel kan het zijn. Maar juist daarom zo belangrijk om af en toe bij elkaar te checken. En misschien is er wel niks aan de hand en zit je collega lekker in de flow. Maar het kan ook zijn dat hij veel aan zijn hoofd heeft. Door het noemen kun je hier samen rekening mee houden.
2. Hoe goed voel jij je op dit moment op fysiek en emotioneel vlak?
Een baan in zorg en welzijn is soms best pittig. En als collega weet jij als geen ander hoe het werk fysiek én emotioneel soms behoorlijk wat van je vraagt. Zeker in drukke tijden. Check daarom regelmatig bij elkaar of je het fysiek en emotioneel trekt. Door dit concreet aan elkaar te vragen, maak je het elkaar makkelijker om te delen als het even niet zo goed gaat.
3. Kun je het thuis nog allemaal organiseren?
Naast die drukke baan loopt er privé vaak ook van alles en nog wat. Een ziek kind thuis, een oppas die plots afzegt of een partner die ineens fulltime thuiswerkt. En misschien is jouw collega wel mantelzorger van een vriend of familielid. Dit is soms een behoorlijk geregel, en kan ook het werk beïnvloeden. Als je dit soort dingen van elkaar weet, begrijp je de ander waarschijnlijk ook een stuk beter. En kan je misschien wel wat voor elkaar betekenen.
4. Kan ik je vandaag ergens mee helpen?
Veel mensen vinden hulp vragen lastig. Ze lossen het liever zelf op. Maar als iemand zijn hulp aanbiedt, wordt het al makkelijker om dit te accepteren. Stel elkaar daarom regelmatig deze vraag. Want iedereen kan wel eens wat extra hulp gebruiken. Ook als je normaal gewend bent juist anderen te helpen.
5. Waar heb jij behoefte aan?
Heb je het gevoel dat je collega niet zo lekker in zijn vel zit? Of lijkt je collega steeds minder enthousiast over bijvoorbeeld het werk of het team? Vraag dan concreet waar hij behoefte aan heeft. Met deze open vraag voorkom je dat je zelf met allerlei oplossingen komt. En laat je jouw collega hier zélf over nadenken.
Hoe zorgen jullie op de afdeling voor een open en positieve werksfeer? Deel het hieronder met jouw collega’s uit de sector.
Bron: IZZ
Download gratis 5 stappen om stress bespreekbaar te maken
Met deze 5 stappen van expert Koert Hendriks maak je stress bespreekbaar met je leidinggevende.
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie