Om hulp vragen voorkomt dat je overbelast raakt
‘’Ik kan het allemaal zelf wel regelen.’’ ‘Komt deze uitspraak je bekend voor? Hulp vragen is voor veel zorgmedewerker niet makkelijk. Toch is het heel belangrijk. Er komt namelijk minder verantwoordelijkheid op jouw schouders als je een ander om hulp vraagt. En dat scheelt je algauw een hoop stress. Of in sommige gevallen zelfs een burn-out.
Zo vraag je in 3 stappen om hulp:
Stap 1: Schrijf op waar je hulp bij nodig hebt
Maak voor jezelf duidelijk waar je hulp bij nodig hebt. Is dit bij de zorg voor je naaste? Of heb je behoefte aan huishoudelijke hulp omdat je teveel op je bord hebt? Schrijf je hulpvragen duidelijk op.
Stap 2: Weet wie je waarvoor om hulp vraagt
Vaak is hulp dichterbij dan je denkt. Breng daarom je sociale netwerk in kaart. Schrijf op welke kennis er binnen je netwerk aanwezig is en leg de lijst met jouw concrete hulpvragen ernaast. Noteer nu wie je waarvoor het best om hulp vraagt.
Stap 3: Stel een duidelijke vraag
Voor hulp vragen geldt altijd: hoe praktischer hoe beter. Benoem in je hulpvraag daarom welke hulp je nodig hebt, van wie, wanneer en hoelang. Houd daarbij ook rekening met een nee. Soms heeft iemand hulp beloofd die je pas later nodig hebt. Schrijf het op en laat weten dat je hier later op terugkomt.
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie