1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk
  4. 9 signalen van een te hoge werkdruk. En zo ga je ermee om

9 signalen van een te hoge werkdruk. En zo ga je ermee om

7 7 minuten lezen
Overzicht
  • 0 reacties
  • 1 vind ik leuks
Druk, druk, druk. Als zorgmedewerker heb je dagelijks te maken met veel taken en verantwoordelijkheden. Het is dan ook niet verrassend dat de werkdruk soms flink kan oplopen. Maar wanneer is er sprake van een té hoge werkdruk? En waar ligt die grens precies? In dit artikel delen we negen signalen van een te hoge werkdruk. En hoe je ermee omgaat.

1. Vermoeidheid 

Eén van de meest voorkomende signalen van een te hoge werkdruk is constante vermoeidheid. Word je ’s ochtends uitgeput wakker en voel je je de hele dag door vermoeid? En merk je geen verschil als je een paar avonden op tijd naar bed gaat? Dan kan dit een teken zijn dat je werkdruk te hoog is opgelopen.

2. Slaapproblemen

Slecht slapen of moeite hebben met in slaap vallen kan ook een teken zijn van een te hoge werkdruk. Je gedachten blijven malen over het werk en dat zorgt ervoor dat je niet goed tot rust komt. Hierdoor word je vaak nóg vermoeider en is je batterij nog sneller leeg. Als dit te lang aanhoudt, kan het leiden tot gezondheidsproblemen.

3. Concentratieproblemen 

Maak je vaker kleine foutjes en merk je dat je moeite hebt om je te concentreren op je werk? Dit kan één van de signalen van een te hoge werkdruk zijn. Je bent misschien zo gestrest dat je gedachten constant afdwalen. Hierdoor is het moeilijk om je te focussen.

4. Prikkelbaarheid

Wanneer de werkdruk te hoog wordt, kun je sneller geïrriteerd of boos raken. Kleine dingen die je normaal niet zouden storen, kunnen je dan ineens flink frustreren. Dit kan leiden tot spanningen met collega's en zelfs met familie of vrienden.

5. Fysieke klachten 

Langdurige stress kan leiden tot fysieke klachten zoals hoofdpijn, spierpijn en maagproblemen. Deze klachten kunnen verergeren als je niet genoeg kunt ontspannen op het werk en de stress blijft aanhouden.

6. Onverschilligheid

Als je merkt dat het je allemaal niet meer zoveel uitmaakt, kan dit een duidelijk signaal zijn dat de werkdruk te hoog is. Je passie en enthousiasme is ver te zoeken en je voelt je minder betrokken bij je werk en je patiënten.

7. Minder productief

Wanneer de werkdruk te hoog is opgelopen kan dit er ook voor zorgen dat je minder productief wordt. Je bent zo overweldigd door je taken dat het moeilijk wordt om iets gedaan te krijgen. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel waarin je steeds meer achteropraakt en continu achter de feiten aanloopt.

8. Minder sociale activiteiten

Als je merkt dat je steeds vaker sociale activiteiten overslaat of minder contact hebt met vrienden en familie, kan dit een teken zijn dat je werkdruk te hoog is. Stress en vermoeidheid kunnen ervoor zorgen dat je minder energie hebt voor sociale interacties.

9. Vaak ziek zijn

Zorgmedewerkers met een te hoge werkdruk melden zich vaker ziek. Dit kan komen door een lage weerstand, maar ook door mentale uitputting. Als je merkt dat je vaak ziek bent, is het belangrijk om dit serieus te nemen en aan de bel te trekken bij je huisarts en je leidinggevende. 

Hoe ga je om met een hoge werkdruk?

Als je één of meerdere van bovenstaande signalen herkent, is het tijd om actie te ondernemen. Hier zijn enkele tips om beter om te gaan met werkdruk:

1. Praat erover met je leidinggevende

Als je het gevoel hebt dat je werkdruk te hoog is, praat dan met je leidinggevende. Het is belangrijk om je zorgen te delen en samen naar oplossingen te zoeken. Want een gezonde werkdrukis ook de verantwoordelijkheid van jouw leidinggevende. Lees hoe je in 3 simpele stappen om hulp kunt vragen.

Heb je het gevoel dat je werkgever niks doet aan de hoge werkdruk? Bespreek met collega’s of jullie samen een gesprek kunnen aankaarten met je leidinggevende. Samen sta je sterker en benadruk je meer de noodzaak om hier met elkaar verandering in te brengen. Je kunt ook terecht bij een vertrouwenspersoon binnen je organisatie.

2. Stel grenzen

Leer je grenzen te bewaken en zeg nee als je merkt dat je te veel op je bord krijgt. Dit kan lastig zijn, maar het is noodzakelijk voor je gezondheid. Ook jij kunt niet alle ballen in de lucht houden. En als je nu niet af en toe nee zegt, dan kun je over een tijdje misschien helemaal nergens meer ja op zeggen.

3. Ontspan regelmatig 

Zorg ervoor dat je momenten van ontspanning inbouwt in je werkdag. Dit kan een korte wandeling zijn, even mediteren of gewoon een minuutje diep ademhalen. Even zo’n moment voor jezelf helpt om weer te ontspannen en stress te verminderen.

4. Stel prioriteiten in je werk 

In de zorg lijkt soms alles nu meteen te moeten. En sommige dingen kun je inderdaad niet uitstellen, zoals het uit bed helpen van een patiënt. Maar er zijn ook taken die ook op een later moment kunnen. Probeer aan het begin van je werkdag een moment te nemen om je taken te plannen en te prioriteren. Zo creëer je meer rust voor jezelf en voorkom je dat je alles tegelijk aan het doen bent.

5. Werk aan een gezonde werk-privébalans

Probeer een goede balans te vinden tussen je werk en privéleven. Sluit je werkdag goed af zodat je je werk ook echt kunt loslaten als je naar huis vertrekt. Besteed je vrije tijd aan dingen die jij leuk vindt om te doen en die jou helpen om tot rust te komen. Denk bijvoorbeeld aan een hobby, sporten, tijd met familie of gewoon even niets doen. 

Ontdek hier nog meer tips om je werkdruk te verminderen

Let met elkaar op de signalen van een hoge werkdruk

Een te hoge werkdruk kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en welzijn. Let daarom samen met je collega’s op de genoemde signalen van een hoge werkdruk. Soms is het namelijk makkelijker om deze signalen bij een ander te herkennen dan bij jezelf. Zorg zo voor elkaar en onderneem actie als de druk te ver is opgelopen. Zo voorkom je dat het erger wordt.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.