Iedereen heeft activiteiten waar hij of zij energie van krijgt. Dit zijn energiegevers. Bijvoorbeeld taken op je werk, zoals een ochtenddienst of het voorzitten van een teamoverleg. Maar ook privédingen, zoals sporten of tijd doorbrengen met vrienden. Daarnaast zijn er ook dingen die je juist energie kosten; de energievreters. Denk aan een stressvolle werkomgeving of een overvolle agenda.
Het is belangrijk om je energiegevers en energievreters te herkennen
Als je vooral tijd besteedt aan dingen die energie slurpen en te weinig aan wat je energie geeft, raak je sneller vermoeid en gestrest. Dit heeft invloed op je werkprestaties, je gezondheid en je werkplezier. Daarom is het belangrijk om bewust stil te staan bij de vraag: waar krijg ik energie van? Dit doe je door een simpel overzicht te maken van je energiegevers en energievreters. Denk aan activiteiten, maar ook aan je omgeving en relaties met familie, vrienden en collega’s. Bijvoorbeeld:
Energiegevers:
✔ Taken waar je goed in bent en plezier in hebt
✔ Positieve collega’s en een fijne werksfeer
✔ Structuur en duidelijkheid in je werk
✔ Voldoende beweging en ontspanning
✔ Leuke uitjes met je gezin
Energievreters:
✖ Onduidelijke verwachtingen of last-minute wijzigingen
✖ Te veel overleggen zonder duidelijke uitkomst
✖ Gebrek aan pauzes en ontspanning
✖ Werkdruk die te hoog is
✖ Een stressvolle thuissituatie
Door dit voor jezelf helder te hebben, is het makkelijker om te werken aan een betere energiebalans. De tips hieronder helpen je hierbij:
1. Doe werk waar je blij van wordt
Niet alle taken geven evenveel energie. De ene klus voelt als een uitdaging, de andere als een verplichting. Kijk eens goed naar je taken. Waar krijg je energie van? En bespreek dit met je leidinggevende. Kleine aanpassingen maken al een groot verschil.
2. Neem voldoende rust
Als zorgmedewerker is het makkelijk om de tijd te vergeten. Juist daarom is het zo belangrijk om bewust rustmomenten in te plannen. Op het werk, maar ook thuis. Deze momenten zorgen ervoor dat je fris blijft. Drink een kop thee of maak een korte wandeling. Ook een praatje met een collega kan je energie geven.
3. Zorg voor afwisseling in je taken
Sommige mensen vinden het heerlijk om precies te weten waar ze aan toe zijn. En structuur en overzicht in hun taken te hebben. Maar anderen krijgen juist energie van afwisseling. Geldt dat laatste voor jou? En doe je de hele dag hetzelfde? Dan kan je energie snel weglekken. Probeer daarom eens je werkzaamheden te husselen. Bijvoorbeeld door sommige taken te ruilen met een collega.
4. Bewaak je grenzen
Soms kost werk meer energie dan nodig is omdat je moeilijk 'nee' kunt zeggen. Het is goed om behulpzaam te zijn, maar wees je bewust van je eigen grenzen. Voel je je regelmatig opgejaagd of werk je vaak over? Dan is het de hoogste tijd om assertiever te worden.
5. Houd werk en privé in balans
Als werk al je energie opslokt, blijft er weinig over voor ontspanning. Zorg daarom voor een goede balans. Plan tijd in voor jezelf, je hobby’s en je sociale leven. Dit helpt je om op te laden en met nieuwe energie aan je werkdag te beginnen. Wil je hier bewuster mee aan de slag? Download dan de gratis gids: 'Breng je energiegevers én energievreters in kaart'.
Waar krijg jij energie van op het werk?
Laat het ons weten in de reacties hieronder. En download de gratis gids 'Breng je energiegevers én energievreters in kaart. Deze helpt je om inzicht te krijgen in wat jou motiveert en wat je juist uitput.
Gratis gids: 'Breng je energiegevers én energievreters in kaart'
Download gratis gids
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie