1. Werkdruk verminderen onder je collega's? Zorg dat je leidinggevende de taken verdeelt
Ben jij altijd degene die ‘ja’ zegt? Grote kans dat klusjes vaak bij jou worden neergelegd. Daardoor loopt jouw werkdruk weer op. Waarschijnlijk heeft je leidinggevende dit niet door. Vraag je leidinggevende om vaker taken neer te leggen bij collega’s die graag ‘nee’ zeggen. Zo wordt het werk beter verdeeld.
2. Spreek zelf je leidinggevende aan
Stel, je breekt je been. Wacht je dan tot er toevallig een ambulance langs komt rijden? Waarschijnlijk niet. Wacht daarom ook niet tot je functioneringsgesprek om te vertellen dat je last hebt van een hoge werkdruk. Herken je signalen van te veel werkstress bij jezelf? Ga zelf in gesprek met je leidinggevende.
3. Voorkom een burn-out door je werkdruk te verlagen
Voor je leidinggevende is het belangrijk dat jij lekker in je vel zit. Als je al een tijd over je eigen grenzen heen gaat, dan zie je dat zelf niet meer. Je raakt het overzicht kwijt. Het gevolg is dat je dan ook niet meer om hulp vraagt. Want waar moet je beginnen? In de workshop ‘Laat stress geen burn-out worden’ leer je op de rem te trappen.
4. Wees duidelijk over je problemen
Heb je te veel werk, is het niveau te hoog of moet het te snel? Vertel je leidinggevende duidelijk op welke punten je hulp nodig hebt. Houd bijvoorbeeld een week bij welke taken je allemaal uitvoert en hoeveel tijd ze kosten. Neem je lijst mee naar een gesprek en geef aan wat je nodig hebt.
5. Zoek hulp bij een vertrouwenspersoon of collega’s
Niet alle leidinggevenden zijn een psycholoog in de dop. Soms ervaar je hoge werkdruk doordat je bijvoorbeeld privé niet goed in je vel zit. Of misschien is je leidinggevende de oorzaak van je stress. Bespreek dan je situatie met een vertrouwenspersoon. Of vraag je collega om je te steunen in een gesprek met je leidinggevende.
Bron: Intermediair, Xpert HR Actueel.
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie