1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk
  4. 35% van de medewerkers in zorg en welzijn ervaart een slechte werk-privébalans

35% van de medewerkers in zorg en welzijn ervaart een slechte werk-privébalans

3 3 minuten lezen
Overzicht
  • 12 reacties
  • 29 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 14 maart 2025
Medewerkers in zorg en welzijn beoordelen hun werk-privébalans met een 6,3 begin 2025. Dat blijkt uit recent onderzoek van PGGM&CO onder 656 medewerkers in zorg en welzijn.

Algemene resultaten: 

  • Zorg- en welzijnsprofessionals beoordelen hun werk-privébalans gemiddeld met een 6,3.
  • 35% van de respondenten ervaart een slechte werk-privébalans.
  • 28% van de zorg- en welzijnsprofessionals heeft regelmatig of vaak moeite om te ontspannen na een werkdag; bij mensen met een slechte werk-privébalans loopt dit op tot 46%.
  • 8% van de mensen met een slechte werk-privébalans voelt zich thuis regelmatig prikkelbaar door werkdruk.
  • 37% heeft regelmatig of vaak meer zin om te werken na een prettig weekend
  • 9% geeft aan moeite te hebben met concentratie op het werk door zorgen over de thuissituatie

Werk-privébalans van zorg- en welzijnsprofessionals staat onder druk

In dit onderzoek is gekeken welke factoren van invloed zijn op de werk-privébalans. Daarbij is gekeken naar factoren met negatieve impact maar ook naar factoren met positieve impact. Hierbij vormt het Job Demands-Resources (JDR) model de basis voor het onderzoek. Dit wetenschappelijk model wordt gebruikt om de werkfactoren te analyseren die van invloed zijn op het welzijn en de prestaties van medewerkers. Met behulp van het JDR-model worden de uitputtingsfactoren en de motivatiebronnen in kaart gebracht. 

De werk-privébalans wordt door medewerkers uit zorg en welzijn gemiddeld met een 6,3 beoordeeld. Waarvan 35% van de medewerkers een slechte werk-privébalans ervaart. 

De invloed van werk op de thuissituatie

De werkdruk in de sector ligt hoog, maar ook privé hebben mensen vaak (te)veel verplichtingen. 28% van de respondenten heeft regelmatig of vaak moeite om te ontspannen na een werkdag; bij mensen met een slechte werk-privébalans ligt dit percentage op 46%. Bijna de helft (48%) van de mensen met een slechte werk-privébalans voelt zich thuis regelmatig prikkelbaar door werkdruk. Opvallend is dat medewerkers met een fulltime dienstverband hun werk-privébalans iets beter beoordelen, dan collega's die een parttime dienstverband hebben. 

De invloed van de thuissituatie op werk

Zorg- en welzijnsprofessionals nemen niet alleen hun werk mee naar huis, maar regelmatig ook wat er thuis speelt. Vaak denken we hierbij aan negatieve invloeden, maar ook positieve aspecten spelen een rol. Wanneer thuis alles goed is geregeld ervaren zorg- en welzijnsprofessionals meer zelfvertrouwen op het werk (63%). Dit percentage is 56% bij mensen met een slechte werk-privébalans en 60% bij mantelzorgers.

Een verhoogde druk voor mantelzorgers

Van de ondervraagden in dit onderzoek is meer dan de helft (57%) naast hun reguliere werk, ook mantelzorger. Uit de resultaten blijkt een verband tussen een slechte werk-privébalans en mantelzorgtaken op je nemen. Dit suggereert dat een verstoorde balans ook samenhangt met extra verantwoordelijkheden, wat de druk verder kan verhogen.

Energiegevers en energievreters

Gebrek aan slaap, weinig tijd voor jezelf en teveel verplichtingen zijn de grootste energievreters. Daar staat tegenover dat voldoende slaap, tijd voor jezelf en tijd met anderen doorbrengenzijn de grootste energiegevers zijn. Opvallend is dat dit voor zowel mensen met een goede én slechte werk-privébalans én voor mantelzorgers gelijk is.

Dit noemen medewerkers als energievreters

“Te veel administratie zorgt voor minder tijd met de client.”

“Onduidelijke afspraken zijn verwarrend en kosten daarom energie.”

“Ondanks dat je een dag vrij bent, word je toch belast met vragen, veranderingen, etc van je werk!”

Dit noemen medewerkers als energiegevers

“Tijd voor mezelf is heel belangrijk omdat ik zorg voor mijn gezin met kinderen, en ook op mijn werk draait het om de bewoners.”

“Waardering voor het werk wat we doen zorgt ervoor dat je het vol kunt houden want het is regelmatig erg zwaar door personeelstekorten.”

“Door het fijne team en de afwisseling is het nooit saai, dit geeft energie.”

Achtergrondkenmerken onderzoek 

Het onderzoek naar werk-privébalans is uitgevoerd onder 656 werkenden in de zorg- en welzijnssector in januari 2025. Hieronder zie je de sectoren waarin de ondervraagden werkzaam zijn en de grootte van de organisatie.  

Conclusies: werk-privebalans is tweerichtingsverkeer

Werk en privé kun je niet los van elkaar zien. Een stabiele thuissituatie zorgt vaak voor meer werkplezier en veerkracht, maar andersom heeft werkstress ook impact op het privéleven. Dit tweerichtingsverkeer laat zien hoe belangrijk een gezonde balans is – zowel op de werkvloer als thuis. 

Benieuwd naar het hele onderzoek? Lees hier alle onderzoeksresultaten. 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Leendert
    Uitkomst toch wel zorgelijk ondanks de toename van parttimers in de afgelopen decennia. Kennelijk een tendens in de gehele maatschappij. Wellicht willen we ook teveel? Kijk wat we wel hebben!
  • Aartsen
    Ik heb 42 jaar fulltime gewerkt in de GGZ en om eerlijk te zijn, er is een verwende jongere generatie aan de beurt die het heel lastig gaat krijgen als alles wat er nu gebeurt in de wereld bewaarheid wordt. De oproep moet zijn (om met Kennedy te spreken), don’t ask what your country can do for you, but what can you do for your country.
  • Monique
    Nou er zyn zelfs bedryven die leugenaars gelooft as de vaste werknemer die wordt niet geloofd Ik ben zwart gemaakt door n buurvrouw en die heeft myn baas gebeld Omdat ik n knuffel kreeg Omdat was gevallen Nog steeds niet van herstel d Toen ik het melden Weet je wat ze ze iden WAS TE LUi OM Te Werken!!;;;;En dat na 28;jaar met plezier in de zorg gewerkt te hebben Ben Helemaal Zwart gemaakt!!!!En de Mensen keken naar me uit Had H♥️t voor myn mooie functie Ging fluitend er naar toe en zingend terug
  • T.M.
    Zorg is zwaar en de administratieve rompslomp geeft vaak stress. Je hebt al weinig tijd voor de cliënten moet veel werk verzetten met minder handen aan bed waardoor lichamelijke en geestelijke druk verhoogd wordt. Niet voor niets ben je een hulpverlener die affiniteit met zorg heeft, dus wil zorgen , behulozaam zijn en tijd hebben om de zorg goed uit te willen en kunnen voeren. Al die administratie waar je veelal van denkt waarom.......in Nederland alleen maar regels en protocollen ipv kwaliteit kunnen leveren . Veelal gaan de goede hulpen kapot omdat ze geestelijk en lichamelijk het zwaar hebben. Jonge meiden stoppen met zorg en de ouderen moeten door tot 67 wat niet meer te doen is. Na 65 jaar heb je het wel gehad en mag je dan ook eens eindelijk van je pensioen genieten. De druk die zorgmedewerkers ervaren is terecht. Deze mensen vergeten veelal zichzelf en gaan maar door en door om de ander te helpen totdat hun eigen lichaam begint te protesteren.....buren out, lichamelijke klachten slijtages van rug knieën schouders om altijd maar door en door te moeten. Wanneer wordt het eens goed naar gekeken door de overheid. Het loon niet meer en de meeste jonge mensen haken in opleindingsperiode al af. Ik hoop op verandering en betere CAO en met 65 pensioen. Dit is een vak lukt je niet om tot je 67ste door te gaan.
  • Cees
    Ben zelf al drie jaar met pre pensioen en heb de bovengenoemde items ook ondervonden. Maar werkt het PGGM zelf dit ook niet in de hand. Ben er zelf tientallen jaren vanuit gegaan een bepaald bedrag te krijgen bij mijn pensioen. Echter bij het met pensioen gaan komt naar mijn mening het PGGM dit niet na. Beloven, tientallen jaren, dat je het partnerpensioen kan gebruiken om je ouderdomspensioen te verhogen verhogen als je geen partner hebt maar als het puntje bij het paaltje komt is het PGGM niet thuis. Het pensioenoverzicht wordt zelf na telefonisch contact, Waarin ik aan geeft het partnerpensioen te willen, daarna veranderd. Dus kunnen de werknemers die nu al stress ervaren dat straks na het pensioen, als het overzicht waar je jaren vanuit gaat ook aangepast wordt, wederom ervaren. Cees Michielse
    • Lisa
      Hoi Cees, Bedankt voor je reactie. PGGM&CO is niet het pensioenfonds. Wij zijn de ledenorganisatie voor iedereen die werkt of heeft gewerkt in zorg en welzijn. Daarom kunnen wij helaas geen inhoudelijke vragen over je pensioen beantwoorden. Hiervoor kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met PFZW, het pensioenfonds voor zorg en welzijn. Ik hoop dat je verder geholpen wordt! Groetjes, Lisa - Redactie PGGM&CO
  • Leroy
    Ik woon op mijn werk, dus niet lopen huilen 😭 in 2025 huilen elke NL vroeger in jaren 80/90 was niks aan het handje
  • Anja
    Klopt helemaal Nooit heb je echt een vrije dag Bijna altijd worden gestoord door leidinggevende en medewerkers ivm ziekte administratie cursussen ect Hopeloos Steeds meer administratie Als alles maar op papier staat
    • Lisa
      Hoi Anja, Bedankt voor het delen van je ervaring! Groetjes, Lisa - Redactie PGGM&CO
    • Anja
      Om deze redenen ben ik dan ook gestopt en met vervroegd pensioen gegaan Er bestaat nl meer in het leven dan alsmaar met je werk bezig zijn Heerlijk nu Ik heb de juiste beslissing genomen
  • Frouwkje
    Ik werk iets meer dan 35 jaar in de zorg.\ Ik ga in augustus met pensioen. Ik ga na mijn pensioen nog wel 2 dagen in de weekwerken, maar niet meer in de zorg. Ik ben blij dat ik de weekenden en de avonden en de feestdagen niet meer hoef te werken. En inderdaad werk en privés is wel een dingetje. Ik heb zoveel zien veranderen en niet in het voordeel van de zorg. Met vriendelijke groet Frouwkje Prins
    • Lisa
      Hoi Frouwkje, Bedankt voor het delen van je ervaring! Groetjes, Lisa - Redactie PGGM&CO