Algemene resultaten:
- Zorg- en welzijnsprofessionals beoordelen hun werk-privébalans gemiddeld met een 6,3.
- 35% van de respondenten ervaart een slechte werk-privébalans.
- 28% van de zorg- en welzijnsprofessionals heeft regelmatig of vaak moeite om te ontspannen na een werkdag; bij mensen met een slechte werk-privébalans loopt dit op tot 46%.
- 8% van de mensen met een slechte werk-privébalans voelt zich thuis regelmatig prikkelbaar door werkdruk.
- 37% heeft regelmatig of vaak meer zin om te werken na een prettig weekend
- 9% geeft aan moeite te hebben met concentratie op het werk door zorgen over de thuissituatie
Werk-privébalans van zorg- en welzijnsprofessionals staat onder druk
In dit onderzoek is gekeken welke factoren van invloed zijn op de werk-privébalans. Daarbij is gekeken naar factoren met negatieve impact maar ook naar factoren met positieve impact. Hierbij vormt het Job Demands-Resources (JDR) model de basis voor het onderzoek. Dit wetenschappelijk model wordt gebruikt om de werkfactoren te analyseren die van invloed zijn op het welzijn en de prestaties van medewerkers. Met behulp van het JDR-model worden de uitputtingsfactoren en de motivatiebronnen in kaart gebracht.
De werk-privébalans wordt door medewerkers uit zorg en welzijn gemiddeld met een 6,3 beoordeeld. Waarvan 35% van de medewerkers een slechte werk-privébalans ervaart.
De invloed van werk op de thuissituatie
De werkdruk in de sector ligt hoog, maar ook privé hebben mensen vaak (te)veel verplichtingen. 28% van de respondenten heeft regelmatig of vaak moeite om te ontspannen na een werkdag; bij mensen met een slechte werk-privébalans ligt dit percentage op 46%. Bijna de helft (48%) van de mensen met een slechte werk-privébalans voelt zich thuis regelmatig prikkelbaar door werkdruk. Opvallend is dat medewerkers met een fulltime dienstverband hun werk-privébalans iets beter beoordelen, dan collega's die een parttime dienstverband hebben.
De invloed van de thuissituatie op werk
Zorg- en welzijnsprofessionals nemen niet alleen hun werk mee naar huis, maar regelmatig ook wat er thuis speelt. Vaak denken we hierbij aan negatieve invloeden, maar ook positieve aspecten spelen een rol. Wanneer thuis alles goed is geregeld ervaren zorg- en welzijnsprofessionals meer zelfvertrouwen op het werk (63%). Dit percentage is 56% bij mensen met een slechte werk-privébalans en 60% bij mantelzorgers.
Een verhoogde druk voor mantelzorgers
Van de ondervraagden in dit onderzoek is meer dan de helft (57%) naast hun reguliere werk, ook mantelzorger. Uit de resultaten blijkt een verband tussen een slechte werk-privébalans en mantelzorgtaken op je nemen. Dit suggereert dat een verstoorde balans ook samenhangt met extra verantwoordelijkheden, wat de druk verder kan verhogen.
Energiegevers en energievreters
Gebrek aan slaap, weinig tijd voor jezelf en teveel verplichtingen zijn de grootste energievreters. Daar staat tegenover dat voldoende slaap, tijd voor jezelf en tijd met anderen doorbrengenzijn de grootste energiegevers zijn. Opvallend is dat dit voor zowel mensen met een goede én slechte werk-privébalans én voor mantelzorgers gelijk is.
Dit noemen medewerkers als energievreters
“Te veel administratie zorgt voor minder tijd met de client.”
“Onduidelijke afspraken zijn verwarrend en kosten daarom energie.”
“Ondanks dat je een dag vrij bent, word je toch belast met vragen, veranderingen, etc van je werk!”
Dit noemen medewerkers als energiegevers
“Tijd voor mezelf is heel belangrijk omdat ik zorg voor mijn gezin met kinderen, en ook op mijn werk draait het om de bewoners.”
“Waardering voor het werk wat we doen zorgt ervoor dat je het vol kunt houden want het is regelmatig erg zwaar door personeelstekorten.”
“Door het fijne team en de afwisseling is het nooit saai, dit geeft energie.”
Achtergrondkenmerken onderzoek
Het onderzoek naar werk-privébalans is uitgevoerd onder 656 werkenden in de zorg- en welzijnssector in januari 2025. Hieronder zie je de sectoren waarin de ondervraagden werkzaam zijn en de grootte van de organisatie.
Conclusies: werk-privebalans is tweerichtingsverkeer
Werk en privé kun je niet los van elkaar zien. Een stabiele thuissituatie zorgt vaak voor meer werkplezier en veerkracht, maar andersom heeft werkstress ook impact op het privéleven. Dit tweerichtingsverkeer laat zien hoe belangrijk een gezonde balans is – zowel op de werkvloer als thuis.
Benieuwd naar het hele onderzoek? Lees hier alle onderzoeksresultaten.
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie