1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk
  4. Je eigen grenzen bewaken in 3 stappen

Je eigen grenzen bewaken in 3 stappen

7 7 minuten lezen
Overzicht
Grenzen bewaken. Bord vol met allerlei kleuren post-its.
  • 1 reacties
  • 254 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 24 juni 2024
Als zorgprofessional sta je graag klaar voor een ander. Maar ook jij hebt af en toe rust nodig. Sterker nog: het is noodzakelijk om je werk goed te blijven doen. Daarom is het belangrijk om je eigen grenzen te bewaken in de zorg. Maar hoe doe je dit? Wij leren het je in 3 simpele stappen.

Stap 1: Weet waar je grenzen liggen

Om je eigen grenzen te bewaken is het belangrijk om eerst te weten waar deze liggen. Doe hiervoor de volgende oefening: Bedenk situaties uit het verleden waarbij het allemaal te veel werd. Bedenk wat je toen voelde. Kreeg je hoofdpijn, werd je zenuwachtig of voelde je juist tranen opkomen? Deze reacties zijn tekenen. Schrijf ze op en onthoud ze. Voel je dezelfde reacties in een nieuwe situatie? Dan weet je dat hier jouw grens ligt.

Stap 2: Maak elke week een to-do-lijst zodat je overzicht hebt 

Een goed overzicht van alles wat moet gebeuren helpt bij je grenzen bewaken. Maak daarom elke week een to-do-lijst. Houd hierin ook rekening met genoeg rustmomenten. Heb je een vol schema? Verdeel de lijst dan in belangrijke en minder belangrijke taken. Merk je dat je te weinig tijd hebt om alles te doen? Dan is het jammer voor de minder belangrijke taken. Voel je hier niet schuldig over.

Stap 3: Leer je eigen grenzen bewaken en durf nee te zeggen

Je grenzen bewaken is vaak moeilijk wanneer anderen iets van je vragen. ‘Nee’ zeggen voelt misschien zelfs onaardig. Stel jezelf daarom de volgende drie vragen als iemand iets van je vraagt:

  • Ben ik de juiste persoon om dit te doen?
  • Wil ik dit doen?
  • Heb ik hier nu tijd voor?

Is het antwoord ‘nee’ op minstens een van deze vragen? Wijs de vraag dan af. Het geeft rust om de dingen die je wel doet ook echt goed te doen.

Bonus: grenzen aangeven oefeningen 

Grenzen aangeven in de zorg is misschien wel extra moeilijk. Je werkdag is vaak al druk genoeg. Hierdoor is het moeilijk om in het moment zelf te bepalen of je iets kunt of wilt doen als een ander iets van je vraagt. Stel je antwoord daarom uit wanneer dit mogelijk is. Zeg bijvoorbeeld: Bedankt dat je mij hiervoor vraagt. Ik moet hier even over nadenken. Ik kom hier tijdens de lunchpauze even bij je op terug. Zo geef je jezelf de tijd om bij jezelf na te gaan of jij in kunt gaan op de hulpvraag van een ander. Je kunt ook oefenen om aardig nee te zeggen. In dit artikel geven we hiervoor 15 manieren. 

Meer 

Bron: Gerny, Timemanagement. Beeld: Getty Images

Download gratis 15 aardige manieren om nee te zeggen

‘Nee’ durven zeggen is een belangrijke stap om je eigen grenzen te bewaken. Vind je dit lastig? Download dan deze lijst met 15 aardige manieren om ‘nee’ te zeggen.

Download gratis

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Ria Pruim
    Supergoed deze tips in deze stress- volle tijd!!!!