1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Pesten op de werkvloer

Pesten op de werkvloer

31% van de werknemers in zorg en welzijn krijgt weleens tot vaak te maken met pestgedrag door collega's of leidinggevenden. Daarmee wordt pesten op de werkvloer een steeds groter probleem. En dat leidt tot minder werkplezier, slechte relaties met collega's of zelfs mentale klachten. Maar hoe reageer je als je met pestgedrag te maken krijgt? En waar kan je pestgedrag melden? Op deze pagina lees je de ervaringen van jouw collega’s en delen wij een aantal tips en hulpmiddelen om met pestgedrag om te gaan! 

Pesten op de werkvloer

Je moet stevig in je schoenen staan

Saskia van Witzenburg (44 jaar) wist als klein meisje van 7 al dat ze in de zorg wilde werken. Zogezegd, zo gedaan. In 2001 haalde ze haar HBO-V diploma in Rotterdam. Daarna werkte ze 11 jaar in het Erasmus MC in verschillende posities. Hier deed ze ook haar oncologie specialisatie en een zorgmanagementopleiding. Inmiddels heeft Saskia ook ruim 20 jaar ervaring als leidinggevende en heeft ze de overstap gemaakt naar de VVT. Een paar jaar geleden begon ze voor zichzelf en sindsdien is ze eigenlijk niet in een hokje te plaatsen. Van nog steeds ‘zorg aan het bed’ tot strategisch adviseur. Maar ook coach, bestuurder, dagvoorzitter en nu zorgmanager bij Manna. We vroegen Saskia naar de onderzoeksresultaten over sociale veiligheid op de werkvloer en haar ervaring.
  • 0
  • 2
Lees meer

Aniek doorbrak het pestgedrag van haar leidinggevende

Aniek werkt bij een grote zorgorganisatie als jeugd- en gezinscoach. Na een voorval met haar manager, blijft ze Aniek pesten. Ze blijkt niet de enige die dit ervaart en besluit in actie te komen. Aniek regelt een gesprek met een teamcoach en haar manager. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor haar collega's die zich ook gepest voelen. Aniek vertelt waarom het zo belangrijk is om pesten bespreekbaar te maken.
  • 0
  • 2
Lees meer

31% van de medewerkers in zorg en welzijn wordt gepest door collega's of leidinggevenden

Onderzoek sociale veiligheid
In 2023 kreeg 31% van de werkenden in de zorg- en welzijnssector te maken met pestgedrag op het werk van collega's of leidinggevenden. Een zorgwekkende toename van 72% ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit recent onderzoek van PGGM&CO en stichting IZZ op pesten op werk onder 1170 werknemers in zorg en welzijn. 
  • 73
  • 81
Lees meer

Kun je een vertrouwenspersoon écht vertrouwen?

Vertrouwenspersoon werk
Monique en Milou werken beiden als vertrouwenspersoon in een grote VVT-organisatie. Ze zijn er voor iedereen die last heeft van ongewenste omgangsvormen of een of integriteitsschending ervaart. Van stagiair tot manager. Door een luisterend oor te bieden, helpen ze werknemers om een oplossing te kiezen die het beste past. Milou en Monique vertellen waarvoor je bij een vertrouwenspersoon op werk terechtkunt.
  • 3
  • 10
Lees meer

Frederique werd 8 jaar lang gepest door haar manager

pesten door leidinggevende
Frederique (46 jaar) werkt al ruim 27 jaar met veel plezier in een grote zorginstelling, ook wel haar tweede thuis. Totdat de sfeer met de komst van een nieuwe manager volledig omslaat. Frederique wordt continu openlijk terechtgewezen, onheus bejegend en krijgt denigrerende opmerkingen naar haar hoofd. Later blijkt ze helaas niet de enige met deze ervaringen, want ook haar collega's ervaren pestgedrag van deze manager. Ze zoekt hulp binnen de organisatie, maar die blijkt moeilijk te vinden. Frederique vertelt haar verhaal.
  • 10
  • 53
Lees meer

Routekaart: Waar kun je terecht bij pestgedrag?

Ongewenst gedrag op de werkvloer is onderling gedrag dat als bedreigend, vernederend of intimiderend wordt ervaren. Voorbeelden van ongewenst gedrag zijn seksuele intimidatie, discriminatie, agressie, geweld en pesten. Ervaar jij ongewenst gedrag of zie je dat een collega dit ervaart? Kom in actie!
  • 1
  • 2
Lees meer

De kracht van anonieme huiskamercoaching

Van een collega die over je roddelt tot te veel werkdruk. Jildou is al 12 jaar coach, maar biedt sinds 2 jaar als huiskamercoach een luisterend oor voor medewerkers van een kinderopvang-organisatie. Bij haar kunnen medewerkers hun verhaal kwijt. Binnen één tot vijf sessies begeleidt ze hen om veerkrachtiger te worden en patronen te doorbreken. En dat geheel anoniem. Een mooie eerste én laagdrempelige stap wanneer je tegen iets aanloopt.
  • 3
  • 2
Lees meer

Lia werd jaren gepest door een clubje collega’s

Lia (44) werkt al meer dan 20 jaar als maatschappelijk werker voor een grote zorgorganisatie. Werkinhoudelijk doet ze haar werk met veel passie en plezier, maar op de werkvloer heeft ze het niet makkelijk. Haar hulp aan een gepeste collega maakt haar uiteindelijk doelwit van jarenlange pesterijen. Van roddelen en opmerkingen over uiterlijk en werk, tot het in twijfel trekken van ziek zijn. Lia* vertelt haar verhaal.
  • 4
  • 24
Lees meer

Roddelen op het werk; van onschuldig vermaak tot giftige organisatiecultuur

We betrappen onszelf er allemaal wel eens op; roddelen. Niet gek, wanneer je met allemaal verschillende karakters moet samenwerken. Roddelen is ook zeker niet altijd negatief, het is soms best een gezonde uitlaatklep. Bijvoorbeeld wanneer je je zorgen of frustratie bij een collega uit. Toch blijkt roddelen vaak niet zo onschuldig als het lijkt. Want zodra de ontvanger dit verder verspreidt, gaat de roddel vaak een eigen leven leiden. En dat leidt niet alleen tot een gekwetste collega, maar vaak ook tot een roddelcultuur op werk. 
  • 1
  • 11
Lees meer

Poll: pesten op de werkvloer

Uit onderzoek in 2023 blijkt dat 31% van de werkenden in zorg en welzijn te maken kreeg met pestgedrag op het werk van collega's of leidinggevenden.
  • 11
  • 41
Lees meer