Do: Zoek een rustige plek om er samen over te praten
Je collega komt nog vol van adrenaline naar je toe en vertelt over de vervelende gebeurtenis die zojuist is gebeurd. Zoek als het kan samen een rustige en veilige plek waar jullie even kunnen zitten en niet continu gestoord worden door collega’s of cliënten. Pak eventueel eerst wat te drinken en laat je collega vervolgens rustig zijn verhaal doen. Kunnen jullie niet gelijk weg? Spreek dan af om op een later moment samen te zitten wanneer dit wel lukt.
Don’t: Deel niet direct je eigen ervaringen
Misschien heb je wel net zo’n situatie als je collega meegemaakt. En wil je dit delen om zo te laten weten dat je snapt hoe je collega zich moet voelen. Toch is het slimmer om niet direct over jouw ervaring te vertellen. Neem echt de tijd om naar de ander te luisteren. Daarmee help je jouw collega om te verwerken wat er zojuist is gebeurd.
Don’t: Houd jouw mening en advies voor jezelf
Iedereen is anders. En reageert dus ook anders op situaties. Een ervaring kan voor jouw collega dus heel schokkend zijn, terwijl jij er niet van opkijkt. En iets wat een ander bij het werk vindt horen, kan voor jou misschien juist niet door de beugel. Probeer opmerkingen als ‘dat hoort er nou eenmaal bij’ of ‘zo doet cliënt/patiënt wel vaker’ dus voor je te houden.
Do: Vraag waar je collega behoefte aan heeft
Wat heeft je collega op dit moment nodig? Vraag wat jij kunt betekenen en of je collega behoefte heeft aan professionele hulp. Vaak is hier binnen de organisatie een speciaal team voor beschikbaar. Bespreek ook of, hoe en wanneer je collega deze gebeurtenis wilt delen binnen jullie team en hoe jij je collega daarin kunt helpen. Het bespreken van dit soort gebeurtenissen versterkt de onderlinge band. Je begrijpt elkaar én kunt elkaar beter helpen.
Do: Bespreek jullie grenzen binnen het team
Misschien is het in jullie team al duidelijk waar gezamenlijk de grenzen liggen rondom agressief en ongewenst gedrag op de werkvloer. Is dit nog niet het geval? Plan dan een moment om hier met het team over in gesprek te gaan. Of volg samen een agressie- of weerbaarheidstraining. Betrek hierin ook je leidinggevende. Maak samen afspraken over hoe je reageert als grenzen overschreden worden. Zo maken jij en je collega’s het voor jezelf makkelijker om te handelen bij agressief gedrag én je daar zelfverzekerd en gesteund bij te voelen.
Bronnen: Agressietraining, D.O.E.N, IZZ
Maak samen duidelijke afspraken over jullie grenzen met de AgressieWijzer
Wat is binnen jullie team de norm rond agressie en ongewenst gedrag? Het is belangrijk om hier samen duidelijke afspraken over te maken. De AgressieWijzer helpt jullie hierbij. In 3 sessies bespreek je met je team gewenst (groen), emotioneel (oranje) en agressief gedrag (rood) op de werkvloer. En hoe je hier vervolgens mee omgaat. Samen bepalen jullie de grens. Zo is voor iedereen duidelijk wat je wanneer kunt doen.
Naar de AgressieWijzer
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie