1. Home
  2. Prinsjesdag
  3. Ria over Prinsjesdag: "Investeer in een goede opleiding”

Ria over Prinsjesdag: "Investeer in een goede opleiding”

3 3 minuten lezen
Overzicht
  • 2 reacties
  • 3 vind ik leuks
Geplaatst door Sarah op 12 september 2022
Hoe leeft Prinsjesdag dit jaar bij medewerkers in zorg en welzijn? Ik ben Sarah, contentspecialist bij PGGM&CO. Ik sprak Ria over wat zij dit jaar hoopt te horen in de plannen van het kabinet. Zij werkt in de thuiszorg.

Hoe leeft Prinsjesdag dit jaar bij jou?

“Rondom Prinsjesdag volg ik het nieuws altijd wel. Prinsjesdag is een leuke traditie met de koets, de parade en alle hoedjes maar dat is uiterlijk vertoon. Als ik geen verplichtingen heb volg ik het rechtstreeks anders zie ik het later wel op het journaal.”

“Ook de komende week let ik al op wat er al naar buiten komt. Ik volg het vooral via kranten en journaal. Ik voel dit jaar wel wat ongerustheid naar Prinsjesdag toe over de begroting. Ik vraag me af: ‘Welke bezuinigingen zijn er? En wat zijn de gevolgen voor mensen die de zorg hard nodig hebben?’ Ik deel mijn bezorgdheid met de cliënten maar ik probeer positief te blijven.”

Op welke informatie let je het meest op Prinsjesdag?

“Ik let op alles wat met de zorg te maken heeft. Doordat ik het volg, vorm ik er een mening over en voel ik me meer betrokken bij mijn werk.”

“Naast de ontwikkelingen in de zorgsector, raken de berichten over de huizenmarkt me ook. Ik besef dat ik in een bevolkingsgroep val die veel van deze problemen naast zich neer kan leggen. Toch ben ik bezorgd om de mensen die wel in de problemen raken of die al in de problemen zijn geraakt.”

 Wat hoop je dit jaar vooral te horen?

“Ik hoop dat er meer geld gaat naar zorgopleidingen en begeleiding van nieuwe werknemers op de werkvloer. De zorg verandert sterk afgelopen jaren. Vooral nu vanwege de personeelstekorten. Ik zit nu 40 jaar in het vak en werk nog steeds met veel toewijding in de thuiszorg. Ik maakte allerlei ontwikkelingen mee en er veranderde veel. Alleen denk ik dat de verandering van de afgelopen jaren - van cliënten stap voor stap helpen naar cliënten begeleiden in het zelfredzaam zijn - wel een blijvende verandering is.”

“Sinds een paar jaar leren we cliënten steeds meer zelfstandigheid in taken. Cliënten begeleiden bij zelfredzaam zijn, vergt alleen wel oefening en ervaring. Maar er is weinig aandacht voor bij de vaak verkorte opleidingen."

"Tegelijkertijd is er ook nauwelijks begeleiding van afgestudeerde, nieuwe collega’s op de werkvloer vanwege tijdsdruk en personeelstekort. Dus haken sommigen starters af of krijgen ze moeilijk aansluiting bij cliënten. Dan voel je geen verbinding met je werk. Soms levert het ook pijnlijke situaties op voor cliënten.”

“Voor startende, jonge collega’s of zij-instromers is het dus moeilijk om een gevoel te krijgen bij hoe je nu cliënten begeleidt. Dan gaat het om vaardigheden als: hoe praat je een cliënt een proces door? Hoe stem je af op wie je voor je hebt? Hoe leer je een meneer of mevrouw van 80 jaar of ouder toch opnieuw het vertrouwen om het zelf te doen? Als je daarin vaardig bent, dan maak je verbinding. En dan voel je waarvoor je dit werk doet. Als je voelt dat je goed bent in je vak, voel je elke dag hoe gelukkig mensen zijn door jou. Dan doe je ertoe. Zo houd je het werk vol. Ik hoop daarom dat er meer investeringen zijn in goede opleidingen en begeleiding op de werkvloer. Alleen zo kom je goed in het werkveld. Daar begint het allemaal. Zo houden we mensen binnen de zorg.”

Zou je willen dat je werkgever je informeert over de impact van de kabinetsplannen op je werk ?

“Als de informatie een positieve bijdrage levert, is het welkom. Ik lees zelf nieuwsbrieven, ook van vakverenigingen. Ik volg het nieuws op de dag zelf en lees wat er allemaal komt de dagen erna. Dat is voor mij voldoende.”

Lees op onze Prinsjesdagpagina ook hoe Prinsjesdag leeft bij collega's Linda en Marcel.

Naar de Prinsjesdagpagina

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Gerritje
    Ik snap eigenlijk niet waarom de premie omhoog gaat. We moeten ouder worden heb ik idee, of je wil of niet. Weet ook niet of wij moeten betalen voor alle mensen die in ons landje , een postzegel in Europa, willen wonen. Allemaal mensen die ook ziektes meenemen en daarvoor het recht hebben op behandeling, dat snap ik wel. Maar voor veel mensen zal geen werk zijn, dus moeten wij dat met z'n allen blijkbaar betalen. Ook al leef wij heel gezond en weinig of alleen in echte noodgevallen de huisarts bezoekt . Dat is niet meer te betalen allemaal. Echt zorgen maak ik me er over als we met nog meer miljoenen in Nederland moeten wonen. Vriendelijke groet, Een bezorgde (nog gezonde ) Nederlander van 70 plus
  • RiaH
    Dank je wel Sarah voor dit mooie interview.