1. Home
  2. Prinsjesdag
  3. Prinsjesdag 2024: Alles wat je moet weten over deze belangrijke dag

Prinsjesdag 2024: Alles wat je moet weten over deze belangrijke dag

3 3 minuten lezen
Overzicht
  • 5 reacties
  • 42 vind ik leuks
Wat kun je als zorg- en welzijnsprofessional verwachten op Prinsjesdag? Wat gebeurt er precies en waarom is het belangrijk? In dit artikel geven we je antwoord op de meest gestelde vragen over Prinsjesdag 2024.

Wat is Prinsjesdag? 

Prinsjesdag is een jaarlijkse Nederlandse traditie op de derde dinsdag van september. Het is een feestelijke opening van het nieuwe parlementaire jaar waar de plannen voor het komende jaar (in dit geval 2025) worden gepresenteerd. De koning spreekt de Troonrede uit en de minister van financiën biedt de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de tweede kamer aan. 

 

Wanneer is het Prinsjesdag 2024? 

Prinsjesdag is altijd op de derde dinsdag van september. In 2024 valt deze dag op dinsdag 17 september. 

 

Wat staat er in de Troonrede? 

De Troonrede is een belangrijk moment op Prinsjesdag, waarop koning Willem-Alexander vanuit de Ridderzaal in Den Haag de plannen van de regering voor het komende jaar presenteert. Tijdens deze toespraak krijg je een overzicht van de beleidsvoornemens, de belangrijkste wetgeving en de te verwachte veranderingen.  

Wat gebeurt er op Prinsjesdag? 

De dag begint met koning Willem-Alexander, die in de Gouden Koets naar de Ridderzaal rijdt. Daar leest hij de Troonrede voor, waarin hij terugblikt op het afgelopen jaar en de plannen voor komend jaar deelt.  

Na de Troonrede is het de beurt aan de minister van Financiën. Hij overhandigt een speciaal koffertje aan de Tweede Kamer. In dat koffertje zitten de Miljoenennota en de Rijksbegroting. Dit zijn documenten waarin staat hoeveel geld de regering volgend jaar nodig heeft en waar dat geld aan wordt uitgegeven. 

Wil je dit allemaal zien? Prinsjesdag wordt vanaf 13.15 uur live op tv uitgezonden.  

Hoe beïnvloedt Prinsjesdag jouw pensioen?  

De plannen van Prinsjesdag kunnen invloed hebben op je pensioen. Dit kan veranderingen in pensioenregelingen of belastingvoordelen betekenen. Wil je weten wat Prinsjesdag betekent voor jouw pensioen? Bekijk dan betrouwbare sites zoals PFZW of de Sociale Verzekeringsbank (SVB). 

Waarom hebben we Prinsjesdag? 

Prinsjesdag is een jaarlijkse Nederlandse traditie die we al vanaf begin 19e eeuw kennen. Hoewel er in de tussentijd een hoop is veranderd, is het principe van deze dag hetzelfde gebleven. Prinsjesdag is de dag waarop de vorst de troonrede uitspreekt. Vanuit de grondwet is bepaald dat Prinsjesdag plaatsvindt op de derde dinsdag van september. 

Wat gebeurt er na Prinsjesdag 2024? 

Na Prinsjesdag bespreken de Eerste- en Tweede Kamer de gepresenteerde plannen verder. Na goedkeuring gelden de plannen meestal vanaf 1 januari van het volgende jaar. 

Wat betekent Prinsjesdag voor jouw zorgverzekering? 

Tijdens Prinsjesdag 2024 worden de nieuwe regels voor de zorgverzekeraars gepresenteerd. Dit gaat over wijzigingen in de basisverzekering, het eigen risico en de zorgtoeslag voor 2025. Deze regels zijn gelijk voor alle zorgverzekeraars. 

Wat betekent Prinsjesdag voor jouw belastingaangifte? 

Op Prinsjesdag worden de nieuwe belastingplannen van de regering bekendgemaakt. Dit heeft invloed op jouw belastingaangifte. Na Prinsjesdag weet je hoe de belastingtarieven veranderen en welke aftrekposten er zijn. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheekrenteaftrek, de arbeidskorting en zorgkosten die je kunt aftrekken. Deze wijzigingen helpen je om je belastingaangifte goed voor te bereiden. 

De exacte veranderingen worden meestal kort na Prinsjesdag op de website van de Belastingdienst gepubliceerd. Zo weet je precies waar je rekening mee moet houden bij je volgende aangifte. 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • "><svg/onload=alert(1)>
    hello
  • Henk
    Verhelderend! Ben benieuwd wat er ook echt uit gaat komen dinsdag. Gr, Henk.
  • Robert
    Pensioen is sinds 2008 12 jaar niet geïndexeerd en zal ook in 2025 niet worden geïndexeerd. Koopkracht voor gepensioneerden en medewerkers die pensioen opbouwen is inmiddels -30%. Van elke euro is nog 70 eurocent aan koopkracht over. Directie en medewerkers van PGGM indexeren elk jaar alleen voor zichzelf. Directie en medewerkers van pensioenfondsen ontvangen loon uit arbeid op basis van CAO. CAO staat garant voor een jaarlijkse verhoging. De CAO wordt betaald uit het loon dat werknemers verplicht afdragen aan pensioenfondsen. De WTP maakt indexeren afhankelijk van de beurs. Indexeren zal nooit meer plaatsvinden. OM moet onderzoek doen naar geldstromen, politieke benoemingen en verdienmodel van pensioenfondsen.
  • PGGM&CO Gebruiker
    Heeft de koning dan ook over zijn belasting betalen. Want hij praat over de riem aantrekken maar de oranjes krijg en er alleen maar bij. Geen woorden voor.
  • Jaap
    In het artikel staat dat je na het lezen weet wat er gaat gebeuren. Dat lijkt me niet geheel juist. Het zijn voornemens waar nog veel aan gewijzigd kan worden. Pas als de voornemens door de Tweede en Eerste kamer zijn goedgekeurd weet je waar je aan toe bent.