1. Home
  2. Prinsjesdag
  3. Dit betekent Prinsjesdag voor jouw portemonnee

Dit betekent Prinsjesdag voor jouw portemonnee

10 10 minuten lezen
Overzicht
Prinsjesdag 2023
  • 17 reacties
  • 354 vind ik leuks
Geplaatst door Jamie op 18 september 2024 Jamie
Van de troonrede tot het bekende koffertje. Het was dinsdag 17 september weer Prinsjesdag en dat betekent dat de financiële plannen voor 2025 bekend zijn geworden. Het is de eerste Prinsjesdag waarop het nieuwe kabinet-Schoof de plannen heeft vormgegeven. In 2025 verandert er weer genoeg, ook voor jou als zorg- en welzijnsprofessional. Wij hebben de belangrijkste financiële veranderingen op een rij gezet.

Algemeen

De miljoenennota heeft dit jaar de naam Solide begroten voor welvaart en stabiliteit gekregen. De begroting laat zien hoe het kabinet het geld volgend jaar gaat verdelen. Werkenden gaan er in koopkracht 0,7% op vooruit en gepensioneerden 0,6%. Mensen met een uitkering gaan er komend jaar naar verwachting 1% op vooruit. Een stel met alleen AOW gaat er 1,3% op vooruit. Omgerekend in euro’s gaan de meeste huishoudens er tussen de € 1 en € 50 per maand op vooruit, aldus het Nibud.

Zorg en welzijn 

Zorgpremie gaat wederom omhoog 

De zorgpremie gaat in 2025 met ongeveer € 8 per maand omhoog. Dit zorgt ervoor dat het basispakket gemiddeld € 156 zal gaan kosten. Zorgverzekeraars bepalen zelf hun premie, waardoor het precieze bedrag nog niet bekend is. Uiterlijk 12 november 2024 maken zorgverzekeraars hun nieuwe polis bekend en daarmee ook jouw nieuwe premie voor 2025. Wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Je kunt tot 31 december 2024 je zorgverzekering opzeggen. Zorg er wel voor dat je voor 31 januari 2025 een nieuwe zorgverzekering hebt afgesloten.  

Het minimale eigen risico blijft ook in 2025 verplicht € 385. Voor 2027 is het plan om het eigen risico te verlagen naar € 165. 

Zorgtoeslag gaat iets omhoog 

De zorgtoeslag gaat in 2025 omhoog om huishoudens met lagere inkomens te compenseren voor de stijgende zorgpremie. De zorgtoeslag gaat per maand met € 6,50 omhoog. Dit betekent een stijging van ongeveer € 80 per jaar. 

Wachtlijsten GGZ 

In 2025 en 2026 is er 30 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor de GGZ. Met als doel om de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg weg te werken. 

Geen bezuiniging ouderenzorg 

Er werd gesproken over eventuele bezuiniging op de ouderenzorg, maar die plannen worden in 2025 niet doorgevoerd.  

Aftrek van extra vervoerskosten door ziekte of invaliditeit  

De aftrek van extra vervoerskosten door ziekte of invaliditeit in de aangifte wordt makkelijker door 2 maatregelen:  

  • In 2025 is een vast bedrag van € 0,23 per kilometer aftrekbaar voor het bezoeken van een arts, ziekenhuis of apotheek. Nu moeten burgers nog jaarlijks zelf berekenen wat de autokosten per kilometer zijn. 

  • Mensen die door een ernstige ziekte of handicap extra vervoerskosten hebben, mogen daarnaast in 2025 een vast bedrag van € 925 aftrekken. Mensen mogen dit bedrag aftrekken, omdat ze bijvoorbeeld een grotere auto nodig hebben om een rolstoel te vervoeren. 

Bereken jouw koopkracht!

Deze tool helpt je vooruit te kijken en je voor te bereiden op het nieuwe jaar. Zie in één klik of je er financieel op vooruitgaat of dat je beter moet budgetteren.

Naar koopkrachtberekenaar

Wonen 

Verlaging belasting op gas & Noodfonds energie weer beschikbaar  

De belasting op gas gaat volgend jaar omlaag met 2,8 cent per kubieke meter (tot een verbruik van 170.000 kubieke meter. Ook kunnen kwetsbare huishoudens in 2025 en 2026 een beroep doen op steun met een nieuw noodfonds. Voor het noodfonds energie is vanuit de overheid 60 miljoen beschikbaar. Hoe deze regeling er precies uit komt te zien, wordt later duidelijk. Verder gaat de belasting op gas en stroom omlaag. Bij een gemiddeld energieverbruik gaan huishoudens volgend jaar 37 minder betalen. 

Verhoging huurtoeslag uitgesteld

Het kabinet stelt de plannen voor de verhoging van de huurtoeslag uit naar 2026.  

Eerder kregen alleenstaanden en AOW'ers een vergoeding voor een deel van de huur die boven de aftoppingsgrens uitkwam. Een aftoppingsgrens is de grens tot waar een huurder huurtoeslag ontvangt. In 2025 wordt deze regeling uitgebreid en kunnen ook meerpersoonshuishoudens onder de AOW-leeftijd een deel van de huur boven de aftoppingsgrens vergoed krijgen.  

Subsidie verduurzamen huis 

De ISDE-regeling (Investeringssubsidie Duurzame Energie) blijft bestaan en er komt meer subsidie beschikbaar (€ 578 miljoen). Dit is een subsidiepotje voor wie zijn huis wil verduurzamen, door bijvoorbeeld isoleren of het plaatsen van een warmtepomp.  

Werk en inkomen  

Lagere inkomstenbelasting & extra schijf 

Om werken voor de lage- en middeninkomens aantrekkelijker te maken worden de tariefschijven van de inkomstenbelasting aangepast in 2025. Ook wordt er ook een derde tariefschijf toegevoegd. In 2025 ga je 35,82% inkomstenbelasting over je inkomen tot € 38.411 betalen. Voor je inkomen boven die grens tot € 76.817 (schijf 2) ga je 37,48% belasting betalen. De inkomstenbelasting voor de derde schijf blijft 49,50%. Door deze wijziging houden werkenden en mensen in de AOW netto meer over in 2025.  

Dubbele heffingskorting wordt niet afgebouwd 

De regering wil de afbouw van de dubbele algemene heffingskorting (AHK) in het referentieminimumloon voor drie jaar pauzeren. Dit is onderdeel van een groter pakket maatregelen. Dit is bedoeld om de koopkracht van mensen met het sociaal minimum inkomen te verbeteren.  

Kindgebonden budget gaat omhoog 

Het kindgebonden budget, niet te verwarren met de kinderbijslag, gaat volgend jaar weer omhoog. In de Miljoenennota 2025 staat dat het kindgebonden budget met ongeveer €184 per jaar in 2025 verhoogd zal worden. Per kind kan het bedrag oplopen tot € 75 extra per jaar, dat is ongeveer € 6 per maand. Het kindgebonden budget zorgt ervoor dat grote gezinnen en gezinnen met oudere kinderen beter kunnen rondkomen.  

Kinderopvang 

Er gaat € 425 miljoen extra naar de kinderopvangtoeslag om toe te groeien naar het nieuwe stelsel van bijna gratis kinderopvang. Hierdoor wordt de kinderopvang voor de meeste werkende ouders goedkoper.  

Korting motorrijtuigenbelasting (mrb) emissievrije auto’s t/m 2029 

Het kabinet stelt voor om emissievrije personenauto’s (voertuigen die geen schadelijke stoffen uitstoten) tot en met 2029 korting te geven op de mrb (wegenbelasting). De korting geldt voor nieuwe en tweedehands emissievrije auto’s. Vanaf 2030 vervalt de korting.   

Verlaging accijns op benzine, diesel en LPG wordt verlengd  

De huidige accijnsverlaging op benzine, diesel en LPG wordt met 1 jaar verlengd tot en met 2025. Daarnaast stelt het kabinet voor om in 2025 geen inflatiecorrectie toe te passen voor de brandstofaccijns. Het accijnstarief blijft daardoor gelijk aan het tarief in 2024.   

Treinreizen wordt 6% duurder 

De plannen om treinkaartjes 12% duurder te maken zijn van tafel. De NS verhoogt de treinkaartjes naar verwachting met 6%.  

Overig

Belasting op vrije tijd, cultuur, boeken en sport 

Er komt een nieuw btw-tarief voor cultuur, kunst, boeken en sport. Het kabinet wil dat de wijziging ingaat op 1 januari 2026. Koop je kaartjes voor een theatervoorstelling op 24 augustus 2025, maar vindt de voorstelling op 2 januari 2026 plaats? Dan betaal je voor die kaartjes alvast het algemene btw-tarief van 21%. 

Het kabinet wil het btw-tarief voor overnachtingen wijzigen van het verlaagde tarief (9%) naar het algemene tarief (21%). Dit geldt wanneer je verblijft in bijvoorbeeld een hotel, vakantiewoning of stacaravan. 

Verhoging kansspelbelasting 

De belasting op gokken gaat in 2025 omhoog van 30,5% naar 34,2%. En in 2026 naar 37,8%. Als je geld wint bij een loterij betaal je ook meer belasting.  

Bron: Rijksoverheid en Nibud


Lees meer over Prinsjesdag

 

> Heb je een pensioenvraag? Neem dan een kijkje op de website van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).  

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Simon``
    Ben er blij mee; zeer overzichtelijk!
  • Gijsbert
    nuttige informatie jammer dat de premie weer duurder wordt maar ja sinds de zorgverzekeringen het voor het zeggen hebben zal dat blijven toenemen. ze willen toch steeds meer winst. en dan had de overheid er maar nooit voor moeten kiezen om te privatiseren. Blij dat over paar jaar eigen risico wel omlaag gaat.
  • ina1949
    Duidelijk
  • ina1949
    Duidelijk
  • Vlietman
    Een helder verhaal. Bedankt voor jullie inzet!
  • Christine Muijtjens
    Werk en inkomen. Schijven veranderen, werkenden en AOW ers gaan erop vooruit. Dit klopt niet. AOW ers vallen niet in deze schijven.
  • Raed
    Wat is de verschil tussen deze regering en de oude? Koopkracht 0,7 omhoog! Dat is toch belachelijk
  • Henry
    Gepensioneerden gaan er 1% op vooruit als het pensioenfonds de uitkering verhoogd met de inflatie. Het PFZW heeft aangegeven het pensioen niet te verhogen ondanks een hogere dekkingsgraad. Gepensioneerden van het PFZW worden dus in de voet geschoten!
  • P.a.m. Verweijst
    Zoals ieder jaar gaan we er op vooruit, lachertje toch. Ze maken mensen blij met een dood vogeltje. We gaan erop vooruit, maar dan maken ze alles duurder. Bijv: je krijgt iedere mnd 10 euro erbij, maar je 20 euro meer gaan betalen aan kosten verhoging. Wat schiet je hier mee op.
  • Peter
    Alle kruideniersbedragjes erbij gaan er aan de andere kant weer af.
    • Evert
      Het zijn en blijven oplichters,
  • Piet
    Hoe zit het met de verdubbeling van de wegen belasting in 2025 voor een camper? Er was sprake dat dit niet doorgaat Het is bijna asociaal dat de overheid dit gaat doordrukken Waarom hoor ik hier niets over? Verkiezingsbelofte.
  • JOYCE
    Deugdelijk met de ene hand wordt er gegeven en met de andere hand wordt het terug gepakt
  • Jan
    Koopkrachtstijging voor gepensioneerden. Slecht dat PFZW niet toevoegt dat dat voor ons niet zal lukken, nu PFZW de pensioenen niet indexeert.
    • Henk Jager
      De regering heeft toch vastgesteld dat de pensioenen met 0,6% gaan stijgen??? Gewoon doen dan toch?
    • Susannah
      Bedankt voor je reactie Jan. Wij, PGGM&CO zijn de ledenvereniging voor zorg en welzijn en ons doel is het fitter houden en maken van onze leden. Mentaal, fysiek en financieel. Wij indexeren niet je pensioen. Dat is inderdaad PFZW. Susannah namens PGGM&CO
  • Margreet
    Wat heb je nu aan 0,50 of 1 euro verhoging in de maand! Schandalig, in 1 woord!!!!