1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Wetten & regels
  4. Mag ik scheiden van mijn zieke partner?

Mag ik scheiden van mijn zieke partner?

5 5 minuten lezen
Overzicht
Vrouw haalt trouwring van haar vinger af om te scheiden van zieke partner
  • 4 reacties
  • 37 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 30 april 2019
Er verandert vaak een hoop als je partner ziek wordt. Alles staat ineens in het teken van de zorg voor de ander. Dit heeft invloed op jullie relatie. Soms zelfs zo veel dat het niet meer gaat. Sommige mantelzorgers kiezen er dan voor om te scheiden van hun zieke partner. Lees hieronder voor welke keuzes je in dit proces komt te staan.

Je mag altijd scheiden van je zieke partner

Het maakt niet uit of je partner ziek of gezond is: scheiden mag namelijk altijd. Je kiest dan voor een echtscheiding of een scheiding van tafel en bed. De aanvraag, het proces en de praktische gevolgen zijn in beide gevallen hetzelfde. Bij een scheiding van tafel en bed blijf je voor de wet nog wel getrouwd. Je kunt dus niet met een ander trouwen. Het geloof is vaak een reden om voor deze optie te kiezen.

De rechtbank kiest een advocaat voor je zieke partner

Hoe het scheidingsproces precies verloopt verschilt per situatie. Is je partner geestelijk ziek? Dan wordt hij in het proces gezien als iemand die niet (helemaal) voor zichzelf kan opkomen. Je partner krijgt dan via de rechtbank een advocaat die dit voor hem doet.

Karakterverandering is de grootste reden om te scheiden

Er zijn verschillende redenen om te scheiden. Zit je partner in een rolstoel of zijn er andere beperkingen van het lichaam? Dan heeft dit vaak invloed op jullie liefdesrelatie. Je mist echte intimiteit en dat zorgt soms voor een scheiding. Toch is een verandering in het karakter voor mantelzorgers de grootste reden om te scheiden. Je herkent je partner soms zelfs niet meer terug in zijn gedrag. De keuze voor een scheiding is een moeilijke beslissing waarbij verdriet en schaamte vaak een grote rol spelen.

Tip: Ga in gesprek met een psycholoog

De keuze voor een scheiding brengt vaak een hoop verdriet met zich mee. Ook is vaak niet iedereen uit de omgeving het eens met de beslissing. Mensen hebben snel hun oordeel klaar. Vraag daarom via je huisarts psychische hulp aan. Praat met een psycholoog over de scheiding en de emoties die je ervan ervaart. De gesprekken helpen je om uiteindelijk weer verder te gaan met je leven.  

Bron: PlusOnline, Descheidingsbegeleider, Alswegenscheiden. Beeld: Getty Images

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Hans
    Zulke situaties maken het proces wel een heel stuk ingewikkelder. Mijn ervaring is in ieder geval dat het belangrijk is dat je in goed overleg met je partner gaat scheiden. Dat scheelt een heleboel getouwtrek. Zelf heb ik veel gehad aan deze checklist: https://www.divorz.nl/gratis-checklist-efficient-scheiden/ om de kosten van onze scheiding zo laag mogelijk te houden.
    • LotteK
      Beste Hans, Bedankt voor deze waardevolle toevoeging! Groetjes, Lotte (Redactie PGGM&CO)
  • Brigitte
    wat doen als je partner zelf niet weet dat hij geestelijk niet gezond is
    • Nel
      Mijn partner heeft een MRI gekregen in het ziekenhuis. Hierop was degelijk te zien, dat hij dementie had. Zelf denkt hij nu dat het over is. Hij gaat nu wel voor 2 dagen naar de opvang. Nu zelfs naar een respijt kamer in het tehuis. Zelf niet mee eens, maar gaat toch graag.