Je hebt een indicatie nodig om zorg in natura aan te vragen
Wil je zorg in natura aanvragen? Dan heb je een indicatie nodig. Hierop staat precies welke zorg er nodig is en hoeveel. Waar je een indicatie aanvraagt, hangt af van de zorg die nodig is en onder welke wet dit valt. De verschillende wetten zijn de:
- Jeugdwet
- Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
- Wet langdurige zorg (Wlz)
- Zorgverzekeringswet (Zvw)
Zorg in natura aanvragen is mogelijk op verschillende manieren
Zodra je een indicatie hebt, kun je de zorg in natura aanvragen. Hoe je dit doet, verschilt per wet. Hieronder leggen we per wet uit hoe je zorg in natura aanvraagt.
Zorg in natura aanvragen vanuit de Zorgverzekeringswet
Dit regel je met je eigen zorgverzekering. Bekijk op de website van je zorgverzekeraar of er een formulier beschikbaar is voor zorg in natura. Vind je dit niet? Neem dan direct telefonisch contact op met je zorgverzekering om de aanvraag te regelen. De wijkverpleegkundige uit jouw buurt heeft een indicatie opgesteld. Stuur deze mee in jouw aanvraag bij je zorgverzekering.
Zorg in natura aanvragen vanuit de Jeugdwet en Wmo
Zorg in natura aanvragen vanuit de jeugdwet en Wet maatschappelijke ondersteuning, doe je via je gemeente. Hoe dit precies werkt, verschilt per gemeente. Bel jouw eigen gemeente daarom direct op, of maak een afspraak om langs te komen. De gemeente bepaalt daarna of je zorg in natura ontvangt en op welke manier dit verder geregeld wordt.
Zorg in natura aanvragen vanuit de Wlz
Als je zorg in natura wilt ontvangen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), kun je terecht bij het zorgkantoor in jouw regio. Het zorgkantoor weet hiervan. Zij ontvangen namelijk en bericht van het CIZ op het moment dat je de indicatie hebt gekregen. Het zorgkantoor regelt het geven van zorg in natura.
Bereken of je een eigen bijdrage betaalt
Soms betaal je een eigen bijdrage voor de zorg die je ontvangt met zorg in natura. Deze betaal je aan het Centraal Administratie kantoor (CAK). Het hangt onder andere af van het inkomen en de gezinssamenstelling af hoe hoog deze bijdrage is. Je kunt eenvoudig je eigen bijdrage berekenen via CAK.nl
Bron: ZIC, Per Saldo, CIZ, CAK.
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie