Respijtzorg vraag je op verschillende plekken aan
Respijtzorg kan worden aangevraagd via de Wmo, Wlz, Jeugdwet, Zvw of via een aanvullende zorgverzekering. Waar je dit precies doet hangt af van de wet die bij jouw soort respijtzorg past. Dat klinkt ingewikkeld. Daarom hebben wij twee spiekbriefjes voor je gemaakt. Zo weet je welk soort respijtzorg bij welke wet hoort en waar je deze zorg moet aanvragen.
Soorten respijtzorg en bijbehorende wetten
- Dagopvang: Wmo, Wlz of Jeugdwet
- Logeeropvang: Wmo, Wlz of Jeugdwet
- Aanwezigheidszorg: Wmo, aanvullende verzekering
- Lichte respijtzorg: Wmo of Jeugdwet
- Professionele thuiszorg: valt vaak onder de Zvw, maar kan ook door andere wetten geregeld zijn afhankelijk van de situatie.
Waar vraag ik respijtzorg aan?
- Respijtzorg nodig vanuit de Wmo of Jeugdwet? Vraag het aan bij de gemeente.
- Respijtzorg nodig vanuit de Wlz? Vraag het aan bij het zorgkantoor uit jouw regio.
- Respijtzorg nodig vanuit je aanvullende verzekering? Vraag het aan bij jouw verzekering of direct bij de organisatie die respijtzorg geeft. De gemaakte kosten vraag je later terug aan je verzekeraar.
- Respijtzorg nodig die valt onder de Zvw? Vraag het aan bij de huisarts of wijkverpleegkundige.
Hoe vraag je respijtzorg aan?
Je weet welke respijtzorg je naaste nodige heeft, vanuit welke wet jouw naaste zorg krijgt en waar je de zorg straks aanvraagt. Dan is het nu tijd om de respijtzorg echt aan te vragen.
Respijtzorg aanvragen bij je gemeente (Wmo en Jeugdwet)
Als je naaste zorg krijgt vanuit de Wmo of de Jeugdwet, dan vraag je respijtzorg aan bij je gemeente. Vaak doe je dan een melding. Elke gemeente regelt dit op een andere manier. Ga dus naar de website van jullie gemeente en kijk hoe de gemeente respijtzorg regelt. Kom je er via de website niet uit? Bel dan met je gemeente of maak een afspraak om langs te gaan.
De gemeente kijkt per situatie welke zorg er nodig is. Houd er rekening mee dat de gemeente misschien een ander idee heeft over de zorg die het beste bij jullie past. Sta hiervoor open en zoek samen naar de beste oplossing.
Respijtzorg aanvragen bij het zorgkantoor
Woont je naaste thuis en krijgt hij zorg vanuit de Wlz? Dan vraag je respijtzorg aan bij het zorgkantoor in jouw regio. Dit zorgkantoor is degene met wie je contact hebt gehad toen je naaste de Wlz-indicatie van het CIZ kreeg. Jullie hebben toen samen gekeken welke zorg er nodig was om je naaste thuis te laten wonen. Nu ga je met hen in gesprek over de zorg die het beste past als jij er niet bent.
Respijtzorg aanvragen via je aanvullende verzekering
Heb je een aanvullende verzekering voor respijtzorg? Controleer dan op de website welke voorwaarden je verzekering heeft. Het kan zijn dat je zorgverzekeraar samenwerkt met specifieke organisaties voor respijtzorg. Je kunt dan soms zelf al contact opnemen met de organisatie die respijtzorg levert. Later vraag je dan de kosten terug aan je verzekeraar. Zorg er wel voor dat je weet op hoeveel respijtzorg jullie recht hebben en welke kosten je zelf betaalt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Respijtzorg aanvragen bij de huisarts
Soms heb je respijtzorg nodig omdat je zelf tijdelijk niet in staat bent om te zorgen door ziekte. Dan is het lastig om te zorgen voor je naaste. Heeft jouw naaste zware medische zorg nodig? Dan neem je contact op met de huisarts. De huisarts bepaalt of het nodig is om vervangende zorg te regelen, zoals een wijkverpleegkundige, of dat opname van je naaste tijdelijk nodig is.
Tip: vraag op tijd respijtzorg aan
Respijtzorg regelen kost tijd. Het duurt vaak een aantal weken voordat de gemeente of de zorgverzekering jouw aanvraag goedkeurt. Houd hier rekening mee en begin dus op tijd. Je wilt die geplande vakantie natuurlijk niet missen.
Bronnen: Movisie, Rijksoverheid, CZ
Download nu gratis de Wegwijzer Respijtzorg
Wil je er even tussenuit als mantelzorger? Dat kan! Regel dan respijtzorg voor je naaste. Download snel onze Wegwijzer Respijtzorg met daarin alles wat je moet weten om respijtzorg te regelen.
Download hier de wegwijzer
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie