Wat is thuiszorg?
Thuiszorg kan je naaste ontvangen in de vorm van medische zorg. Dat betekent dat een verzorgende of verpleegkundige bijvoorbeeld wonden verzorgt, injecties en medicijnen geeft, maar ook helpt bij wassen en aankleden. Daarnaast bestaat er thuiszorg in de vorm van huishoudelijke hulp. Een thuiszorgmedewerker helpt dan taken zoals ramen lappen, opruimen en schoonmaken.
Heb ik recht op thuiszorg?
Hoewel thuiszorg jouw taken als mantelzorger lichter maakt, is hier de vraag of je naaste recht heeft op thuiszorg. Een aanvraag wordt namelijk namens hem of haar gedaan. Of je naaste recht heeft op thuiszorg hangt af van de situatie en het soort thuiszorg dat hij of zij nodig heeft.
Ik wil huishoudelijke hulp
Zoek je ondersteuning in het huishouden? Dan vraag je dit bij de gemeente aan bij het Wmo-loket. De gemeente bespreekt dan met jou en je naaste in een zogenaamd keukentafelgesprek wat jullie zelf nog kunnen doen. Aan de hand van dat gesprek stelt de gemeente vast op hoeveel uren huishoudelijke hulp je naaste maximaal per jaar recht heeft. Maar ook wat de hoogte is van de eigen bijdrage.
Ik wil medische hulp
Wil je medische hulp aanvragen? Dan heeft je naaste een zogenaamde indicatie nodig van een wijkverpleegkundige. De wijkverpleegkundige komt dan langs en kijkt of er zorg nodig is. Als de wijkverpleegkundige zegt dat medische thuiszorg nodig is, dan krijgt je naaste dit vergoed door de zorgverzekeraar. Weet je niet waar je een wijkverpleegkundige vindt? Vraag dan je huisarts om hulp.
Wat als ik geen recht heb op thuiszorg?
Het kan gebeuren dat de gemeente of wijkverpleegkundige vindt dat je naaste geen thuiszorg nodig heeft. Het helpt dan soms om hulp te vragen bij een particulier zorgbureau. Soms is er voor een particulier zorgbureau alsnog een vergoeding mogelijk door je zorgverzekeraar. Wil je hiervan gebruik maken? Ga dan bij je zorgverzekeraar na of je hiervoor voldoende verzekerd bent.
Bronnen: Kennisbank Patiëntenfederatie, Regelhulp Rijksoverheid, Atlas van zorg en hulp
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie