1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Wetten & regels
  4. Heb ik recht op thuiszorg bij mantelzorg?

Heb ik recht op thuiszorg bij mantelzorg?

5 5 minuten lezen
Overzicht
Vrouwen en man lachen in woonkamer
  • 6 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Maartje op 26 februari 2019
Je bent als mantelzorger misschien best onzeker over je medische kennis om je naaste goed te verzorgen. Wat nou als de zorgtaken zo zwaar of ingewikkeld zijn dat je professionele hulp nodig hebt? Heb je dan recht op thuiszorg? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag.

Wat is thuiszorg?

Thuiszorg kan je naaste ontvangen in de vorm van medische zorg. Dat betekent dat een verzorgende of verpleegkundige bijvoorbeeld wonden verzorgt, injecties en medicijnen geeft, maar ook helpt bij wassen en aankleden. Daarnaast bestaat er thuiszorg in de vorm van huishoudelijke hulp. Een thuiszorgmedewerker helpt dan taken zoals ramen lappen, opruimen en schoonmaken.

Heb ik recht op thuiszorg?

Hoewel thuiszorg jouw taken als mantelzorger lichter maakt, is hier de vraag of je naaste recht heeft op thuiszorg. Een aanvraag wordt namelijk namens hem of haar gedaan. Of je naaste recht heeft op thuiszorg hangt af van de situatie en het soort thuiszorg dat hij of zij nodig heeft.

Ik wil huishoudelijke hulp

Zoek je ondersteuning in het huishouden? Dan vraag je dit bij de gemeente aan bij het Wmo-loket. De gemeente bespreekt dan met jou en je naaste in een zogenaamd keukentafelgesprek wat jullie zelf nog kunnen doen. Aan de hand van dat gesprek stelt de gemeente vast op hoeveel uren huishoudelijke hulp je naaste maximaal per jaar recht heeft. Maar ook wat de hoogte is van de eigen bijdrage.

Ik wil medische hulp

Wil je medische hulp aanvragen? Dan heeft je naaste een zogenaamde indicatie nodig van een wijkverpleegkundige. De wijkverpleegkundige komt dan langs en kijkt of er zorg nodig is. Als de wijkverpleegkundige zegt dat medische thuiszorg nodig is, dan krijgt je naaste dit vergoed door de zorgverzekeraar. Weet je niet waar je een wijkverpleegkundige vindt? Vraag dan je huisarts om hulp.

Wat als ik geen recht heb op thuiszorg?

Het kan gebeuren dat de gemeente of wijkverpleegkundige vindt dat je naaste geen thuiszorg nodig heeft. Het helpt dan soms om hulp te vragen bij een particulier zorgbureau. Soms is er voor een particulier zorgbureau alsnog een vergoeding mogelijk door je zorgverzekeraar. Wil je hiervan gebruik maken? Ga dan bij je zorgverzekeraar na of je hiervoor voldoende verzekerd bent.

Bronnen: Kennisbank Patiëntenfederatie, Regelhulp Rijksoverheid, Atlas van zorg en hulp 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • a van der Zee
    'Wat is thuiszorg? Thuiszorg kan je naaste ontvangen in de vorm van medische zorg. .... " Etc Ik vind dit nogal stuitend! Het werk van de verpleegkundige/ verzorgende wordt gegoten in een medisch jasje, het lijkt wel 50 jaar of langer terug in de tijd.. toen de huisarts nog bepaalde dat er een wijkverpleegkundige langs moest komen. Thuiszorg wordt uitgelegd in de woorden Medische Zorg.. Huishoudelijke hulp .. waar is het verpleegkundige verhaal, de wijkverpleegkundige die indiceert, een verpleegkundige diagnose stelt samen met de client en eventueel de mantelzorger(s) en verpleegkundige interventies en outcomes afspreekt, dit regelmatig evalueert. Het zogenaamde cyclische verpleegproces. En daarbij, waar is het verhaal wat de mensen moet stimuleren tot meer zelfzorg oa met behulp van middelen zoals het aanleren van het gebruik van de Medido, hulpmiddelen om steunkousen aan- en uit te trekken, etc, etc, (zodat mensen langer zelfstandig kunnen blijven en zich daar meestal - met een eerste stukje goede begeleiding en zorg op afstand- ook goed/ beter/ sterker bij voelen). In de zorg hebben we alle partijen nodig, vanaf het begin is het van essentieel belang dat er geen verkeerde verwachtingen worden gewekt, sowieso, maar zeker voor de toekomst bij de grote tekorten aan zorgmedewerkers. Op deze manier komt het de professionele ontwikkeling van het beroep niet ten goede en we hebben juist iedereen zo hard nodig om samen kwalitatief hoogwaardige zorg te leveren en de mensen daar zelf bij te betrekken.
  • Harm Seubring
    Ik ben mantelzorger slechte ervaringen met de wmo. Mijn vrouw is gehandicapt en heeft aan beide benen een braise lopen gaat zeer moeilijk en in de stad gebruiken wij een rolstoel. Op toch in beweging te blijven werd een driewieler fiets geadviseerd met traponderstening. Wmo op op huisbezoek geweest voor gesprek waaruit ik begreep min of meer toewijzing. Wat schetst mij verbazing via telefoon met mijn vrouw , u moet hem toch ma Gezien het feit dat je weer een traject in moet uiteidelijk zelf maar aangeschaft kosten 4000,00 euro en dan ben je er nog niet poort aanpassing en schuurdeuren loopt lekker in de kosten. Mij vrouw is de kostwinner en wij leven van een inkomen. Je merkt dat er weinig wordt gedaan voor mensen met een handicap, je hebt zoveel meerkosten.
  • Roel van der Heide
    Mijn vrouw heeft 4 chronische kwalen en ik ben 7 dagen nu mantelzorger.WMO zegt bij de aanvraag huishoudelijke hulp dat de man alles moet doen totdat hij erbij neervalt.Dat is dan het tijdstip om namens de gemeente hulp te gaan verlenen,indien er geen alternatief is.Als mantelzorger sta je machteloos.Is dat zo?
    • Janny
      Beste Roel, Ik heb deze ervaring precies zo. Ben dus bang dat het klopt. Ze zeggen dat je het zelf moet doen omdat het een gezamenlijke huishouden is. Al kun je dat gezamenlijk wel weglaten. Het enige is dat je waarschijnlijk een lijst hebt gekregen met instellingen waar je zelf hulp kunt regelen. Veel sterkte groet Janny
  • mwGrisNez
    Wat als je als verpleegkundige minder wil mantelzorgen ? Of eigenlijk helemaal geen tijd hebt om mantelzorger te zijn? Wat is dan mijn recht?
    • paulabierma
      Mantelzorg is altijd een vrije keus, al zal dat niet zo worden ervaren. Als je zelf bepaalde dingen niet kan doen. Dan zal de persoon die zorg nodig is een beroep op iemand anders moeten doen, eventueel professionele zorg aanvragen. Niet makkelijk, maar er is niemand die jou ergens toe kan verplichten. hartelijke groetjes, Paula Bierma