1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Wetten & regels
  4. 5 manieren om mantelzorg te betalen

5 manieren om mantelzorg te betalen

6 6 minuten lezen
Overzicht
Een hand met geld en een hand met medicijnen
  • 3 reacties
  • 124 vind ik leuks
Geplaatst door Anni op 9 oktober 2019
Als mantelzorger heb je veel aan je hoofd. Natuurlijk de zorg voor je naaste. Maar vaak ook het financiële plaatje. Misschien wil je wel minder werken zodat je meer tijd overhoudt om klaar te staan voor de ander. Kom je dan wel rond? En is er genoeg geld voor extra hulp in huis wanneer je die nodig hebt? Gelukkig zijn er verschillende manieren om mantelzorg te betalen.

1. Onderzoek of je naaste recht heeft op een persoonsgebonden budget (pgb)

Mensen met een langdurige ziekte of handicap hebben mogelijk recht op een pgb. Denk hierbij aan je demente partner of ouder die in een rolstoel zit. Je kunt pgb ook aanvragen voor je kind, als hij of zij bijvoorbeeld autisme heeft. Het pgb is bedoeld om het jou als mantelzorger makkelijker te maken. Dit budget gebruik je om extra hulp te krijgen voor degene voor wie je zorgt. Met het persoonsgebonden budget huur je iemand uit de zorg in en maak je zelf afspraken over de hulp die zij bieden.

2. Controleer of je verzekering mantelzorg vergoedt

Verpleging en verzorging thuis (wijkverpleging) zijn onderdeel van het basispakket van je zorgverzekering. Hiervoor betaal je geen eigen risico. Daarnaast geven sommige zorgverzekeraars in hun aanvullende verzekering een vergoeding voor vervangende zorg voor mantelzorgers. In de aanvullende voorwaarden van jouw verzekering staat of hier je recht op hebt. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

3. Ontdek of je de overwaarde van je huis kunt gebruiken om mantelzorg te betalen

Kost de zorg voor je naaste veel tijd en wil je daarom graag minder werken? Dat kan. Als werknemer heb je volgens de wet recht op zorgverlof. Dit moet je aanvragen bij je werkgever. Het verschilt per werkgever welke afspraken hierover in de cao staan. Is zorgverlof niet genoeg en wil je minder of helemaal stoppen met werken? Kijk dan of het mogelijk is om de overwaarde van je woning om te zetten in geld. Hiermee vul je jouw inkomen aan en krijg je financieel meer ruimte om voor je naaste te zorgen. Overleg wel eerst goed met een financieel adviseur of dit in jouw situatie verstandig is.

4. Vraag extra kinderbijslag aan bij het SVB

Heb je een thuiswonend kind dat ernstig ziek of gehandicapt is? Dan heb je misschien recht op dubbele kinderbijslag. Dit geld is bedoeld als bijdrage in de kosten van de opvoeding en verzorging. Een belangrijke voorwaarde voor extra bijslag is wel dat je kind intensieve zorg nodig heeft. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt of dit het geval is. Het advies van het CIZ hoef je niet zelf aan te vragen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) neemt na je aanvraag voor extra kinderbijslag automatisch contact op met het CIZ.

5. Kijk of je recht hebt op een vergoeding van zorg-, reis- of parkeerkosten

Als mantelzorger mag je in sommige gemeenten voordelig parkeren in de buurt van degene voor wie je zorgt. Informeer bij de gemeente waar je naaste woont naar de mogelijkheden voor zo’n parkeervergoeding. Daarnaast zijn ook sommige zorg- en reiskosten aftrekbaar van de belasting. Dat is onder andere het geval als:

  • Jij en je naaste aan het begin van zijn of haar ziekte samen een huishouden hadden;
  • Jij regelmatig je zieke naaste bezoekt;
  • Je naaste langer dan een maand wordt verpleegd;
  • Wordt je naaste meerdere keren per jaar verpleegd? Dan mag je de reiskosten alleen meetellen als hij in totaal langer dan 1 maand is verpleegd. Én als de verpleging steeds een gevolg was van dezelfde ziekte. Ook mag de tijd tussen de verpleegperioden niet langer dan 4 weken zijn.
  • De enkele reisafstand tussen jouw woning of verblijfplaats en de plaats waar je naaste wordt verzorgd meer dan 10 kilometer is (gemeten langs de gebruikelijke weg).

Bron: Belastingdienst. Beeld: GettyImages

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Astrid
    Mijn zoon is 32 jaar en heeft schitzofrenie Ik zou graag de zorg voor hem op me nemen ipv de instantie's waar die nu steeds terecht komt. Ik heb een volledige baan van 40 uur en ben in vaste dienst. Als ik mijn baan op zou zeggen heb ik dan recht op een vergoeding omdat ik de zorg voor hem op me neemt. En kan ik dan b.v. een uitkering aanvragen om het gemis van mijn inkomsten te compenseren? Of mag je niet zomaar ontslag nemen? Ik heb eigenlijk best veel vragen. Ik weet ook niet precies bij wie ik daar mee terecht kan. Misschien weet iemand een antwoord voor mij.
  • JosjeS
    Reactie op mantelzorg betalen: ik ben mantelzorger voor mijn man. Ik krijg op diverse manieren hulp oa thuiszorg 12 uur en dagopvang 18 uur. Op 24/7 is dit 30 uur per week. Dus er blijven nog 7x24=168 - 30 = 138 uur voor mij als mantelzorger over. De eerste vijf jaar heb ik 168 uur per week mantelzorg verricht. Daarvoor heb ik mijn fulltime baan opgezegd. De laatste drie jaar heb ik dus 30 uur per week ondersteuning. Zou mooi zijn als dit soort mantelzorg op enigerlei wijze betaald zou worden. Als mantelzorger heb je naast de zorg ook nog financiële zorgen.
    • Andre
      Tja, ik lees het bij jou, ik zie het bij mijn moeder van 92 jaar, maar de zorg voor de zieke of oudere mens is kritisch bezien helemaal niet zo goed. Zeker als je het afzet tegen ons reletief rijke land. Best veel zorg wordt "over de schutting gegooid" naar de onbetaalde krachten. Als mantelzorger wordt je vanuit het verpleeghuis gewoon opgebeld om zelf maar te regelen dat de moeder van 92 jaar even voor controle naar ziekenhuis, arts of tandarts kan. De opvatting over "zorg" is zeer smal en beperkt zich tot basale zorg en voeding. De rest, zoals het Welzijn, denk aan spelletjes, activiteiten, stukje wandelen is aan de vrijwilliger of mantelzorger. Uiteraard heeft onze oudere of zieke mens het veel beter dan leeftijdsgenoten in bijvoorbeeld Afrika, neemt niet weg dan ik mij geregeld schaam voor de keuzen die in ons relatief rijke land richting de ouderen worden gemaakt.