De keuze om te stoppen met mantelzorg heeft verschillende oorzaken
Er zijn verschillende redenen waarom mantelzorgers stoppen met de zorg voor hun partner. De zorg heeft invloed op je lichaam. Ook zorgt het vaak voor een hoop emoties. Misschien ben je wel zo uit elkaar gegroeid, dat je kiest om te scheiden. Of wil je juist jouw rol als partner behouden en horen de mantelzorgtaken daar niet meer bij.
3 manieren om de zorg door iemand anders te laten overnemen
Mantelzorg is nooit verplicht. Je mag de zorg dus door iemand anders laten overnemen als jij wilt stoppen met mantelzorg. Het verschilt per situatie welke optie hiervoor het beste is. Hieronder vind je 3 verschillende manieren om de zorgtaken aan een ander te geven:
-
Vraag je sociale netwerk
Je sociale netwerk is vaak veel groter dan je denkt. Vraag rond of iemand binnen je omgeving de zorg voor een deel of zelfs helemaal wil overnemen. Misschien is er een broer, tante of goede vriend die dit met liefde doet. -
Regel professionele zorg in huis voor je naaste
Je partner heeft recht op professionele ondersteuning als jij niet meer kan of wil zorgen. Denk hierbij aan thuiszorg of een mantelzorgmakelaar. Vraag de ondersteuning aan via de zorgwet waar jouw naaste onder valt. -
Kies in overleg met het CIZ voor een opname
Heeft je partner veel zorg nodig en neemt iemand anders dit niet gemakkelijk over? Ga dan (als dit mogelijk is) samen in gesprek over een opname in een verpleeghuis. Het CIZ besluit uiteindelijk of je partner mag worden opgenomen.
Vraag respijtzorg aan om tijdelijk te stoppen met mantelzorg
Wil je niet helemaal stoppen met de zorg voor je partner maar er wel even tussenuit? Vraag dan respijtzorg aan voor je partner. De zorg wordt dan tijdelijk overgenomen. Het geeft jou de ruimte om weer even op te laden. Om daarna weer helemaal voor je partner klaar te staan.
Beeld: Getty Images
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie