1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Hulp & advies
  4. Wat is respijtzorg?

Wat is respijtzorg?

5 5 minuten lezen
Overzicht
Jonge vrouw en vrouw in rolstoel lachen naar elkaar en houden elkaars hand vast
  • 1 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 20 maart 2019
Respijtzorg is zorg die iemand anders tijdelijk overneemt. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat  of een avondje weg wilt. Iemand anders vervangt jou dan tijdelijk als mantelzorger. Respijtzorg noemen we daarom ook wel vervangende zorg. Hoe zit het met respijtzorg en de wet? Welke soorten respijtzorg bestaan er? Waar kan ik respijtzorg vinden? En wat kost respijtzorg? In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Respijtzorg valt onder een aantal wetten

Heb je vervangende zorg nodig? Dan krijg je te maken met verschillende wetten. Je moet weten van welke wet jouw naaste gebruik maakt. Dan weet je meteen waar je terecht kunt  om respijtzorg aan te vragen.

  • Wlz: Wet langdurige zorg
  • Wmo: Wet maatschappelijke ondersteuning
  • Jeugdwet
  • Zvw: Zorgverzekeringswet

Er zijn vijf soorten respijtzorg

De respijtzorg die je krijgt hangt af van wat jullie nodig hebben en wat jullie willen. We maken onderscheid tussen een vijf soorten respijtzorg:

  1. Dagopvang of dagbesteding

    Bij de dagopvang of dagbesteding nemen ze de zorg voor een dag of dagdeel van je over. Vooral ouderen die extra zorg nodig hebben maken gebruik van deze voorziening. Bij de dagopvang is professionele begeleiding aanwezig en je naaste ontmoet anderen. De medewerkers van de dagopvang organiseren vaak creatieve activiteiten. Dagopvang regel je vanuit de Wmo, Wlz of Jeugdwet.
  2. Logeeropvang

    Logeeropvang is een tijdelijke opname van je naaste in een logeerhuis, zorghotel, gastgezin of verpleeghuis. Zorgverleners nemen de zorg tijdelijk van jou over. Zo heb jij even rust. Logeeropvang regel je vanuit de Wmo, Wlz, of Jeugdwet.
  3. Aanwezigheidszorg

    Aanwezigheidszorg is zorg bij jou thuis. Een vrijwilliger neemt de zorg van jou over en blijft bij jouw naaste. Jij gaat dan een dagje weg of op vakantie. Aanwezigheidszorg regel je vanuit de Wmo of via je aanvullende verzekering.
  4. Lichte vorm van respijtzorg

    Vanuit de Wmo kun je ook een lichtere vorm van respijtzorg aanvragen. Je doet dan samen met je naaste en bijvoorbeeld een vrijwilliger een activiteit. Je draagt zelf dan niet de volledige zorg. Dat geeft je wat rust.
  5. Professionele respijtzorg

    Professionele respijtzorg is zorg die een beroepskracht geeft. Vaak is dat de wijkverpleegkundige of de huisarts. Deze zorg zit in het basispakket van je verzekering en valt onder de Zorgverzekeringswet.

Wat kost respijtzorg?

De kosten van respijtzorg verschillen. Het hangt af van de indicatie  die je naaste heeft. Je verzekering heeft soms ook invloed op de kosten. Je betaalt dan eigen risico of een wettelijke eigen bijdrage. Die eigen bijdrage verschilt per persoon. Het CAK bepaalt de hoogte van de eigen bijdrage die je moet betalen.

Als je gebruik maakt van een vrijwilligersorganisatie, betaal je vaak alleen de onkosten die de vrijwilliger maakt.

Zorg dat je goed vraagt welke kosten jij zelf moet betalen. Laat je goed informeren. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

In gesprek over respijtzorg met de persoon voor wie je zorgt

Ga samen met je naaste in gesprek over respijtzorg als dat mogelijk is. De zorg die jij geeft voelt bekend. Je naaste vindt het misschien lastig of spannend als iemand anders de zorg overneemt. Probeer uit te leggen dat het voor jou belangrijk is om af en toe iets voor jezelf te doen.  Luister ook naar je naaste. Laat hem uitleggen waarom hij respijtzorg zo spannend vindt. Ga vervolgens samen op zoek naar passende respijtzorg.

 

Bronnen: Ikwoonleefzorg, Rijksoverheid, Movisie

Download nu gratis de Wegwijzer Respijtzorg

Wil je er even tussenuit als mantelzorger? Dat kan! Regel dan respijtzorg voor je naaste. Download snel onze Wegwijzer Respijtzorg met daarin alles wat je moet weten om respijtzorg te regelen.

Download hier de wegwijzer

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • HelpdeskLaCoTA
    Fijn dat jullie aandacht besteden aan respijtzorg en vakantiemogelijkheden! Ook wij deden dat deze maand door er een Special over te schrijven. In de Special met name aandacht voor "Comfortabel" verblijven tijdens je vakantie; aangepaste vakantieparken, en vakantiemogelijkheden in of bij boerderijen. Ook links naar een aantal overzichtsites. Je vindt de special op: https://www.lacota.nl/anders-en-actief-wonen/nieuwsbrieven/ Helpdesk LaCoTA