Mantelzorg is de zorg voor je naaste
Mantelzorg is de zorg die je geeft aan iemand met wie je een persoonlijke band hebt. Het gaat dan niet om de zorg voor je partner of kind tijdens een griepje. Mantelzorg geef je aan iemand die langdurig ziek is, een handicap heeft of om een andere reden hulp nodig heeft. Soms verdeel je mantelzorg, bijvoorbeeld met familieleden of buren en soms doe je het alleen. Een belangrijk kenmerk van mantelzorg is dat het geen professionele zorg is.
Mantelzorgen doe je minstens acht uur per week
Wanneer ben je mantelzorger? Het CBS noemt zorg pas mantelzorg als je dit minstens acht uur per week of 3 maanden achter elkaar geeft. Toch maakt het veel instanties niet uit hoeveel en hoe vaak je zorg geeft aan je naaste.
Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk
Soms wordt mantelzorg verward met vrijwilligerswerk. Toch is dit niet hetzelfde. Vrijwilligers kiezen ervoor om te zorgen. Dit doen zij op een moment in hun leven dat zij hier tijd voor willen en kunnen maken. Zij geven hun zorg voor een bepaald aantal uren en stoppen ermee wanneer ze willen. Mantelzorg ontstaat omdat iemand bijvoorbeeld ziek is geworden. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag en kunnen er niet zomaar mee stoppen.
Waarom is mantelzorg belangrijk?
Sinds 2007 moedigt de overheid aan dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen als ze ziek zijn. Mantelzorg zorgt ervoor dat degene die hulp nodig heeft niet hoeft te verhuizen naar een verpleeghuis. Daarnaast blijft de zieke zo in contact met de mensen in zijn of haar omgeving.
Wist je dat…
Het woord mantelzorg in 1977 is bedacht door professor Hattinga Verschure? Het woord mantel staat hier symbool voor de warmte en zorg die een groep geeft aan een naaste. Lees ook ons woordenboek voor mantelzorgers.
Bronnen: Regelhulp Rijksoverheid, MantelzorgNL, Zorg voor beter Beeld: Getty Images
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie