Je bent mantelzorger als je 8 uur per week zorgt voor je naaste
Zorg je voor een bekende in je omgeving die langdurig ziek is of gehandicapt is of om een andere reden hulp nodig heeft? Dan ben je mantelzorger. Het maakt niet uit of je zorgt voor een familielid, je partner, goede vriend of buurman. Volgens het CBS ben je mantelzorger als je minimaal 8 uur per week voor je naaste zorgt. Het maakt dan niet uit of je elke dag of een paar keer per maand voor iemand zorgt.
Mantelzorgen is onbetaald
Mantelzorg wordt ook wel ‘informele zorg’ genoemd. Dat betekent dat je geen professionele zorg geeft en er daarom niet voor wordt betaald. Wel kun je als mantelzorger soms gebruik maken van een vergoeding. Denk aan betaling vanuit het pgb of extra kinderbijslag.
Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk
Als mantelzorger zorg je voor iemand omdat je een relatie hebt met degene die hulp nodig heeft. Ben je vrijwilliger bij een zorginstelling? Dan ben je geen mantelzorger. Je zou niet voor de patiënt zorgen als je geen vrijwilliger was geweest.
Zorgen doe je samen met professionals
Als mantelzorger sta je er niet alleen voor. Woont je moeder in een verpleeghuis en ga je wekelijks bij haar langs? Of woont je broer in een speciaal huis met begeleiding, maar regel jij zijn geldzaken? Ook dan ben je mantelzorger.
Waarom is het belangrijk om te weten of je mantelzorger bent?
Zorgen voor de mensen om je heen kan best zwaar zijn. Daarom zijn er instanties, zoals je gemeente of werkgever, die mantelzorgers hulp, ondersteuning en advies bieden. Als je niet weet dat je mantelzorger bent, dan weet je ook niet dat je gebruik kunt maken van die ondersteuning. Je kunt de zorg ook delen met de mensen om je heen, je sociale netwerk. Herken jezelf als mantelzorger en vraag hulp als je dat nodig hebt. Vergeet niet: je kunt pas voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt.
Bronnen: Rijksoverheid, Mantelzorgelijk Beeld: Getty Images
Download nu gratis e-book voor mantelzorgers
Er bestaan veel organisaties en instanties die jou helpen in de zorg voor je naaste. Wil je weten welke dat zijn en hoe je de extra hulp aanvraagt? Je vindt het in onze gratis E/book voor mantelzorgers.
Download de wegwijzer
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie