1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Hulp & advies
  4. Hulp vragen voor mantelzorgers op 5 slimme manieren

Hulp vragen voor mantelzorgers op 5 slimme manieren

5 5 minuten lezen
Overzicht
Rode vaste telefoon met blauwe achtergrond
  • 10 reacties
  • 4 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 20 maart 2019
Hulp vragen is voor veel mantelzorgers moeilijk. Je wilt anderen niet lastigvallen. Bovendien weet jij zelf het best wat jouw vriend of familielid nodig heeft. Toch is het belangrijk om tijdig hulp in te schakelen. Er komt als mantelzorger namelijk veel op je af en het is niet de bedoeling dat je overbelast raakt. We geven je 5 manieren om eenvoudig hulp in te schakelen.

1. Vraag je eigen netwerk om hulp

Maak een duidelijke lijst met de zaken waarbij jij hulp nodig hebt. Bedenk aan wie jij deze hulp kunt vragen en bel die persoon op. Krijg je een 'ja'? Noteer de naam dan op jouw lijst inclusief de taak. Maak vervolgens duidelijke afspraken. Houd er van tevoren ook rekening mee dat iemand 'nee' kan zeggen.

Tip: Lees hoe je jouw sociale netwerk in kaart brengt. Deze is vaak groter dan je denkt.

2. Vraag extra zorg aan voor je naaste

Het is vaak lastig om alle zorg alleen te doen. Bedenk daarom welke extra zorg jij voor je naaste wilt ontvangen. Denk hierbij aan huishoudelijke hulp, of persoonlijke verzorging. Vraag hiervoor een indicatie aan. Kies vervolgens of je de extra zorg in de vorm van een persoonsgebonden budget of zorg in natura wilt ontvangen.

3. Hulp vragen aan een mantelzorgmakelaar

Een mantelzorgmakelaar helpt je met het maken van een overzicht van alles wat er moet gebeuren. Vervolgens neemt een mantelzorgmakelaar taken van jou over. Denk hierbij aan het bijhouden van administratie of aanvragen van pgb. Ook helpt de mantelzorgmakelaar je met het voorbereiden van belangrijke gesprekken met organisaties of instellingen.

4. Ontvang respijtzorg zodat jij er even tussenuit kan

Respijtzorg is zorg die iemand anders tijdelijk overneemt. Vraag respijtzorg bijvoorbeeld aan in de vorm van een dagopvang. Zo heb jij even ruimte voor jezelf. Het is zelfs mogelijk om een logeeropvang voor je naaste aan te vragen. Dit geeft jou de mogelijkheid om op vakantie te gaan.

5. Ga in gesprek met een persoonlijke coach

Zorgen is soms ook mentaal best moeilijk. Bijvoorbeeld doordat je relatie verandert met degene voor wie je zorgt. Het is goed om dit te delen. Praat erover met iemand. Geef bij je huisarts aan dat je behoefte hebt aan coach of psycholoog. De huisarts stuurt je dan door naar de juiste persoon.    

Tip: soms vergoedt de zorgverzekering extra hulp

Je hoeft extra hulp niet altijd zelf te betalen. Bekijk wat jouw zorgverzekering aan mantelzorg vergoedt. Ontvang bijvoorbeeld een vergoeding voor gesprekken met een psycholoog of voor een mantelzorgmakelaar.

 

Beeld: Getty Images

Download onze 7 handige voorbeeldzinnen om als mantelzorger hulp te vragen aan een ander

Met onze 7 handige voorbeeldzinnen wordt het een stuk gemakkelijker om als mantelzorger hulp te vragen aan een ander. Download onze infographic en ontdek dat om hulp vragen eigenlijk best simpel is.

Download de infographic
Infographic 7 Voorbeeldzinnen Om Hulp Te Vragen

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Peter
    Ben dit moment psychisch en mentaal op. Nu wilt mijn vrouw mij verlaten en scheiding aanvragen. Ben dan alleen en ze laat mij met veel schulden achter. Wat moet ik doen???
    • Emmelie
      Hoi Peter, Wat ontzettend heftig om te horen. Ik kan me voorstellen dat je je radeloos voelt. Weet dat er altijd mensen zijn die jou willen helpen in je situatie. Ik weet niet of je al psychische hulp hebt, anders kun je contact opnemen met de huisarts, zodat hij/zij je kan doorverwijzen naar de juiste hulp om alles mentaal een plek te geven. Daarnaast kun je gratis en anoniem contact opnemen met het telefoonnummer van Geldfit: 0800-8115. Zij denken met je mee m.b.t geldzorgen en schulden en kunnen je ook naar de juiste mensen doorverwijzen. Het belangrijkste is denk ik om het niet alleen te doen maar hulp te vragen. Ik wens je heel erg veel sterkte toe in jouw situatie. Vriendelijke groet, Emmelie - Redactie PGGM&CO
  • Karin de Smit
    Wat prachtig geschreven Marjo. Hulp bieden is blijkbaar gemakkelijker dan hulp vragen. Bijzonder hé. Terwijl iemand het zo fijn kan vinden als hem of haar de vraag gesteld wordt 'zou je mij willen helpen?' De ander kan altijd vanuit assertiviteit aangeven of het wel/niet uitkomt. En als diegene ook nog eens zegt 'graag een volgende keer', is dat het moment om te kijken waarmee geholpen kan worden. En dan is jouw tip zeer waardevol. Opschrijven om niet te vergeten. Tenslotte wil de hulpbieder graag support geven en zo voelt diegene zich gewaardeerd als de vraag op een ander moment gesteld wordt.
  • Marijke121
    Hoi Marjo, Goed dat je het ter sprake brengt. Ik heb dezelfde positieve ervaringen al jij. Het is een hele organisatie en je moet over de drempel heen om te vragen en dat is best een grote stap. Mijn ervaring is dat eens in de 4 of 5 weken iemand een keer vragen het allerbeste werkt. Maar zeker in de beginfase van de dementie is dat heel goed mogelijk. Kennissen gingen met hem wandelen, want dat doet hij het liefste. Met aansluitend soms een kopje thee, dus een hele middag uit. Het lopen gaat steeds langzamer en ook een gesprek voeren lukt in feite niet meer. Dus kom ik nu in een ander circuit terecht. Er zijn meer dagen in de week dan 3 dagen dagbesteding. Als iemand nog een goede tip heeft voor die laatste fase voor het verpleeghuis dan hoor ik dat graag. Marijke
    • jojo56
      Allereerst bedankt Marjo voor je tips. Het klopt dat het lastig is, om hulp te vragen voor jezelf in de rol als mantelzorger en voor je partner met een zorgvraag. Zelf vind ik het fijn,dat door het lezen van je/jullie verhalen ik de kans krijg om hierover stil te staan. Voor jou Markijke121 wil je als tip mee geven praat met je partner op tijd over dit onderwerp. Vraag hem, wat hij belangrijk vind, bij opname. Dit dan in de vorm, dat als jij onverwachts moet opgenomen worden. Dan houd je het eerst bij jezelf en laat hem nadenken. Laat de regie bij je man ook al weet je, dat het een zwaar onderwerp voor hem is. Alleen zo kom je erachter hoe hij erover denkt en kunt dan later in zijn zin handelen. Heel veel sterkte en kracht samen Josefa
    • Marjo Goris
      Dag Marijke, Fijn dat jij ook positieve ervaringen hebt met vragen. De organaisatie die hiervoor soms nodig is zou je misschien ook bij een van je 'helpers' neer kunnen leggen. Bij sommige 'helpers' vertelde ik ook dat zij niet het gesprek gaande hoeven te houden. Er zijn was al voldoende. Helaas heb ik geen pasklaar antwoord op je vraag die je terecht stelt, hoe ga ik met die laatste thuisfase om. Willen 'helpers' niet gewoon bij jullie thuis komen? Je werkelijke situatie ken ik natuurlijk niet, maar als er iemand thuis bij jou de krant komt lezen,e v t kopje koffie voor je man zet dan heb jij toch ook momenten voor jezelf. Het zou inderdaad fijn zijn als anderen voor jou bruikbare tips hebben. Hartegroet, Marjo
  • Marjolein en Debbie
    Hallo Marjo, wat een mooi stuk heb je geschreven. Ik hoop dat de lezers jouw tips ter harte nemen. Ik lees dat je er Annie al meer verder geholpen hebt, wat fijn! . 'Durf te vragen' blijft tijdens de community bijeenkomsten in Enschede altijd een onderwerp van gesprek. Er zijn vast meer ervaringen en hopelijk volgen er meer verhalen en tips van anderen groetjes, Marjolein Rietman
    • Marjo Goris
      Hoi Marjolein en Debbie, Het enige dat ik kan zeggen: 'oefening baart kunst' en dat je echt niet bang hoeft te zijn om te vragen. Openheid, voor zover jijzelf dat wilt, zorgt voor begrip met als bijkomend voordeel dat mensen zeker hulp willen bieden. In het begin vond ik het vragen lastig, vroeg aan de 'helper' wat hij/zij zou kunnen of willen doen. De spraakverwarringen die hierdoor ontstonden (door voorzichtigheid van mijn kant om niet te overvragen en van de andere kant mij niet willen overladen met hulp) maakten het te ingewikkeld. Ik leerde om zo concreet mogelijk mijn vraag te stellen om daarna af te stemmen wat mogelijk was. Misschien voor WME nog eens een bijeenkomst 'oefenen met concrete vragen?' Hartegroet, Marjo
  • AnnieRB
    Uit de grond van mijn hart: DANK JE WEL Marjo! Mijn man vindt mij de beste die voor hem kan zorgen (meerdere problematiek), maar nu heb ik zelf met meerdere gezondheidsproblemen te kampen en ik trek het niet meer. Het klinkt zo egoistisch als ik zeg: "Dat kan ik niet meer voor je doen want ik heb al last van mijn hart." Buurtzorg? Nee,dat komt bij ons niet binnen...zijn vrouw kan het allemaal veel beter. Het idee van een boekje aanleggen is lang zo gek nog niet. Tot nu toe durf ik geen hulp vragen omdat ik bang ben mijn man te kwetsen maar het moment is daar dat ik MOET zorgen voor mezelf of anders is er uiteindelijk geen WIJ meer. Dat vind ik echt moeilijk. Maar inderdaad, sommige mensen hebben al kleine hulp aan geboden en misschien moet ik durven daar gebruik van maken - al is het maar om iets voor mezelf te kunnen doen overdag om mezelf een beetje blij te maken. In elk geval ga ik beginnen met dat boekje - zodat ik in nood weet wie hulp aan geboden heeft en welke. Bedankt!
    • Marjo Goris
      Dag Annie, Dank je wel voor jouw reactie! Eerlijk gezegd heb ik er nooit zo goed bij stilgestaan, ondanks dat ik in diverse werkgroepen gezeten heb, dat dit boekje zo'n goed idee is. Ik ben wel van het opschrijven zodat mijn hoofd dan niet zo 'vol'voelt. Ook nu weer het bewijs dat dit digitale platform ons verder kan helpen. En je egoïstisch voelen...? Opkomen voor jezelf en daardoor als mantelzorger beter kunnen functioneren is zeker niet egoïstisch! Jouw boekje gebruiken als je in nood zit of bent? Juist nu je nog zelf de regie kunt hebben ga er gewoon mee aan het oefenen. Je vraag zal ook anders klinken als je nog ruimte hebt en niet in nood zit. Het 'nee' van je man voor hulp van buitenaf is misschien begrijpelijk, maar soms 'moet' iets gewoon. Misschien kun je hem zeggen dat jij hulp nodig hebt en daar ook écht gebruik van wilt maken. Uit ervaring weet ik dat het lastig is om het 'nee' van de ander om te buigen, maar 'omdenken' geeft soms andere mogelijkheden. Ik wens je wijsheid en moed om de volgende stappen te nemen. Hartegroet, Marjo