1. Vraag je eigen netwerk om hulp
Maak een duidelijke lijst met de zaken waarbij jij hulp nodig hebt. Bedenk aan wie jij deze hulp kunt vragen en bel die persoon op. Krijg je een 'ja'? Noteer de naam dan op jouw lijst inclusief de taak. Maak vervolgens duidelijke afspraken. Houd er van tevoren ook rekening mee dat iemand 'nee' kan zeggen.
Tip: Lees hoe je jouw sociale netwerk in kaart brengt. Deze is vaak groter dan je denkt.
2. Vraag extra zorg aan voor je naaste
Het is vaak lastig om alle zorg alleen te doen. Bedenk daarom welke extra zorg jij voor je naaste wilt ontvangen. Denk hierbij aan huishoudelijke hulp, of persoonlijke verzorging. Vraag hiervoor een indicatie aan. Kies vervolgens of je de extra zorg in de vorm van een persoonsgebonden budget of zorg in natura wilt ontvangen.
3. Hulp vragen aan een mantelzorgmakelaar
Een mantelzorgmakelaar helpt je met het maken van een overzicht van alles wat er moet gebeuren. Vervolgens neemt een mantelzorgmakelaar taken van jou over. Denk hierbij aan het bijhouden van administratie of aanvragen van pgb. Ook helpt de mantelzorgmakelaar je met het voorbereiden van belangrijke gesprekken met organisaties of instellingen.
4. Ontvang respijtzorg zodat jij er even tussenuit kan
Respijtzorg is zorg die iemand anders tijdelijk overneemt. Vraag respijtzorg bijvoorbeeld aan in de vorm van een dagopvang. Zo heb jij even ruimte voor jezelf. Het is zelfs mogelijk om een logeeropvang voor je naaste aan te vragen. Dit geeft jou de mogelijkheid om op vakantie te gaan.
5. Ga in gesprek met een persoonlijke coach
Zorgen is soms ook mentaal best moeilijk. Bijvoorbeeld doordat je relatie verandert met degene voor wie je zorgt. Het is goed om dit te delen. Praat erover met iemand. Geef bij je huisarts aan dat je behoefte hebt aan coach of psycholoog. De huisarts stuurt je dan door naar de juiste persoon.
Tip: soms vergoedt de zorgverzekering extra hulp
Je hoeft extra hulp niet altijd zelf te betalen. Bekijk wat jouw zorgverzekering aan mantelzorg vergoedt. Ontvang bijvoorbeeld een vergoeding voor gesprekken met een psycholoog of voor een mantelzorgmakelaar.
Beeld: Getty Images
Download onze 7 handige voorbeeldzinnen om als mantelzorger hulp te vragen aan een ander
Met onze 7 handige voorbeeldzinnen wordt het een stuk gemakkelijker om als mantelzorger hulp te vragen aan een ander. Download onze infographic en ontdek dat om hulp vragen eigenlijk best simpel is.
Download de infographic
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie