Tip 1. Geef aan wat jij nodig hebt
Soms vindt de persoon voor wie je zorgt het lastig als er professionele hulp in huis komt. Of je partner, familielid, buur of vriend, wil niet dat er iemand anders voor hem zorgt. Dan heb je wel een hele grote taak als mantelzorger. Ga hierover in gesprek met de persoon voor wie je zorgt. Vertel in dat gesprek wat jij nodig hebt om goede zorg te geven.
Zeg bijvoorbeeld:
“Ik wil graag goed voor je blijven zorgen, maar ik heb daar wel hulp bij nodig. Het lukt me niet alleen. Ik zou het fijn vinden als iemand de huishoudelijke verzorging van me overneemt. Dat geeft mij meer tijd voor jou.”
Tip 2. Ga apart in gesprek met de thuiszorgmedewerker
Vraag aan de thuiszorgmedewerker of je hem of haar apart kunt spreken. De thuiszorgmedewerker wil er samen met jou alles aan doen om het beste van de situatie te maken. Samen zorgen jullie voor de ander. Tijdens het gesprek vertel je wat wel en niet goed gaat. En je vertelt wat jij denkt dat de persoon voor wie je zorgt nodig heeft.
Vergeet jezelf niet in het gesprek. Geef eerlijk aan wat jij nodig hebt als mantelzorger. Geef je grenzen aan. Thuiszorgmedewerkers mogen jou medische handelingen leren. Die voer je dan zelf uit. Maar als je dat niet prettig vindt, geef dat dan eerlijk aan. Dat is helemaal niet erg. Je hoeft die taak niet uit te voeren.
Zeg bijvoorbeeld:
“Ik wil deze handeling niet zelf doen, want ik voel me daar niet prettig bij. Ik wil mij graag bezighouden met de emotionele verzorging en het huishouden.”
Tip 3. Denk na over veranderingen door de extra mantelzorg hulp
Als er hulp in huis komt, dan gaan dingen soms anders dan jij bent gewend. De thuiszorgmedewerker vouwt de was anders. De schoonmaak doet ze op een andere manier. En misschien vind jij dat helemaal niet leuk. Maak jij je hier druk of zorgen over? Stel jezelf dan deze drie vragen en geef eerlijk antwoord:
- Doet de thuiszorgmedewerker het anders of fout?
- Hoe vind ik het echt als de was anders wordt gedaan?
- Hoeveel tijd bespaar ik, nu de was voor mij wordt gedaan?
Als je deze vragen hebt beantwoord, stel je jezelf nog een bonusvraag.
Is het logisch om me hier druk over te maken?
Zo ja, ga dan in gesprek met de thuiszorgmedewerker. Vertel eerlijk hoe jij en de persoon voor wie je zorgt de dingen graag zien. En vergeet niet dat iedereen dingen anders doet. De thuiszorgmedewerker ziet heel veel mensen op één dag. Zoek dus samen naar een oplossing.
Download nu gratis de Wegwijzer voor mantelzorgers
Er bestaan veel organisaties en instanties die jou helpen in de zorg voor je naaste. Wil je weten welke dat zijn en hoe je de extra hulp aanvraagt? Je vindt het in onze gratis Wegwijzer voor mantelzorgers.
Download de wegwijzer
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie