Fruit
Frambozen, kersen, besjes, druiven. Je bewaart ze allemaal prima in de vriezer. Wel eerst even goed wassen en daarna goed droogdeppen. En heb je een overrijpe banaan, een stuk meloen of doos kiwi’s die je nooit meer op krijgt? Haal de schil eraf, snijd het fruit in stukjes en bewaar ze in vriezerzakjes of -bakjes. Fruit blijft in de vriezer 8 – 12 maanden goed.
Bonustip: Citroen of limoen over? Snijd ze in schijfjes en doe ze met water in ijsblokvormpjes. Perfect voor in je glas drinken.
Invriezen bloemkool en andere verse groente
Een 3-pack paprika’s gehaald, terwijl je er maar 1 opmaakt? Of nog een halve bloemkool liggen waar je eigenlijk niks meer mee gaat doen? Verse groente kun je prima invriezen. De meeste groente kun je het beste wel even kort blancheren voordat je ze invriest. Met andere woorden: 2 minuten in kokend water leggen en daarna direct afspoelen met koud water. Groenten blijven 6 tot 12 maanden goed in de vriezer.
Rauwe eieren invriezen
Grote dozen eieren zijn vaak voordeliger. Maar dan moeten ze natuurlijk wel op gaan. Gooi jij regelmatig eieren die over de datum zijn weg? Vries ze vanaf nu dan in. Wel even eerst uit de schaal halen en klutsen. Vries ze vervolgens in een bakje in. Dit kan ook met alleen een eidooier of eiwit, als je deze bijvoorbeeld overhoudt na het maken van een recept. Hele eieren en eidooiers bewaar je 3 maanden in de vriezer. Eiwitten blijven 6 maanden goed.
Invriezen kaas
Ook kazen zijn in grote blokken goedkoper dan kleine stukken of plakken. Maar het is zonde als dat blok na een aantal weken alsnog beschimmeld in je koelkast ligt. Rasp je blok kaas daarom en stop het in een diepvrieszakje. Voeg een lepel meel toe, zodat je kaas niet gaat klonteren in de vriezer. Altijd handig voor een saus, ovenschotel of gewoon voor op brood. Geraspte kaas blijft 3 maanden goed in de vriezer.
Let op: alleen harde kazen, zoals Parmezaanse kaas of je blok belegen kunnen in de vriezer. Zachte kazen zijn dus niet geschikt om in te vriezen.
Verse kruiden invriezen
Ken je dat? Je hebt voor een gerecht verse peterselie of koriander nodig, maar kunt alleen een hele bos kopen. ie ligt vervolgens in de koelkast te verpieteren. Invriezen is de oplossing. Snijd je verse kruiden fijn en doe ze in ijsblokvormpjes. Bedek ze vervolgens met olijfolie. Zo gooi je ze een volgende keer heel gemakkelijk in de pan.
Bonustip: andere smaakmakers zoals pesto of currypasta kunnen ook heel goed in ijsblokvormpjes.
Knoflook
Ook zo’n product wat je gauw weggooit. Gelukkig kun je jouw teentjes knoflook prima in de vriezer bewaren. Pel ze eerst even en bewaar ze in een afgesloten potje. Zo voorkom je dat je hele vriezer straks naar knoflook ruikt;)
Noten
Noten zijn ideaal als makkelijke snack. Ook lekker door je salade of als vleesvervanger door je gerecht. Maar dan is het wel zo fijn als ze nog lekker knapperig zijn. In de vriezer blijven je noten wel tot 2 jaar goed. Zo kun je gerust die XXL-voordeelverpakking inslaan.
Bronnen: Libelle, natuur en milieu
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie