1. Rust
Zorg voor een rustige, koele en donkere slaapkamer waar je alleen maar….slaapt. Dus geen tv, geen andere schermen en zo min mogelijk rommeltjes en andere afleiding. Je slaapkamer moet ’s nachts donker en goed gelucht zijn. Plaats lichten die je kunt dimmen, of gebruik zacht licht.
Extra tip: een Himalaya zoutlampje geeft warm, zacht licht en werkt positief op de gezondheid en slaapkwaliteit. Hier is nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Toch zweren veel mensen bij deze roze lampjes.
2. Een goed bed
Het is een open deur, maar een voorwaarde voor een goede nachtrust is toch echt een goed bed. Een speciaalzaak helpt je aan het juiste bed. Maar het kan natuurlijk ook goedkoper. Meubelwinkels hebben regelmatig goede bedden in de aanbieding. Moet je echt op je budget letten? Leg dan een goede topper op je bed.
3. Fijne lakens
Denk ook aan fijne lakens. De een zweert bij satijn, de ander slaapt fijner op jersey of katoen. En kijk eens naar de verschillende soorten dekens. Slaap je beter onder een donzen of een wollen dekbed? Een laken met losse dekens kan natuurlijk ook. Zoals ze het vroeger deden.
Doe mee met onze challenge ‘Slaap je fit in 10 dagen!’
Wil jij ook beter slapen? Doe dan mee met onze speciale challenge: slaap je fit in 10 dagen. Ontvang elke dag een berichtje in je mailbox met daarin een opdracht, uitdaging of handige tip die jou helpt om beter te slapen. Zodat jij je overdag weer topfit voelt!
Doe mee met de challenge4. Een verzwaringsdeken
Ze zijn helemaal in opkomst; de verzwaringsdekens. De dekens werden na jaren van onderzoek in Zweden ontworpen, voor kinderen met angst- en concentratieproblemen. Maar wat blijkt? Ook bij volwassenen werkt de deken positief, fysiek én mentaal. De druk van de deken helpt je om beter en dieper te slapen. Let er wel op dat je de juiste deken aanschaft; deze moet niet te licht, maar ook niet te zwaar zijn.
5. Geen gepieker
Ben je een piekeraar? Dat kan een goede nachtrust aardig in de weg zitten. Probeer hier een modus voor te vinden. Praat voor het slapen gaan over alles wat door je hoofd gaat. Of leg een notitieboekje naast je bed. Maak er een ritueel van om dingen op te schrijven zodat ze uit je hoofd zijn. De volgende dag denk je er weer verder over na.
6. Lees een boek
Lees voor het slapen gaan een boek. Daar word je lekker doezelig van. En dan bedoelen we een echt boek, geen tablet. Of gebruik een e-reader waar geen ‘blauw licht’ in wordt gebruikt. Dat verstoort namelijk de aanmaak van melatonine. Dit slaaphormoon heb je juist nodig om goed te slapen. Ben je écht geen boekenwurm? Luister dan naar een leuke podcast voor ontspanning.
7. Gadgets en apps
Kun je nog een beetje extra hulp gebruiken? Misschien kan een technisch snufje je helpen. Installeer een van de slaap-apps of gebruik een slaapgadget. We hebben de beste apps en gadgets voor je verzameld.
Bronnen: Dorsoo.be, Consumentenbond.nl, Gravity-deken.nl, Swisssense.nl
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie