Wat is een onregelmatigheidstoeslag?
Werk je in de zorg? Dan is de ORT vaak een belangrijk deel van je inkomen. Deze toeslag krijg je voor avond-, nacht- of weekenddiensten. Maar niet iedereen ontvangt het zomaar. Of je recht hebt op ORT, hangt af van je cao. Check daarom altijd je CAO en de afspraken die gelden voor jouw functie/ organisatie.
ORT en je hypotheek: hoe werkt dat?
Goed nieuws: jouw ORT kan meetellen als inkomen bij een hypotheekaanvraag. Maar hoe veel precies, hangt af van jouw situatie én de regels van de geldverstrekker. Ze letten bijvoorbeeld op:
-
De hoogte van je ORT. Hoe meer je ontvangt, hoe groter de invloed op je hypotheek.
-
De stabiliteit van je inkomsten. Heb je al langere tijd een vast patroon in je inkomen en de ORT die je ontvangt? Dan is de kans groter dat dit wordt meegerekend.
Let op: niet elke hypotheekverstrekker rekent je volledige ORT mee. Bespreek dit altijd vooraf met een adviseur.
Hoe bereken je jouw maximale hypotheek met ORT?
Je ORT telt mee bij je jaarinkomen. Gebruik hiervoor je jaaropgave van je werkgever. Daarmee kun je een goede inschatting maken. Een hypotheekadviseur of online rekentool helpt je hier verder mee.
Wil je zeker weten dat jouw ORT maximaal wordt meegenomen? Kies dan een adviseur die gespecialiseerd is in zorginkomens. Zij kennen de regels én mogelijkheden.
Tips:
-
Kies een gespecialiseerde hypotheek. Bijvoorbeeld een hypotheek speciaal voor zorg en welzijn, zoals Attens Hypotheken.
-
Laat je goed adviseren. Een expert kan je helpen je onregelmatige inkomen optimaal mee te laten tellen.
-
Benut interne regelingen. Sommige werkgevers in de zorg hebben regelingen waarmee je extra voordelig een hypotheek afsluit.
Een onregelmatigheidstoeslag kan je helpen bij het aanvragen van je hypotheek. Zo zie je maar weer: er is meer mogelijk dan je denkt.
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie