Maak gebruik van de vele subsidies om het verduurzamen van je huis te betalen
De Rijksoverheid heeft veel verschillende subsidies en leningen die je financieel helpen om je woning te verduurzamen. De meeste van deze subsidies en leningen zijn met elkaar te combineren. Hierdoor wordt verduurzamen nog voordeliger. Daarnaast hebben verschillende gemeenten ook hun eigen subsidieregelingen. Met behulp van de Energiesubsidiewijzer ontdek je waar jij gebruik van kunt maken.
Bekijk jouw mogelijkheden om je hypotheek te verhogen
Heb je een huis met overwaarde? Bekijk dan of het mogelijk en slim is om je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek op je woning te nemen. Ook als je geen overwaarde hebt is het vaak mogelijk om je hypotheek te verhogen. Bij energiebesparende maatregelen mag je namelijk op een bestaande hypotheek tot 106% van de waarde van de woning financieren.
Goed om te weten: Gebruik je de verhoogde hypotheek om je woning te verbeteren? Dan mag je ook de rente die je hierover betaalt aftrekken van de belasting.
Overweeg het Energiebespaarbudget
Weet je nog niet precies hoe je wilt verduurzamen? Dan is het Energiebespaarbudget misschien wel een slimme optie. Hiermee hoef je nog niet exact te weten welke energiebesparende maatregelen je wil toepassen. Je regelt dus eerst de hypotheek en kunt vervolgens rustig onderzoeken welke maatregelen voor jouw woning het meest zinvol zijn. Bekijk hier bij welke hypotheekverstrekkers je een energiebespaarbudget kunt aanvragen.
Leningen om je huis energievriendelijker te maken
Geld lenen kost geld! Toch is een kleine lening afsluiten soms voordeliger dan je hypotheek verhogen. Je hoeft dan geen kosten voor een taxateur of notaris te betalen. Op de website van Vereniging Eigen Huis lees je bijvoorbeeld over de mogelijkheid om een groene lening af te sluiten. Ook VvE’s kunnen hiervoor in aanmerking komen. Plekken waar je terechtkunt voor een lening zijn:
- Warmtefonds (energiebespaarlening, ook voor VvE’s)
- Je gemeente (Duurzaamheidslening)
- Commerciële bedrijven zoals banken
Huur of lease als je misschien wel wilt verhuizen
Wil je jouw woning graag energievriendelijker maken? Maar weet je niet hoelang je er nog woont en twijfel je daarom over dit soort grote investeringen? Denk dan eens aan huren of leasen van een apparaat of installatie. Dan betaal je een vast bedrag per maand, maar je bent niet de eigenaar. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp te leasen of te huren. Mocht je verhuizen, dan kun je de huur gewoon weer opzeggen.
Verduurzaming betalen voor huurders
Huur je een woning? Dan ligt de situatie natuurlijk nét even wat anders. De kosten voor het verduurzamen zijn dan over het algemeen voor de verhuurder. Maar jíj bent natuurlijk wel degene die de maandelijkse energierekening betaalt. Je kunt daarom een verzoek om energiebesparende maatregelen indienen bij je verhuurder. Ook is er sinds 2022 een nieuwe subsidieregeling (SVOH) waar je de verhuurder op kunt wijzen. Hiermee kunnen verhuurders namelijk subsidie aanvragen voor energieadvies, energiebesparende maatregelen en onderhoud.
Let op: in sommige gevallen kan de verhuurder om een huurverhoging vragen na het verduurzamen van de woning. Lees meer over een eerlijke huurverhoging na verduurzaming.
Bonus: ontvang een rentekorting na verduurzamen
Heb je je huis eenmaal verduurzaamd? Dan krijg je bij een aantal geldverstrekkers als beloning een rentekorting op je hypotheek. Zo gaan jouw maandelijkse vaste lasten na het verduurzamen van je huis nóg verder omlaag. Bij Attens, de Hypotheek voor Zorg en welzijn, is de korting bijvoorbeeld 0.4% op een annuïtair of lineair leningdeel. Dit voordeel geldt vanaf een investering van €2.500 en voor de rest van de looptijd van je hypotheek. Je kunt de duurzaamheidskorting aanvragen over maximaal €25.000.
Bronnen: Attens, Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, Verbeterjehuis, Woonbond, Rijksoverheid.
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie