Als koper kun je terecht bij het energieloket van je eigen gemeente
Elke gemeente in Nederland heeft tegenwoordig een energieloket. Dat is een plek waar je terecht kunt met al je vragen over het verduurzamen van je woning. Heb je vragen over de financiering voor het verduurzamen van je huis? Bij het energieloket helpen ze je aan de juiste informatie.
Je kunt ook bij het energieloket terecht als je niet weet waar je moet beginnen of wat het beste werkt in jouw situatie. Sommige gemeentes hebben zelfs vrijwillige energiecoaches die bij jou thuis langskomen om je persoonlijk advies te geven. En je gemeente kent professionele energieadviseurs en bedrijven om jou te helpen met verduurzamen. Dat scheelt jou weer zoeken.
Bekijk direct hoe het geregeld is in jouw gemeente
Krijg hulp bij verduurzamen van Duurzaam Woongemak
Ook kun je bij Duurzaam Woongemak terecht voor hulp als je je woning wilt verduurzamen. Op de website kun je een speciale scan doen. Hiermee ontdek jij in een paar minuten waar jij het beste mee kunt beginnen om jouw woning te verduurzamen. En wat deze verbeteringen kosten én opleveren.
Vervolgens kun je een persoonlijk adviesgesprek aanvragen. Een adviseur komt dan langs, bekijkt jouw situatie en beantwoordt al jouw vragen. Daarnaast werkt Duurzaam Woongemak samen met betrouwbare partijen die de gewenste werkzaamheden kunnen uitvoeren. Zodat jij hier niet zélf nog naar hoeft te zoeken.
Duurzaam Woongemak is een samenwerking tussen Attens (een hypotheek voor iedereen die werkt in zorg en welzijn) en Centraal Beheer van Achmea.
Gratis wegwijzer verduurzamen
Er is online zoveel te vinden over verduurzamen. Daarom bundelden we alles wat je moet weten over verduurzamen in een wegwijzer. Met o.a. een stappenplan, tips voor kopers én huurders en manieren om verduurzamen te betalen.
Download 'm nuJe huis verduurzamen als je huurt: Dit kun je doen.
Je huis verduurzamen kan een stuk lastiger zijn als je huurt. Want je bent afhankelijk van de verhuurder. Toch kun je als huurder vaak meer doen dan een warmere trui aantrekken en de verwarming een tandje lager zetten. Zo kun je bijvoorbeeld de Woonbond inschakelen als je graag wil dat de verhuurder je huurhuis verduurzaamt. De Woonbond is een organisatie die huurders en -verenigingen ondersteunt. Zij kunnen je bijvoorbeeld helpen met:
- Het beoordelen van verduurzamingsplannen van je verhuurder. Dat kan handig zijn als je geen duidelijkheid krijgt over de plannen die je verhuurder heeft voor je woning. Of als je twijfelt of de plannen van je verhuurder je gaan helpen.
- Energiecoachtraining. De Woonbond leidt mensen op tot energiecoach. Wat een energiecoach doet? Huurders helpen om zoveel mogelijk energie te besparen. Zo'n coach kan dus best handig zijn. En het mooie is dat je de training ook als huurdersorganisatie kan inkopen.
Manieren om je huis verduurzamen als je lid bent van een VvE
Ben je lid van een VvE? Dan moet je samen met andere bewoners besluiten hoe jullie gaan verduurzamen. Dan kan een uitdaging zijn. Toch heb je ook als je lid bent van een VvE echt mogelijkheden om te verduurzamen.
- Vraag een subsidie aan voor energiebesparende en duurzame maatregelen. De overheid heeft een aantal subsidies voor verduurzamen. Als Vereniging van Eigenaren kun die aanvragen als je het wooncomplex wilt verduurzamen. Tegenwoordig kun je al een subsidie aanvragen bij één isolatiemaatregel.
- Elke VvE is verplicht om een reservefonds te hebben. Daaruit doe je grote uitgaven voor onderhoud. Maar je mag het ook gebruiken voor energiebesparende maatregelen.
- Woon je in een gebouw met minimaal acht appartementen? Dan kun je overwegen om gebruik te maken van de energiebespaarlening. Je kunt deze lening combineren met de subsidie die je hebt aangevraagd.
Bonustip: Neem een kijkje op vvebelang.nl voor advies en begeleiding bij verduurzamen. Ook lees je bij het energie loket meer over subsidies en financiering.
Overweeg een onafhankelijke voorzitter bij VvE-vergaderingen
Voordat je gaat verduurzamen moet je als VvE wel samen beslissen wat jullie willen doen. Komen jullie er tijdens de VvE-vergaderingen samen niet goed uit? Dan kun je ervoor kiezen om een onafhankelijke voorzitter of adviseur via Vereniging Eigen Huis in te huren. De adviseur zorgt ervoor dat:
- de vergadering soepel verloopt,
- iedereen zijn mening kan geven,
- jullie besluiten nemen op basis van het huishoudelijk reglement en de splitsingsakte.
Bronnen: Eigenhuis, Woonbond, Attens, Verbeterjehuis, VvEBelang.
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie