1. Home
  2. Geldzaken
  3. Wonen & geld
  4. Een bestaande woning of een nieuwbouwhuis kopen? 9 verschillen

Een bestaande woning of een nieuwbouwhuis kopen? 9 verschillen

7 7 minuten lezen
Overzicht
nieuwbouwhuis met fiets voor de deur
  • 0 reacties
  • 1 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 28 april 2021
Je hebt besloten om te verhuizen. Spannend! Al gauw komen een hoop belangrijke vragen om de hoek kijken. Zoek je bijvoorbeeld een bestaande, sfeervolle woning waar je komend seizoen al in kan? Of wil je toch liever een duurzaam nieuwbouwhuis kopen? Hier heb je misschien iets meer geduld voor nodig, maar kun je wel helemaal naar jouw eigen smaak maken. Lees hieronder de grootste verschillen tussen bestaande bouw en nieuwbouw.

Groter aanbod bij een nieuwbouwhuis ten opzichte van bestaande woningen

Helaas is het aanbod van woningen op dit moment historisch laag. Dit geldt voor alle soorten huizen. Toch zijn er nog wel meer bestaande woningen beschikbaar dan nieuwbouwhuizen. Bovendien werken veel nieuwbouwprojecten met een loting: je kunt dus uitgeloot worden.

Onderhandelen over de prijs vs een vaste prijs

Bij een bestaande woning kan er worden onderhandeld over de prijs. Door de gekte op de woningmarkt, betekent onderhandelen tegenwoordig helaas vooral overbieden. Bij een nieuwbouwhuis staat de prijs vast. Dan weet je dus direct waar je aan toe bent.

Relatief korte overdracht vs lange overdracht

Je kunt gemiddeld al na 2 tot 5 maanden verhuizen naar een bestaande woning. Met de verkopers spreek je de precieze overdrachtstermijn af. Bij een nieuwbouwhuis duurt het al gauw een jaar tot anderhalf jaar voordat het huis wordt opgeleverd. Daarnaast kan de bouw nog vertraging oplopen, waardoor je niet precies weet wanneer je de sleutel krijgt.

Betalen vanaf de overdracht vs betalen vanaf de bouw

Bij een nieuwbouwwoning begin je vanaf de bouw met het betalen van rente en aflossing op je nieuwe hypotheek. Hierdoor kun je dus te maken krijgen met dubbele lasten. Bij een bestaande woning betaal je pas na de overdracht voor je nieuwe huis.

Goed beeld bij huis en buurt vs relatief kale buurt

Ga je voor een bestaande woning? Dan kun je het huis van tevoren goed bekijken. Ook krijg je al een goed beeld bij de buurt. Bij een nieuwbouwhuis doe je de koop op basis van tekeningen. Ook is de buurt vaak nog kaal en ongezellig. Voordeel is wel dat iedereen nieuw is. En je dus samen ook iets kunt opbouwen.

Kosten koper vs kosten voor oplevering en bouwrente

Bij een bestaand huis heb je te maken met kosten voor bijvoorbeeld: 

  • Taxatie
  • Makelaar
  • Overdrachtsbelasting.
    Het standaardpercentage overdrachtsbelasting in 2023 is 2% van de koopsom voor woningen waar je zelf voor langere tijd in gaat wonen. Maar let op: personen tot 35 jaar betalen onder bepaalde voorwaarden (zoals dat de woning maximaal € 440.000 mag kosten) helemaal geen overdrachtsbelasting. Vraag je hypotheekadviseur om meer informatie.

Bij een nieuwbouwhuis heb je te maken met kosten voor de opleveringskeuring en de rente die je betaalt voor de bouwkosten en de grond voor je nieuwe huis. 

Verbouwen als iets niet jouw stijl is vs alles direct naar eigen smaak inrichten

Een bestaande woning heeft natuurlijk al een vloer, badkamer en keuken. Zijn deze niet jouw smaak? Dan moet je het huis verbouwen. Bij een nieuwbouwhuis kun je alles direct naar jouw smaak inrichten. Al zorgt dit soms ook juist voor stress; je moet werkelijk óveral over nadenken. Daarnaast zit er in een bestaande woning vaak al karakter en sfeer.

Hogere energiekosten vs lage energiekosten

Voor huizen die op dit moment worden gebouwd gelden strenge milieuregels. Dit betekent dat nieuwbouwhuizen vrijwel altijd duurzamer zijn. Hierdoor heb je dus lage energiekosten. Bij bestaande woningen lopen deze kosten al gauw op, vooral bij oude huizen. Gelukkig is er vaak nog een hoop mogelijk om je huis te verduurzamen, zoals dubbel glas of vloerisolatie. 

Meer (achterstallige) onderhoudskosten vs alles nieuw

Bij een bestaande woning heb je waarschijnlijk te maken met meer onderhoudskosten. Het huis gaat al wat langer mee. Logisch dus dat er meer aan moet gebeuren. Het bouwjaar en de staat van het huis spelen hierin natuurlijk wel een grote rol. Bij een nieuwbouwhuis is alles nieuw. En zijn de onderhoudskosten de eerste jaren dus laag.

Bronnen: blgwonen, Viisi

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.