1. Hoe lang staat het huis al te koop?
Dit is een van de eerste vragen die je stelt. Soms staat een huis al langer te koop en heeft dat een bepaalde reden. Kom erachter wat die reden is. Misschien is het een punt dat anderen een nadeel vinden, maar jij niet. Zoals een klus-huis of een school in de buurt met spelende kinderen.
2. Waarom gaan de huidige bewoners weg? Hoe lang hebben ze er gewoond?
Ook dit is belangrijk om te weten. Als mensen ergens jarenlang hebben gewoond, zegt dat iets over hoe fijn ze het vonden. Maar een verandering van baan kan ook de reden van de verhuizing zijn. Vergeet natuurlijk ook niet te vragen wanneer je erin kunt trekken.
3. Wat voor mensen wonen er in de buurt?
Vraag of het contact met de buren goed is. En het is natuurlijk leuk om te weten in wat voor buurt je terecht komt. Is er een leuke sfeer? Wordt er wel eens iets georganiseerd? Kijk wat er in de buurt te doen is. Zijn er bijvoorbeeld scholen, zwembaden en winkels?
4. Onderhoudsvragen als: ‘Hoe oud is de cv?’ En ‘Wanneer is de elektra aangelegd?’
Je zult niet de eerste zijn die een huis koopt en daarna toch meer moet verbouwen of klussen dan gedacht. Een bouwtechnische keuring helpt hierbij. Maar kijk zelf ook goed rond en stel vragen. Is er wel eens lekkage geweest? Wanneer is het schilderwerk gedaan? Is het onderhoud door erkende bedrijven gedaan? Hoe oud zijn de apparaten in de keuken? Zo krijg je kosten die je nog moet maken in kaart.
5. Zijn er bouwplannen in de buurt? Of andere grote veranderingen?
Leuk dat prachtige uitzicht. Maar als er bouwplannen zijn voor torenhoge flats, kijk je in de toekomst misschien tegen een dichte muur aan. Zonde als je dit had kunnen weten!
6. Wat zijn de maandelijkse kosten voor gas, water, licht en onderhoud aan de woning?
Dit verschilt per huis. Het maakt uit met hoeveel personen je woont en wat het energielabel is. Duurzame investeringen zoals zonnepanelen tellen ook mee. En natuurlijk maken je eigen gewoontes ook uit, zoals hoe lang je doucht en hoe hoog je de verwarming zet.
7. Hebben de mensen die er nu wonen al een nieuw huis gekocht?
Je denkt misschien dat dit niet veel uitmaakt. Toch is het juist heel belangrijk om te weten. Als ze al een ander huis hebben gekocht, hebben ze waarschijnlijk dubbele lasten. Dan hebben ze meer haast het huis te verkopen. Hier kun je rekening mee houden als je een bod doet.
8. Is er een VvE en is deze actief? Wat zijn de kosten per maand?
Een vereniging van eigenaren (VvE) onderhoudt samen het pand waar een flat of appartement onderdeel van is. Zo deel je de onderhoudskosten en verdeel je de taken.
9. Zijn er wettelijke afspraken bekend zoals erfpacht of het recht van overpad?
Moeilijke termen. Bij recht van overpad mogen mensen over je grond lopen of rijden. Erfpacht betekent dat je de gemeente maandelijks moet betalen voor de grond waar het huis op staat. Dit bedrag kan aardig oplopen, ook als je het wil afkopen. Vraag hier dus goed naar.
10. Is er een manier om op te vallen tussen de biedingen?
In deze tijd is het moeilijk om een huis te kopen. Je bent waarschijnlijk niet de enige die biedt. Vraag de makelaar hoe je opvalt. Zijn de verkopers blij met een persoonlijke brief met foto, of een bod met hun lievelingsgetal erin? Je bent natuurlijk de beroerdste niet om aan deze wens te voldoen.
Bronnen: funda.nl, steenhuis.nl
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie