Pierre is 71 jaar en woont met zijn vrouw in Amstenrade. Hij is 40 jaar werkzaam geweest als Anesthesiemedewerker in het Zuyderland ziekenhuis en is nu 11 jaar met pensioen.
Waar geef jij maandelijks het meeste geld aan uit?
Ja, dat zijn toch de levensmiddelen. En de huur van ons huurhuis. Verder hebben wij niet zoveel grote vaste lasten, Mijn vrouw en ik hebben bijvoorbeeld allebei geen rijbewijs, dus ook geen auto. Dat scheelt maandelijks best wat grote lasten en nog steeds kom ik overal. Ik kan een hele hoop op de fiets en soms pakken we de trein of rijd ik met mijn zoon mee.
Waar geef jij op dit moment meer geld aan uit dan nodig zou zijn?
Nou, ik ben nogal een Bourgondiër, dus ik geniet ervan om uiteten te gaan. Dat kost natuurlijk best wat geld. Maar ik houd het uiteraard nog wel binnen de perken. Ik ga niet uiteten van geld dat ik niet heb.
Op welke aankopen bespaar jij in deze tijd het meest? En hoe doe je dat?
Onze boodschappen. Wij wonen 4 kilometer van de Duitse grens, dus halen onze boodschappen in Duitsland. Dat scheelt wel 25% met de boodschappen in Nederland. Dat is echt een groot verschil. Ik ken zelfs iemand uit Rotterdam die af en toe naar Duitsland rijdt om daar boodschappen in te slaan.
Waar moet je volgens jou sowieso nooit de volle pond betalen?
Wij geven niet zoveel geld uit aan kleding. Daarnaast is mijn vrouw ook wel gericht op aanbiedingen met de boodschappen. Als je hier slim naar kijkt kun je echt veel besparen.
Wat is je grootste miskoop van het afgelopen jaar?
Hmm, die kan ik me niet zo 1, 2, 3 herinneren. We letten eigenlijk altijd wel goed op onze aankopen. En ik ben ook snel tevreden, dus zal niet zo snel achteraf balen van een aankoop.
Heb je op dit moment een spaardoel? Zo ja, wat is dat?
Nou, we hebben wel een overlijdensverzekering, maar vinden het toch fijn om ook wat achter de hand te houden mocht er ineens iets met 1 van ons gebeuren. Want dat is meestal duurder dan je van tevoren bedenkt. Daarnaast sparen we voor onze jaarlijkse vakantie. We gaan dan vaak met de trein naar Duitsland of Frankrijk. Tot slot sparen we de laatste tijd voor verduurzamingsmaatregelen. Zo koken we sinds kort niet meer op gas en hebben we nu ook zonnepanelen.
Wat is jouw ultieme tip voor oud-zorgcollega’s om geld over te houden?
Wat ik belangrijk vind is dat mensen met een kleine beurs of inkomen gebruikmaken van toeslagen. Mensen zijn vaak huiverig om toeslagen aan te vragen en dat is zonde. Zelf heb ik altijd mijn toeslagen aangevraagd. Je kunt gemakkelijk een proefberekening maken en als er iets verandert dan wordt dat altijd doorgegeven. Dus ik ben nog nooit in de problemen gekomen.
Verder zou ik er altijd voor waken om niet in de schulden te komen. Ik hoor soms verhalen van mensen die er moeilijk uitkomen. Dus ik zou als tip willen meegeven om echt bewust met je financiën om te gaan. Geef simpelweg niet meer uit dan wat er binnenkomt. En koop geen spullen op afbetaling, als je er nu het geld niet voor hebt.
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie