Geen energietoeslag in 2024
In 2022 en 2023 konden huishoudens met een laag inkomen energietoeslag aanvragen. Gemeenten konden zelf bepalen wie hiervoor in aanmerking kwamen. Wel had de overheid hiervoor een aantal richtlijnen meegegeven. In 2024 is het niet meer mogelijk om energietoeslag aan te vragen. Wel konden huishoudens bij veel gemeente in de eerste maanden van 2024 nog met terugwerkende kracht energietoeslag aanvragen over 2023. Inmiddels is dat in vrijwel alle gemeenten niet meer mogelijk.
Tijdelijk Noodfonds Energie gesloten
Begin dit jaar was het Tijdelijk Noodfonds Energie weer open voor huishoudens met een hoge energierekening en een laag inkomen. Dit noodfonds bood hulp bij het betalen van de energierekening en hielp mensen om energieschulden te voorkomen. Sinds 20 maart is dit noodfonds gesloten.
Prijsplafond stopt
Je hebt het waarschijnlijk wel gemerkt in je energierekeningen, maar per 1 januari dit jaar is het prijsplafond geëindigd. Je betaalt dus het tarief dat in je energiecontract staat. Het prijsplafond was een tijdelijke maatregel vanuit de overheid, omdat de kosten voor gas en stroom erg hoog waren. Inmiddels zijn de tarieven gedaald, vaak zelfs tot onder het prijsplafond. Ook is het mogelijk om een vast contract af te sluiten, zodat je precies weet wat je de komende tijd aan energiekosten betaalt.
Heb jij inzicht in jouw geldzaken?
Je goed voelen over je geldzaken geeft rust en minder stress. Download het e-book ‘Geld overhouden? Zo doe je dat!’. En kijk of jij nog kunt (be)sparen met onze tips.
E-book: geld overhouden? Zo doe jij dat?Hulp bij betalen van je energierekening
Is jouw energierekening nog steeds te hoog en heb je moeite om deze maandelijks te betalen? Lees dan waar jij terecht kunt voor hulp bij het betalen van je energierekening. Want dit hoef jij niet in je eentje op te lossen.
Bronnen: Wijzeringeldzaken, Rijksoverheid
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie