1. Besparen op je woning
Woonlasten zijn voor de meeste mensen de hoogste kostenpost. Het is dus slim om hier kritisch naar te kijken.
Besparen op je koopwoning
- Heb je maandelijks geld over? Of heb je een erfenis gekregen? Dan kun je ervoor kiezen om extra af te lossen op je hypotheek. Daarmee kun je maandelijkse kosten verlagen voor je woning.
- Overweeg om de kosten te verlagen voor je woning door rentemiddeling. Je spreekt dan een nieuw rentetarief en een nieuwe rentevaste periode. Let op: dit is niet bij elke geldverstrekker mogelijk
- Verken of het verstandig is om je hypotheek over te sluiten. Hiervoor hoef je niet per se te verhuizen. Dit levert soms veel voordeel op als de nieuwe rente lager is. Bespreek met je adviseur of dit voor jou een slimme keuze is.
Besparen op je huurhuis:
- Bereken op de website van de Belastingdienst of je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Dat is een vergoeding van de overheid voor je huurkosten.
- Gaat je huur jaarlijks omhoog? Doe de huurprijscheck om te zien of je niet te veel betaalt. Hier zijn namelijk regels voor.
2. Je vaste lasten onder de loep nemen
Vaste lasten lopen meestal automatisch door en daarom kijken we er vaak niet naar om. Op sommige vasten lasten heb je geen invloed, zoals gemeentelijke belastingen. Maar er zijn ook vaste kosten waar je wél invloed op hebt en maandelijks geld mee kunt besparen. Denk aan:
- Je energiekosten. Houd goed in de gaten of het voordelig is om over te stappen. Soms bespaar je hier zo €200,- tot €300,- mee. Daarnaast kun je je huis duurzamer maken en zo je energierekening verlagen. Weet je niet waar je moet beginnen? Vraag dan om hulp bij het verduurzamen. Ook als je een huurwoning hebt zijn er mogelijkheden om te verduurzamen.
- Je verzekeringen en toeslagen. Bekijk elk jaar welke verzekeringen je hebt en of ze nog nodig zijn. Kijk of je ook of je voor zaken dubbel verzekerd bent. En check of je recht hebt op bepaalde toeslagen. Bijvoorbeeld zorgtoeslag.
- Je abonnementen. Bijvoorbeeld voor sporten en je telefoon, maar ook voor deelfietsen, loterijen, tijdschriften en extra tv-zenders. Bekijk of ze goedkoper kunnen of zet abonnementen (tijdelijk) stop als je er geen gebruik van maakt.
3. Maandelijks geld besparen met goedkoper reizen
De kosten voor vervoer lopen soms flink op. Zeker een auto kost veel geld. Gebruik je je auto niet veel? Overweeg dan om een auto te delen. Als je hem wel vaak gebruikt, kun je maandelijks geld besparen door:
- Een kleinere auto te kiezen: kleinere auto’s zijn over het algemeen goedkoper en je betaalt minder wegenbelasting
- Je rijgedrag aan te passen: schakel zo snel mogelijk door, rij zoveel mogelijk met een gelijke snelheid en zet de motor uit bij korte stops.
- Slim te tanken: tank niet op de snelweg, maar vergelijk de kleinere, goedkopere tankstations in de buurt.
Reis je veel met het openbaar vervoer? Kies dan voor een voordelig abonnement of kijk of je werkgever je abonnement (deels) wil betalen, in plaats van een kilometervergoeding. Je kunt ook deels reizen met een ov-fiets. Dat scheelt al gauw een paar euro ten opzichte van een busrit.
4. Slimmer boodschappen doen
Van eten tot wc-papier en van koffie tot tandpasta. Je dagelijkse boodschappen vormen een groot deel van je uitgaven. Er zijn genoeg manieren om slim om je boodschappen te besparen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van lijstjes, het afspeuren van aanbiedingen en zoveel mogelijk zélf koken.
5. Besparen op grote uitgaven
Bedenk elk jaar welke grote uitgaven je verwacht. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van je huis, een nieuwe auto of een vakantie. Ook deze kosten kun je zo gek maken als je zelf wil. Vraag meerdere offertes aan om goed te kunnen vergelijken en struin marktplaats af voor tweedehands opties. Ontdek ook budgetvriendelijke vakanties in eigen land.
Lees op onze themapagina meer artikelen en blogs over geld besparen. Vind jij het moeilijk om maandelijks rond te komen en heb je geldzorgen? Bekijk dan waar jij terecht kunt voor hulp. Want dit hoef jij niet in je eentje op te lossen.
Bron: Prikkl
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie