1. Home
 2. Prinsjesdag
 3. Dit betekent Prinsjesdag voor jouw portemonnee

Dit betekent Prinsjesdag voor jouw portemonnee

10 10 minuten lezen
Overzicht
 • 35 reacties
 • 345 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 21 september 2021
Op Prinsjesdag presenteert het kabinet de miljoenennota. Wat betekenen deze cijfers en wat merk jij in 2022 in je portemonnee? We zetten het voor je op een rij.

De zorgpremie gaat omhoog

De zorgpremie is het bedrag dat je betaalt aan de zorgverzekeraar om verzekerd te zijn. Dit bedrag gaat volgend jaar omhoog met zo'n €2,75 per maand. Dit is ongeveer €33,- per jaar. Het kabinet bepaalt de uiteindelijke premie niet. Dit doen zorgverzekeraars zelf in november. Jij ontvangt dan ook je nieuwe polis en premie van je huidige zorgverzekeraar. Dus dan weet je pas zeker hoe hoog jouw premie van je huidige zorgverzekeraar wordt. Wil je overstappen? Dan kun je tot en met 31 december 2021 je huidige zorgverzekering opzeggen en tot en met 31 januari 2022 een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Dus je hebt nog tijd om te beslissen.

 

Download hier jouw persoonlijke Prinsjesdag e-book

Met dit e-book helpen we je om jouw financiën goed op orde te krijgen. En er slimmer mee om te gaan.

 • Ontdek in 3 stappen hoe jij overzicht in je geld krijgt.
 • Lees de beste bespaartips van geldexpert Paulien.
 • En neem een kijkje in de portemonnee van jouw collega’s uit de sector.

 

 

Eigen risico blijft gelijk

Er verandert komend jaar niks aan het eigen risico. Het verplichte eigen risico blijft in 2022 dus staan op weer € 385,-. Een motie daarvoor werd door de Tweede Kamer aangenomen.Daarmee kreeg het demissionaire kabinet de opdracht om het eigen risico niet te laten stijgen. Het is wel mogelijk om zelf dit bedrag te verhogen. Verhoog jij je eigen risico? Dan krijg je een korting op je premie.

Zorgtoeslag

Uit de Miljoenennota blijkt dat de zorgtoeslag volgend jaar stijgt voor mensen met een laag inkomen:

 • + 3,00 euro per maand (alleenstaanden)
 • + 3,33 euro per maand (toeslagpartners)

De maximale zorgtoeslag voor een alleenstaande komt dan uit op ongeveer 110,- Euro in de maand. Voor toeslagpartners is dat zo’n 211 euro. De definitieve toeslagbedragen worden later openbaar, zodra de verzekeraars hun nieuwe premies voor komend jaar bekend hebben gemaakt.
De zorgtoeslag is bedoeld om te Nederlanders met een lager inkomen te compenseren voor de zorgpremie en het eigen risico.

Wijzigingen basispakket

Het basispakket wordt in 2022 uitgebreid met:

 • Elektriciteitskosten bij mechanische ademhalingsondersteuning in de thuissituatie kunnen per 1 januari 2022 worden gedeclareerd via de zorgverzekering.
 • Twaalf veelbelovende interventies van uiteenlopende zorgbehandelingen worden voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket.
 • Vergoeding van 3 nieuwe medicijnen tegen chronische migraine voor een specifieke patiëntengroep
 • Hoewel een motie over vergoeding van anticonceptie (boven 21 jaar) in het basispakket werd aangenomen, werd besloten om hier verder niets mee te doen. Volgens het demissionaire kabinet zijn politieke keuzes hierover aan een volgende regering.
 • Er zijn veel mensen die na Covid-19 nog klachten of beperkingen overhouden, zoals vermoeidheid of benauwdheid. Dit noemt men ook wel ‘Long Covid’. Patiënten met Long Covid hadden in 2021 recht op extra dekkingen uit het basispakket. In 2022 wordt deze regeling verlengd, maar voorlopig alleen tot augustus. Via de herstelzorgregeling kan gebruik worden gemaakt van verschillende paramedische zorg.

De volgende vergoedingen komen in dat geval bovenop de standaarddekking van de basisverzekering:

 • Fysiotherapie (maximaal 50 behandelingen)
 • Ergotherapie (maximaal 10 uur extra)
 • Dieetadvisering (maximaal 7 uur extra)
 • Logopedie (geen limiet)
 • De dekking geldt vanaf de eerste behandeling. Wel betaalt de patiënt eerst zijn of haar eigen risico.

Werk, inkomen en wonen

De koopkracht blijft vrijwel gelijk

Makkelijk gezegd is de koopkracht wat je kunt kopen met netto inkomen. De koopkracht stijgt in 2022 met gemiddeld 0,1 procent. Heb je een baan? Dan is de verwachting dat je koopkracht met 0,1 procent stijgt. Uitkeringsgerechtigden gaan er met 0,2 procent het meest op vooruit. (0,1 procent). Voor gezinnen met kinderen en gepensioneerden blijft de koopkracht gelijk. En als we specifieker kijken, gaan alleenstaande ouders met een minimumloon er het meest (0,5 procent) op vooruit en gaan alleenstaande ouders met een modaal inkomen er het meest op achteruit (0,8 procent).

Doorbetaald ouderschapsverlof

Per 2 augustus 2022 krijgen ouders 9 weken van het ouderschapsverlof doorbetaald. Om de kosten hiervan deels te compenseren, wordt het maximumbedrag van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) vanaf 2022 met € 318 per jaar verlaagd

Inkomstenbelasting gaat fractie omlaag

Over je inkomsten moet je belasting betalen. Het bedrag dat je betaalt hangt af van je inkomen en vermogen. In 2022 daalt het percentage in de eerste schijf van de inkomstenbelasting voor inkomens tot 69.398 euro naar 37,07 procent en dat is drie honderdste lager dan een jaar eerder.

Gepensioneerden met inkomens tot 35.472 euro ontvangen ook een belastingvoordeel. Het lagere tarief dat voor deze groep huishoudens geldt, komt in 2022 uit op 19,17 procent.

Zelfstandigenaftrek gaat verder omlaag

De zelfstandigenaftrek voor zelfstandig ondernemers gaat in 2022 verder omlaag. In 2021 gaat het om maximaal 6.670 euro en volgend jaar zakt deze naar 6.310 euro.

Thuiswerkkostenvergoeding

Per 1 januari 2022 komt er een aparte onbelaste thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag. Dit in verband met kosten voor water- en stroomverbruik, verwarming, koffie, thee en toiletpapier. 

Heffingsvrije vermogen gaat omhoog

Over een deel van jouw vermogen hoef je geen belasting te betalen. Dit is het heffingsvrij vermogen. Het heffingsvrije vermogen gaat omhoog. Nu betaal je over de eerste 50.000 euro geen belasting. Als je een partner hebt, dan is dat het dubbele. Dat wordt in 2022 50.650 euro voor alleenstaanden en 101.300 euro voor fiscale partners. 

1 miljard euro extra voor snellere bouw woningen 

Er is een tekort van zo'n 331.000 woningen en de prijzen van koop- en huurwoningen blijven stijgen. Vooral starters en mensen met een laag of middeninkomen lukt het door de hoge prijzen niet een betaalbaar huis te vinden. Het kabinet trekt daarom  de komende 10 jaar 100 miljoen euro uit voor de snellere bouw van betaalbare woningen. Dit geld is bedoeld als een extra impuls voor de woningbouw.

Sociale huur

Het kabinet heeft besloten om de huren in de sociale sector te bevriezen. Dit betekent dat in 2022 geen huurverhoging mag worden toegepast. Daarom heeft het kabinet aangegeven dat woningcorporaties en grotere particuliere verhuurders tegemoetgekomen worden via een tariefsverlaging van de verhuurderheffing.

Zorg en welzijn

Door de vergrijzing stijgen overheidsuitgaven in de toekomst harder dan de overheidsinkomsten. Ook leidt dit tot een stijging van het beroep op zorgprofessionals, terwijl de beroepsbevolking de komende twintig jaar waarschijnlijk nauwelijks groeit en het aantal beschikbare mantelzorgers juist daalt. Ook is de werkdruk voor professionals hoog en de instroom van nieuw zorgpersoneel onvoldoende. Bij ongewijzigd beleid zou in 2040 een op vier mensen in de zorg moeten werken.

Als de zorguitgaven lange tijd hoger zijn dan de economische groei, is er minder financiële ruimte voor andere zaken, zoals onderwijs, sociale zekerheid en veiligheid. Ook kan de koopkracht hierdoor dalen, door hogere premies en belastingen.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Marlies
  Goed en duidelijk uitgelegd. Prima artikel
  • Viktor
   Ik mis het heffingsvrije vermogen voor huurtoeslag ontvangers. Dar was afgelopen jaar 2021: 31.340 euro max. Wordt dat in 2022 nog aangepast /verhoogd?
 • Margo
  Het is een mooi artikel. Waarbij het een en ander beter inzichtelijk is gemaakt. Schande dat weer de zorgpremie omhoog gaat. Ik betaal onderhand meer op jaar basis aan zorgpremie als aan mijn hypotheek. Koopkracht blijft gelijk? Eerst zien dan geloven. Alles word duurder maar mijn salaris blijft nagenoeg het zelfde.
 • Hub
  De gepensioneerden zijn weer de klos, wanneer ontvangen zij een verhoging van het pensioen. 10 jaar gepensioneerd en al 10 jaar niets erbij. Schande.
  • WillyRijk
   Helder uitgelegd
  • hansvanommen
   helemaal mee eens; al 12 jaar gepensioneerd en het pensioen is ongeveer 10 euro omlaag gegaan.
 • JirinaAssen9404HT
  Prima en uitgebreid geïnformeerd over de komende veranderingen!!
 • Mientje65
  Leuk vind ik het niet ,wel duidelijk.. jammer dat er geen verhoging van de AOW inzit. Wij hebben al jaren geen verhoging gehad maar mogen wel de hogere kosten betalen en dat voel ik wel in mijn knip.
 • Huug
  Helder. Dank.
 • freek van Breemen
  ik ben al met pension, geld dat voor mij ook
 • Betsy
  Ben blij met deze mail. Alles chronologisch samengevat in begrijpelijk Nederlands.
 • Coco
  Wat sociale huur betreft van de zotte....woonbouw coöperaties zijn massaal sociale huurwoningen aan t renoveren maar worden dan vrijesector woningen....🙄 én de politiek weet dát niet? Daar wordt géén halt toe geroepen? Nee ze krijgen meer geld? Onbegrijpelijk......komen uit een ei daar in Den Haag denk ik!
 • egging
  Eerst de algemene beschouwingen maar eens afwachten, en wachten op een nieuwe Regering !
 • Ronnie
  Bijzonder voor een pensioenfonds dat er niets wordt vermeld over de consequenties voor de pensioenen
 • spieker
  Ik ben al 11 jaar met pensioen. Heb nog nooit een verhoging gekregen.Dit even buiten wat ze in Den Haag beslissen.
 • Joost
  Hartelijk dank voor de uitgebreide toelichting. Als gepensioneerde ben ik nieuwsgierig naar de effecten van deze Prinsjesdag begroting van het demissionaire kabinet. Een specifieke toelichting voor de gepensioneerde heb ik niet kunnen ontdekken. Op welke punten in deze Prinsjesdag begroting zal ik merken in mijn leven (materieel en immaterieel)?
 • Erik
  Heel goed om voor de PFZF verzekerden een kort uittreksel te maken van de gevolgen van de begroting voor de zorgmedewerkers.
 • Greet
  Helder en duidelijk!!
 • Hasna
  Heel duidelijk uitgelegd. Prima dankjewel
 • Celesta
  Duidelijk
 • Nel
  Pensioen staat al 13 jaar stil . Hoe lang gaat dat nog door? Alle goede doelen, loterijen en andere instellingen en bedelpartijen aan de deur op € 0,00 gezet . Tot nu toe zo opgevangen maar nu hoe verder? Alles wordt duurder en de pensioenpotten stromen over dus wanneer gaan jullie de pensioenen opwaarderen?
 • MGM van Baars
  Opnieuw wordt er vrijwel of helemaal geen woord gerept over de al meer dan 10 jaar voortgaande verdamping van de pensioenen. De pensioenen zijn qua besteedbaarheid al meer dan 20% in waarde gedaald. Wanneer wordt hiertegen eens geprotesteerd. Beseffen jongeren niet dat zij straks met een uitgekleed pensioen te maken krijgen? Alleen de AOW is overeind gebleven, maar de pensioenen opgebouwd door de werknemers zelf worden steeds verder uitgehold. De pensioenfondsen hebben zeer grote reserves maar mogen deze niet aan de leden uitkeren door een kunstmatig stelsel waardoor de pensioenen geen inflatie mogen compenseren. Wanneer wordt dit onrecht ongedaan gemaakt?
 • J van Dijk
  PGGM vertegenwoordigt de gepensioneerde! Waarom dan zo weinig aandacht voor de achteruitgang van de inkomens uit de aanvullende pensioenen??????