Welkom gast

Gevolgen Wet arbeidsmarkt in balans voor jouw werk

7

Minister Koolmees wil met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) meer mogelijkheden bieden voor een vast dienstverband. Met welke maatregelen wil hij dat bereiken? En wat betekent dat voor jou?

70% van het groeiend aantal flexwerkers geeft aan vast werk te willen. Werknemers en werkgevers geven aan dat sommige van de huidige wetten en regels een soepel werkende arbeidsmarkt in de weg staan. Teveel mensen komen daardoor niet meer in aanmerking voor een vast contract. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil zekerheid voor meer werkenden. Maar hij wil ook dat flexwerk mogelijk blijft waar dat nodig is. 

Ontslag gemakkelijker

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) geeft werkgevers onder andere de mogelijkheid ontslag gemakkelijker te maken. Nu kun je alleen ontslag krijgen als er aan één van de acht ontslaggronden wordt voldaan. Bijvoorbeeld als een werkplek vervalt om bedrijfseconomische redenen of als je als werknemer langdurig verzuimt of werk weigert.

De minister laat in zijn plannen weten dat werkgevers ook iemand moeten kunnen ontslaan als er niet volledig aan een ontslaggrond wordt voldaan. Er moet wel sprake zijn van een optelsom. In zo'n geval kan je als werknemer een hogere ontslagvergoeding krijgen.

De huidige acht gronden voor ontslag

  1. Verval arbeidsplaatsen bedrijfseconomisch
  2. Langdurig arbeidsongeschikt (meer dan 24 maanden)
  3. Frequent verzuim met onaanvaardbare gevolgen
  4. Disfunctioneren
  5. Verwijtbaar handelen of nalaten werknemer
  6. Weigeren werk wegens gewetensbezwaar en aanpassing niet mogelijk
  7. Verstoorde arbeidsrelatie
  8. Andere omstandigheden, die zodanig zijn dat voortzetting niet kan worden gevergd

Wat verandert er met de WAB?

Ontslag bij optelsom omstandigheden
Je kunt ontslag krijgen als er sprake is van een optelsom van omstandigheden. Dat noem je de 'cumulatiegrond'. Nu moet de werkgever volledig voldoen aan één van de acht bovenstaande ontslaggronden. Deze nieuwe negende grond geeft de rechter de mogelijkheid omstandigheden te combineren.

Transitievergoeding al in proeftijd
Wordt de cumulatiegrond gebruikt bij ontslag? Dan kun je als werknemer een halve transitievergoeding extra krijgen, bovenop de transitievergoeding. De minister wil dat werknemers al in hun proeftijd recht krijgen op een ontslagvergoeding. Dat geldt vanaf de eerste dag. Na een lang dienstverband wordt die vergoeding wel lager dan nu. De proeftijd voor een vast contract wil de minister verlengen van twee naar vijf maanden. Voor kleine werkgevers komt er een regeling om de transitievergoeding te compenseren als ze hun bedrijf moeten beëindigen wegens pensionering of ziekte. 

Ruimere mogelijkheid tijdelijke contracten
Werkgevers krijgen ook ruimere mogelijkheden voor tijdelijke contracten. De minister wil naar aansluitend drie tijdelijke contracten in drie jaar. Dat is nu twee jaar. Doe je seizoenswerk? Dan wordt de verplichte pauze na drie tijdelijke contracten verkort van zes naar drie maanden.

Payroller zelfde arbeidsvoorwaarden
Werk je op payrollbasis? Dan krijg je dezelfde arbeidsvoorwaarden als de werknemers die in dienst zijn bij de opdrachtgever. Let op! Dat geldt niet voor pensioen, hiervoor geldt een eigen regeling. Voor uitzendkrachten verandert er niets.

Voorkomen verplichte beschikbaarheid oproepkrachten
De minister wil verplichte permanente beschikbaarheid van oproepkrachten voorkomen. Zo moet de werkgever de werknemer minstens vier dagen van tevoren oproepen. Wordt het werk afgezegd? Dan houdt de oproepkracht recht op loon.

Ww-premie voordeliger voor werkgever
Biedt de werkgever een vaste baan aan in plaats van een tijdelijk contract, dan wordt de ww-premie voordeliger. Nu is de hoogte van de ww-premie afhankelijk van de sector waar een bedrijf actief in is.

Meer informatie? Bekijk een overzicht van de plannen voor de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) op de website van de Rijksoverheid.

Wat vind jij van deze plannen? Laat het ons weten!

Hoe gaat het verder met de WAB? Deze nieuwe wet is sinds een paar dagen in een zogeheten internetconsultatie. Dat betekent ook dat je als burger tot en met 7 mei a.s. kunt laten weten wat je van het voorstel vindt en je eventuele ideeën kunt delen. De minister wil het wetsvoorstel voor de zomer naar de Raad van State sturen en daarna naar de Tweede Kamer. 

Bekijk de internetconsultatie Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) van de Rijksoverheid en reageer

Uiteraard zijn wij ook zeer benieuwd naar de mening van onze leden over deze nieuwe wet. Laat hieronder jouw reactie achter.

reacties

johannes
Communities: Ouderenzorg

Echt op tegen.

De werkgevers hebben nu al goede mogelijkheden om mensen te ontslaan. Dan hebben zij nog minder argumenten nodig. Iedereen ken in zijn haar omgeving wel gevallen, er is altijd een stok te vinden om een hond te slaat, zo ook voor de werkgever om van zijn werknemer af te komen. In Duitsland kent men dit systeem, en dat is een stuk minder sociaal dan ons huidige ontslagrecht. 

Maar de liberalisering van ons sociale stelsel gaat voort, en aangezien die niet de menselijke maat kent, maar de taal van het geld, is er weinig hoop voor de zwakkeren. 

Ann56
Communities: Algemeen

Kijk maar eens wat het FNV hierover te zeggen heeft! Daar ben ik het roerend mee eens !

Helena38
Communities: Algemeen

Ann, volledig met je eens. Mensen laat je horen en kijk op de site van FNV voor de actie! Zwijg niet! Wacht niet af!

Ook belangrijk dat je als werknemer in OR plaats neemt of tenminste goed de verslagen van OR leest. Kortom, mensen blijf alert en actief!

Frans52
Communities: Algemeen

Flexwerk kan voor zowel werknemer als werkgever een goede oplossing zijn. MAAR dan moeten niet alle risico's bij de werknemer komen liggen en moeten Flexwerkers beter worden betaald dan vaste medewerkers. Dus tarief gelijk aan gebruteerd loon (inclusief alle sociale kosten als belasting, premies verzekeringen, pensioen) met een opslag voor de bereidheid tot flexibiliteit.

Alleen de 'echte' interim-managers hebben dat redelijk geregeld

Dat zie ik nog niet snel gebeuren voor 'uitvoerenden'.

Carla 2
Communities: Algemeen

Kan me juist wel vinden in deze aanpassingen omtrent ontslag. Ook denk ik dat verlaging van de WW premie voor vaste contracten en verlenging van de proeftijd ervoor zorgt dat werkgevers sneller een vast contract geven. Verhoging van transitievergoeding vind ik niet in alle gevallen ok. Heb meegemaakt dat een collega ontslagen werd na diefstal van een cliënt maar wel een transitievergoeding van 25.000 € kreeg. (Ze was lang in dienst) Bij dit soort ontslagredenen hoort wat mij betreft geen transitievergoeding. 

Marianne525
Communities: Ouderenzorg

Ik ben erg teleurgesteld in onderdelen van dit voorstel voor een nieuwe werkwet. Ik werk nu 36 jaar onafgebroken in mijn universitaire functie. Ik was nog geen dag zonder werk. Daarvoor heb ik altijd naast mijn studie gewerkt en die zelf bekostigd. Ik heb vele jaren veel ww-bijdrage mogen betalen. Ik "moet"nog ruim drie jaar werken en dat valt niet altijd mee. Ik werk nog full-time, ben 63 jaar oud. Wanneer ik nu, met de zware huidige eisen van het werk, ontslagen zou worden, vervalt zelfs die regeling van meer vergoeding wanneer je langer dan 10 jaar voor een werkgever werkt! Van die regeling hoopte ik -zonodig- gebruik te kunnen maken. Ik ben meermalen mantelzorger geweest bij zware situaties. na alle bezuinigingen is mijn werkgever daarvoor niet altijd meer zo begripvol. Ik heb zo hard gewerkt voor mijn werkgever. Nu zou zelfs die terechte regeling van enige tegemoetkoming na vele gewerkte jaren zo slecht worden geregeld????? Ik kan het gewoon niet geloven! Marianne 525

Jerro8
Communities: Algemeen

En weer laten wij Nederlanders ons en wet voorschrijven die alleen maar gunstig is voor het bedrijfsleven .hoe lang gaan wij dat nog pikken ???

Reageer

Meld je aan of log in om te reageren op dit onderwerp.