Welkom gast

Online ledenonderzoek ouderenzorg: dit zijn de 5 belangrijkste inzichten

17

Onlangs kon je als lid van PGGM&CO via een kort onderzoek jouw beeld geven van de ouderenzorg. Meer dan 22.000 leden reageerden op onze oproep. Dit zijn de 5 belangrijkste inzichten die we hebben verzameld. Bedankt voor jullie overweldigende inzet en betrokkenheid!

Hieronder vind je een overzicht van de 5 belangrijkste inzichten van het eerste onderzoek (thema: beeldvorming ouderenzorg):

En nu?

De komende weken willen we nog veel meer inzichten verzamelen om te ontdekken hoe het is gesteld met de ouderenzorg en hoe we er samen voor kunnen zorgen dat we de branche positiever kunnen belichten. Ook hiervoor hebben we jullie bijdrage nodig. Daarnaast zijn we in gesprek gegaan met studenten Verpleegkunde (mbo en hbo) over hoe zij kijken naar de ouderenzorg. De inzichten die we opdoen, lees je in onze e-mailnieuwsbrief en op onze website.

Verder lezen?

Bekijk een overzicht met oplossingsrichtingen van UWV en van studenten met wie PGGM&CO onlangs in gesprek is gegaan

Ken jij scholieren/studenten of starters?

Wat vind jij van de uitkomsten van dit onderzoek? Herken je het geschetste beeld? Wil jij met ons meedenken over dit thema? Of ken jij scholieren, studenten of starters die overwegen om in de (ouderen)zorg aan de slag te gaan? Laat het ons weten en stuur ons een berichtje!

 

 

reacties

Jan  HW
Communities: Algemeen

Mooi dat er aandacht voor is! Meer jongeren in de zorg voor mensen die het niet meer alleen kunnen. Zorginstellingen denk aan je uitstraling en neem de uitkomsten mee van het inderzoek. Zet positieve  berichten in de media. Het is nu tijd anders is het te laat!

Jan

Anne
Communities: Algemeen

Dank Jan, belangrijk inderdaad dat we hier samen de schouders onder zetten! Mocht je positieve voorbeelden hebben, deel ze hier gerust!

Hartelijke groet,
PGGM&CO

Anne

I O
I O
Communities: Algemeen

Het is niet aantrekkelijk voor de jeugd, omdat ze het met een flut contractje moeten doen. Er worden geen grote contracten gegeven, tenminste waar ik werk niet. En met zo'n klein contractje kun je niks. Geen huis huren laat staan kopen en zo nog veel meer dingen. En als het op een vast contract aankomt na 2 tijdelijke contracten vlieg je de laan uit. Want er worden haast geen vaste contracten meer aangeboden. Lang leve de zorg.

Anne
Communities: Algemeen

Dank voor het delen I O, dat horen we helaas vaker en dat maakt het inderdaad heel erg lastig. In welke branche in zorg en welzijn ben jij werkzaam? En wat maakt het voor jou toch de moeite waard om in de zorg te blijven werken? Zouden meer vaste contracten denk je helpen om studenten en starters over de streep te trekken? En wat zou het werk volgens jou nog meer aantrekkelijk kunnen maken?

Hartelijke groet,
PGGM&CO

Anne

Erik Flore
Communities: Algemeen

Ik deel de mening van IO niet. Ik ben manager HR in een middelgroot verzorgings/verpleeghuis. Je kunt nagenoeg ieder contract krijgen. Omdat we zowel een interne thuiszorgtak als verpleeghuistak hebben moet je wel enige flexibiliteit hebben. Wij werken ook met tijdelijke contracten maar als je goed werkt - en daarbij mag je heus kritisch  zijn - wordt het contract binnen de bestaande wetgeving omgezet in onbepaalde tijd. Verpleeghuiszorg is 24 uurszorg en thuiszorg vooral in de ochtend en avond. Daarnaast kan iedereen zich ontwikkelen van verzorgende (IG) tot/ naar verpleegkundige. Dat moet overigens niet maar kan wel. Erik Flore

Anne
Communities: Algemeen

Dank voor je uitgebreide toelichting, Erik! Goed om te lezen dat jullie verschillende soorten contracten kunnen aanbieden. Zie jij dat beeld terug bij andere instellingen? In onze peiling geven veel leden aan dat ze de onregelmatige, korte diensten juist waarderen omdat ze hun werk daardoor goed met privé kunnen combineren. Aan de andere kant geven ook zo'n 2.000 respondenten aan dat het in de ouderenzorg erg lastig is om een vast fulltimecontract te krijgen, vooral door de roostering. Herken jij dit? En zou daar iets aan te doen zijn?

Hartelijke groet,
PGGM&CO

Anne Haan

Erik Flore
Communities: Algemeen

Nee, ik herken dat niet. In de cao VVT is de kanteling van de werktijden geregeld. De werknemer heeft daardoor grote invloed op het rooster. Als dat onverhoopt niet zo is, zit de ondernemingsraad kennelijk te slapen. Een ander fenomeen is de arbeidsmarkt. De jarenlange bezuinigingsslagen hebben hun tol geëist. Veel mensen hebben de zorg de rug toegekeerd. Tegelijkertijd is de hulpvraag van ouderen complexer geworden en in getal fors toegenomen. Hier in “ het Westen” ben ik blij met iedere medewerker. Dat maakt de positie van de werknemer sterker en daar is niet zoveel mis mee. :-) 

Jan  HW
Communities: Algemeen

Anne,

Veel hangt samen met het krijgen van complimenten op de werkvloer. Leidingevende zullen meer als coach aanwezig moeten zijn. Steeds maar weer bijsturen. Ik geef altijd aan dat de zorg aan mensen met cognitieve problemen een complexe zaak is. Neem alleen al om een goede basiszorg te krijgen. De basis is het fundament onder de hele zorg en kan veel complexe zorg voorkomen. Wanneer verpleegkundige, verzorgende, helpende etc. zich gesteund voelen zal de arbeidssatisfactie omhoog gaan. Zie de filmpjes van onze studenten Anouk en Sanne.

Nog steeds worden deze filmpjes dagelijks bekeken op linkedln en vele reacties krijg ik erop. 

 

I O
I O
Communities: Algemeen

 

 

Marieke Oosterhuis
Communities: Ouderenzorg

Interessant onderzoek. Helaas herkenbare uitslag. Jammer maar het is de praktijk dat de ouderenzorg niet echt trekt om te gaan werken.

Liesbeth Liesbeth Baas
Communities: Algemeen

Het was gisteren bij een vandaag in het nieuws; alamerend tekort aan personeel in de ouderenzorg!!

Zelf heb ik vanaf 2015 verschillende sollicitaties verrricht; o.a voor een baan in de ouderenzorg.

Mijn achtergrond is sociaal pedagogische hulpverlening . De ouderenzorg trekt me, ben al die tijdje als vrijwilliger bezig bij instellingen. Nadat ik door bezuinigingsronde mijn baan kwijt raakte. Bij het UWV aangekaart dat ik graag in de ouderenzorg wilde werken.

Via het uitzendbureau kreeg ik te horen dat er om specifieke diploma's gevraagd wordt in de ouderenzorg. zonder dat papiertje kon ik niet aan de slag..., terwijl ik wel een behoorlijke zorgachtergrond heb, in met name verstandelijk gehandicaptenzorg.

Nu ben ik weer begonnen met solliciteren, hoor hier weinig op terug..., of zijn oudere werknemers niet aantrekkelijk?

Dit bericht  is tegenstrijdig met de berichtgeving; hoe verklaren jullie dit?

Groetjes Liesbeth

 

Anne
Communities: Algemeen

Beste Liesbeth,

Dank voor je reactie. Jouw ervaring lijkt inderdaad haaks te staan op de berichtgeving in de media en de ontwikkelingen in de branche. Heb je al eens bij een ouderenzorginstelling geïnformeerd waarom je geen reactie hebt gekregen op je sollicitatie? Mogelijk dat je naar aanleiding daarvan waardevolle tips krijgt voor volgende sollicitaties. Succes en hopelijk vind je snel een nieuwe uitdaging die bij je past!

Hartelijke groet,
PGGM&CO

Anne

Liesbeth Liesbeth Baas
Communities: Algemeen

Dank je wel, Anne dat zal ik zeker doen, om die tips vragen. Wat ik zelf over het hoofd zie is dat ambivalentie mij niet vreemd is.

Misschien ben ik niet overtuigd. Zijn er bezwarende omstandigheden waarvan ik denk niet uit de voeten te kunnen.

De vragen die ik steeds heb over kwaliteit van leven en de zin van lijden en steeds maar door behandelen in de ouderenzorg.

Maar vooral de cultuur in de zorg dat deze onderwerpen niet openljk- op de werkvloer- besproken kunnen worden.

Maar waarschijnlijk lijkt dat maar zo, lopen veel meer mensen met deze vragen rond en doen ze toch het werk.

Omdat het ondanks dit ook vaak voldoening geeft, het menselijke wat je deelt en kunt delen.

 

Liesbeth

Marijke1561
Communities: Algemeen

Mij moet toch ook iets van het hart. Tegenwoordig moet het personeel allemaal bijscholen in de verpleeghuizen. Van niveau 3 naar 4 en van 4 naar 5. Je moet IG hebben anders wordt je nergens aangenomen. Alle helpende zijn eruit gegooid in verband met de crisis. Ik weet van mijzelf dat een niveau 3 goed kan functioneren binnen een afdeling. Het wassen en aankleden van ouderen, het toedienen of geven van medicatie, helpen met het eten, structuur en rust aan de dag geven. Ik moet er niet aan denken om nog een studie van 2,5 jaar erbij te doen als je in je leven al zoveel taken erbij doet. Wat de overheid stimuleert. Ik ben mantelzorger voor mijn moeder met Alzheimer, Partner, moeder, Oma, oppas op je kleinkind en dan nog 30 uur werken. Nergens is er in een verzorgingstehuis plaats om je moeder op te laten nemen. En dan heb ik het nog niet over om iets voor mijzelf te doen.Om uberhaupt al deze ballen in de lucht te houden kost het meer als 24 uur per dag.  Ik werk in de ouderenzorg als zelfstandige. Hier kom ik thuis bij de mensen waar genoeg en voldoende tijd is om voor deze mensen te zorgen. De druk is van de ketel en ik mag mijzelf zijn. Geen behalen van doelen, trainingen (die ik af en toe wel volg maar op de tijd wanneer het mij uit komt). Dus mijn advies is haal alle helpende, niveau 3 terug in de zorg. Laat ze de taken doen waar ze goed in zijn.  En het uurloon mag ook weleens omhoog. Ik weet wat een uurloon iemand krijgt van het UWV die een wajong uitkering krijgt. Ik die er voor werkt en deze mensen weleens begeleid krijg daarvoor 4 euro bruto meer. Hoe scheef kan het zijn. Conclusie: Uurloon omhoog zodat het voor de jeugd ook aantrekkelijk wordt en de eisen om mensen te wassen en aan te kleden niet zo hoog leggen. 

Marijke

Mieke2103
Communities: Ouderenzorg

Als de zorg een 'mannenwereld' was geweest zag de zorgwereld er allang rooskleuriger uit. Betere salarissen en dus interessanter om in de zorg te werken. Het uurloon van verpleegkundige die HBO geschoold is doorgaans lager dan een MBO geschoolde zelfstandige, bijvoorbeeld. Een loodgieter, hovenier of timmerman, kan met gemak tussen E 40- E 65 verdienen en hebben minder zwaarwegende verantwoordelijkheden. De marktwerking geldt niet voor de zorg. Heel apart: waar schaarste is zou je een hoger salaris verwachten, maar niets is minder waar. Hier klopt iets niet.....

Wim Elbers
Communities: Algemeen

Werken in de ouderenzorg is fantastisch. Zeer dankbaar werk, je bent vrijwel bij iedereen zeer welkom. 

Jammer dat de opleidingen voor het werken in de ouderenzorg steeds complexer worden. Ziekmakende en tijdrovende reflexieverslagen maken de opleiding onnodig traag en zwaar. 

Een ouderwetse betaalde praktijkgerichte inservice opleiding, met een theoretische pre-klinische periode gebonden aan een huis, zal er voor zorgen dat er op een snelle manier vele handen aan bed kunnen zijn. 

Uiteraard is het salaris voor de mensen aan het bed veel te laag. Willicht kan dit eenvoudig verhoogd worden door het maximaliseren van hoge aantallen universitair geschoolde adviseurs binnen een zorginsteling. 

Bovenstaande opmerkingen klinken natuurlijk hopeloos ouderwets, maar ik denk écht dat het allemaal simpeler kan, zonder in te leveren op kwaliteit. 

Liesbeth Liesbeth Baas
Communities: Algemeen

Oeps, er ging iets fout, kwam in beeld toen ik mijn reactie wilde plaatsen!

Jammer want het was een filosofische kijk op jullie reacties en deze opnieuw reproduceren wordt me voor nu teveel.

Ik vind het wel verrassend om 'mijn eigen' mening al schrijvende te vormen. Misschien komt het ervan deze alsnog op te schrijven....

 

Liesbeth

Reageer

Meld je aan of log in om te reageren op dit onderwerp.