Welkom gast

7 belastingtips voor je aangifte over 2017

4

Het is weer tijd voor je belastingaangifte. Vanaf 1 maart tot 1 mei 2017 kun je je aangifte controleren, aanvullen en versturen. Betaal jij niet te veel belasting? En benut je al je aftrekposten of toeslagen? Zoals elk jaar zetten we weer een aantal slimme belastingtips voor je op een rij, zodat jij je aangifte zo optimaal en volledig mogelijk kunt invullen.

Tip 1: Wees op tijd

Aangifte doen kan vanaf maart, maar moet vóór 1 mei. Doe je vóór 1 april aangifte, dan krijg je sowieso voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Dan weet je tijdig waar je financieel aan toe bent en heb je een eventuele teruggaaf het snelst binnen. De Belastingdienst controleert of je je aangifte op tijd doet. Ben je te laat, dan kun je een boete krijgen. Deze begint bij €369 als je één keer te laat bent. De boete loopt op als je vaker te laat bent met je aangifte. Genoeg reden dus om niet te lang te wachten!

Gaat het je toch niet lukken om voor 1 mei aangifte te doen? Dan kun je tot 1 mei uitstel aanvragen via Mijn Belastingdienst of de BelastingTelefoon: 0800-0543.

Tip 2: Check je inkomsten uit overige werkzaamheden

Werk je als freelancer, zzp'er of bijvoorbeeld als gastouder of huishoudelijke hulp? En ben je officieel geen ondernemer? Dan kunnen je inkomsten vallen onder de categorie 'Inkomsten uit overig werk'. Werk je als vrijwilliger en ontvang je daarvoor een vergoeding van maximaal €4,50 per uur met een maximum van €150 per maand of €1.500 per jaar? En ben je 22 jaar of ouder? Dan hoef je niks aan te geven. Heb je meer ontvangen, maar kun je bewijzen dat de hele vergoeding een compensatie is voor de kosten die je daadwerkelijk hebt gemaakt? Ook dan hoef je in principe geen belasting te betalen.

Let op
Verdien je wat bij met je hobby of doe je wel eens klusjes voor familie en vrienden tegen een (onkosten)vergoeding? Dan hoef je deze inkomsten ook niet op te geven. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over inkomsten uit overig werk.

Tip 3: Benut je aftrekposten

De meeste aftrekposten krijg je niet automatisch met je vooraf ingevulde inkomstenbelasting. Let zelf dus goed op wat je hieruit kunt halen. In je belastingaangifte kun je diverse aftrekposten verwerken. Zo verminder je je inkomen en hoef je vaak minder belasting te betalen.

Hieronder vind je enkele belangrijke aftrekposten. Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht van alle aftrekposten:

Hypotheekrenteaftrek
Naast de hypotheekrente die je betaalt over je eigenwoningschuld, kun je ook periodieke betalingen voor de rechten van erfpacht, opstal of beklemming aftrekken. Heb je een nieuwe hypotheek afgesloten? Dan kun je ook een aantal financieringskosten eenmalig aftrekken, bijvoorbeeld:  afsluit- of oversluitkosten en advies-, notaris- en taxatiekosten. Heb je een nieuw huis gekocht, maar is je oude huis nog niet verkocht? Dan kun je de rente voor beide leningen drie jaar lang als aftrekpost opvoeren. Door die dubbele aftrek betaal je minder.

Reiskosten OV
Reis je met het openbaar vervoer meer dan 10 kilometer naar je werk? En worden de reiskosten niet volledig vergoed door je werkgever? Dan heb je mogelijk recht op aftrek. Je moet wel beschikken over een ov-verklaring (via de vervoerder) of reisverklaring (van de werkgever).

Goed om te weten: als je gebruikmaakt van een NS-jaartrajectkaart, een NS-jaarkaart of een OV-jaarkaart, hoef je geen openbaarvervoerverklaring aan te vragen. De NS geeft dit al door aan de Belastingdienst.

Persoonsgebonden aftrek
Door persoonlijke omstandigheden heb je soms extra uitgaven. Sommige extra uitgaven mag je aftrekken van de belasting. Dat is je persoonsgebonden aftrek.

Persoonsgebonden aftrekposten zijn:

  • Betaalde partneralimentatie
  • Uitgaven voor specifieke zorgkosten
  • Uitgaven voor tijdelijk verblijf thuis van ernstig gehandicapten
  • Studiekosten en andere scholingsuitgaven
  • Giften
  • Onderhoudskosten voor een rijksmonumentenpand
  • Lening aan een startende ondernemer (durfkapitaal)

We lichten er enkele uit:

Betaalde partneralimentatie
Ben je gescheiden? En betaal of ontvang je partneralimentatie? Partneralimentatie is een aftrekpost voor degene die hem betaalt. Ontvang je partneralimentatie, dan betaal je er juist belasting over. Ook alimentatie aan iemand met wie je ongehuwd samenwoonde kan aftrekbaar zijn.

Zorgkosten
Sommige zorgkosten mag je aftrekken in je aangifte. Dit zijn specifieke zorgkosten. Je mag alleen kosten aftrekken die je maakt bij ziekte of invaliditeit. Deze kosten mag je alleen aftrekken in het jaar waarin je die kosten hebt betaald. En alleen dát deel waarover je geen vergoeding kunt krijgen van de (aanvullende) zorgverzekering of de bijzondere bijstand.

Let op!
De Belastingdienst kan je vragen je zorgkosten aan te tonen. Bewaar alle rekeningen, bankafschriften en overzichten van de zorgverzekeraar dus goed!

Studiekosten
Heb je zelf een opleiding, cursus, of EVC-procedure (Erkenning Verworven Competenties) betaald die je inzet voor je werk? Dan moet je de eerste €250 zelf betalen. Wat boven de €250 uitkomt, mag je aftrekken. Daarvan krijg je weer een gedeelte terug van de Belastingdienst.

Let op!
Ben je van plan een studie te volgen? Wacht dan niet te lang. In 2019 zijn studiekosten niet meer aftrekbaar.

Giften
Giften aan goede doelen kun je onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de belasting.

  1. Je doet je gift aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) of aan een steunstichting SBBI (Sociaal Belang Behartigende Instelling). Kijk in het Register goede doelen van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) of jouw goede doel erbij staat.
  2. Het totale bedrag van de gift is hoger dan 1 procent van je verzamelinkomen, met een minimum van €60.

Meer aftrek krijgen?
Met een periodieke gift kun je een hogere aftrek krijgen. Bij een periodieke gift heb je niet te maken met drempels of een maximum. Voorwaarde is wel dat je vijf jaar lang een bepaald goed doel een vast bedrag moet schenken.

Zie je een periodieke gift niet zitten? Denk er eens over om je giften van twee of meer jaren tegelijk in één jaar te doen. Dan heb je maar één keer te maken met die drempel. Dat kan fiscaal voordelig voor je uitpakken.

Tip 4: Verhoog je ouderenkorting

Als AOW'er met een partner kun je in je aangifte over 2017 soms de verhoogde ouderenkorting van €1.292 (bedrag 2017) krijgen. Voorwaarde is wel dat je verzamelinkomen niet hoger is dan €36.057. Zijn je verdiensten hoger dan €36.057 in 2017? Dan vervalt het grootste deel van deze korting, er blijft in dat geval nog €71 over.

Je krijgt de ouderenkorting automatisch als je aangifte doet. Zit je bij je aangifte over 2017 met je inkomen net boven die inkomensgrens van €36.057? Dan kan het voordelig zijn om in je aangifte je vermogen aan je partner toe te wijzen en de aftrekposten aan jezelf. Ook kun je je verzamelinkomen verlagen door bijvoorbeeld zorgkosten af te trekken of een extra gift te doen. Die extra gift levert bovendien ook weer extra aftrek op.

Let op
Als je op 31 december van het jaar van aangifte (in dit geval dus 2017) de AOW-gerechtigde hebt bereikt, krijg je onder voorwaarden ouderenkorting en misschien ook alleenstaandeouderenkorting. Wel is het zo dat je in het jaar dat je de AOW-leeftijd bereikt maar een deel van deze kortingen als loonheffingskorting ontvangt. Om het hele bedrag van deze kortingen te krijgen, moet je na afloop van het jaar waarin je de AOW-leeftijd hebt bereikt aangifte inkomstenbelasting doen.

Op de website van de Belastingdienst lees je meer over de ouderenkorting en de alleenstaandeouderenkorting

Tip 5: Vergeet niet te middelen

Heb je een wisselend inkomen? Ben je net begonnen aan je eerste baan, ga je meer of minder werken of ben je (bijna) met pensioen? Dan kan de middelingsregeling je al snel honderden euro's of zelfs meer dan €1000 belasting besparen.

Benieuwd of jij in aanmerking komt voor middeling? Maak een proefberekening op berekenhet.nl.

Tip 6: Check je gegevens

In je digitale aangifte heeft de Belastingdienst de meeste van je gegevens al vooraf ingevuld. Let goed op of deze gegevens kloppen en wijzig ze zo nodig.

Zo vult de Belastingdienst namelijk het totaalbedrag van je hypotheek in, maar misschien benut jij een deel van de overwaarde van je huis voor iets anders. Dat deel van de hypotheek mag je niet aftrekken van de belasting. Controleer je gegevens dus goed. Zo voorkom je dat je later mogelijk een naheffing moet betalen.

Tip 7: Gebruik het verdeelscherm

Doe je samen met je fiscaal partner aangifte? Let dan goed op het verdeelscherm. Hier kun je gemakkelijk uitzoeken hoe je zo min mogelijk belasting betaalt, zonder je te hoeven verdiepen in lastige regels. Gewoon even uitproberen wat voor jullie het meest gunstig is.

Tot slot: het leven bestaat uit meer dan belastingen

Belastingadviseur mr. Heleen Elbert voegt toe: "Houd er bij het invullen van je aangifte rekening mee dat wat je invult ook invloed heeft op meer dan alleen je belastingaanslag. Zo kan bijvoorbeeld een vermogen in box 3 van meer dan €25.000 als gevolg hebben dat je toeslagen terug moet betalen. Denk daarbij vooral aan de huurtoeslag."

"Een ander voorbeeld is het veelgegeven advies dat je bezwaar moet maken tegen de WOZ-waarde van je woning. Krijg je daarin gelijk? Dan gaan het eigenwoningforfait en allerlei gemeentelijke belastingen omlaag, maar als het onderpand (je woning) voor de hypotheek te weinig waard is, kun je weer een discussie krijgen met de bank. Kortom, denk altijd goed na over de consequenties."

Verder lezen?

Bekijk ook ons overzicht met 6 belangrijke aftrekposten en een tip rondom de vrijwillige voortzetting van je pensioenopbouw

Heb jij zelf nog handige tips voor de belastingaangifte? Deel ze hieronder!

reacties

yfactormenno@gmail.com
Communities:

Net even op de website van NS gekeken: die ov-verklaring is niet meer nodig bij Altijd Vrij, Traject Vrij, Dal Vrij of Weekend Vrij abonnemen. Rapportage aan de Belastingdienst gaat dan vanzelf.

Anne
Communities: Algemeen

Dank voor de tip, ik heb het direct toegevoegd!

Hartelijke groet,
PGGM&CO

Anne Haan

Marcelles
Communities: Algemeen

Beste Anne Haan,

Bij het doorlezen van de diverse belastingtips heb ik ergens iets gelezen over het advies om voor 2017 zeker een aangiftebiljet in te vullen als iemand in de loop van 2017 de AOW gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Dit in verband met de ouderenkorting die bij de inhoudingen niet is meegereknd, maar waar bij de aangifte wel rekening mee wordt gehouden (voor het hele jaar) wegens het al bereikt van de AOW leeftijd. Ik kan dit echter niet meer terugvinden. Kunt u mij aanduiden waar dit staat?

Anne
Communities: Algemeen

Beste Marcelles,

Dank voor uw reactie! Als u op 31 december van het jaar van aangifte (in dit geval dus 2017) de AOW-gerechtigde heeft bereikt, krijgt u onder voorwaarden ouderenkorting en misschien ook alleenstaandeouderenkorting. Let op: u krijgt in het jaar dat u de AOW-leeftijd bereikt inderdaad maar een deel van deze kortingen als loonheffingskorting. Om het hele bedrag van deze kortingen te krijgen, moet u na afloop van het jaar waarin u de AOW-leeftijd hebt bereikt aangifte inkomstenbelasting doen.

Op de website van de Belastingdienst leest u hier meer over:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/heffingskortingen_boxen_tarieven/heffingskortingen/heffingskortingen_voor_aow_gerechtigden 

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/pensioen_en_andere_uitkeringen/u_hebt_de_aow_leeftijd_bereikt/heffingskortingen_aow/wat_gebeurt_er_met_uw_heffingskortingen 

Kunt u hier verder mee? Mocht u nog aanvullende vragen hebben, dan raden wij u aan om de BelastingTelefoon te bellen op 0800 - 0543 (gratis). Succes!

Hartelijke groet,
PGGM&CO

Anne Haan

Reageer

Meld je aan of log in om te reageren op dit onderwerp.