1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Hulp & advies
  4. Wat als mijn naaste niet opgenomen wil worden?

Wat als mijn naaste niet opgenomen wil worden?

4 4 minuten lezen
Overzicht
Man ligt met zijn hoofd op schouder van vrouw omdat hij niet wil worden opgenomen
  • 5 reacties
  • 9 vind ik leuks
Geplaatst door Maartje op 8 mei 2019
Stel dat je naaste niet meer thuis kan blijven wonen. Bijvoorbeeld omdat hij een gevaar is voor zichzelf of voor anderen. Wat gebeurt er als hij niet opgenomen wil worden? Er zijn twee vormen van gedwongen opname: via rechterlijke machtiging (rm) en via inbewaringstelling (ibs). Wat dat is lees je in dit artikel.

De rechter beslist bij rechterlijke machtiging

Met een rechterlijke machtiging beslist de rechter of je naaste wordt opgenomen. Dat gaat als volgt:

  • Een arts of jij als mantelzorger vraagt rechterlijke machtiging aan bij de officier van justitie;
  • De officier van justitie vraagt eerst een geneeskundige verklaring van een onafhankelijke specialist;
  • Staat in de verklaring dat opname nodig is? Dan stuurt de officier van justitie alle papieren naar de rechter;
  • De rechter gaat in gesprek met jou en je naaste;
  • Beslist de rechter dat gedwongen opname nodig is? Dan wordt je naaste binnen 2 weken opgenomen.

De opname na een rechterlijke machtiging duurt maximaal 6 maanden. Verzet je naaste zich dan nog steeds? Dan mag de rechter de opname verlengen tot maximaal 5 jaar.

De burgemeester beslist bij inbewaringstelling 

Een inbewaringstelling is een beslissing van de burgemeester om iemand met spoed op te nemen. Soms is de situatie zo heftig dat rechterlijke machtiging te langzaam gaat. Vaak belt een voorbijganger of de buren de politie. De politie haalt de crisisdienst van de GGZ erbij. Vindt de arts van de crisisdienst dat je naaste opgenomen moet worden? Dan schrijft hij een geneeskundige verklaring voor de burgemeester. Geeft de burgemeester een inbewaringstelling af? Dan brengt de politie of de crisisdienst je naaste binnen 24 uur naar een verpleeghuis of andere instelling.

Je naaste krijgt een advocaat als hij niet opgenomen wil worden

Was jij nog niet op de hoogte van de gedwongen opname van je naaste? Dan gebeurt dat binnen 24 uur. Ook krijgt je naaste binnen die tijd een advocaat. De opname na inbewaringstelling duurt normaal gesproken 3 weken. De rechter beslist uiteindelijk of dit echt gebeurt.

Deel jouw ervaring

Is jouw naaste gedwongen opgenomen? Wat deed dat met jou? Help andere mantelzorgers door jouw ervaring en tips te delen.

Bron: CIZ, Dwang in de zorg. Beeld: Getty Images

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Peter
    Ik ken iemand 88 jaar in mijn optiek heel vitaal. Ben bij hem op bezoek geweest en dat greep me enorm aan. Zijn rechterbeen hebben ze net onder de knie geamputeerd. Hij wil weer lopen met behulp van een prothese. Weet iemand of dit op zijn leeftijd nog mogelijk is ? En waar hij daarvoor moet zijn ?
  • Jacoba Maria
    De behandeling was volkomen onterecht en heeft mij veel leed bezorgd.Ook na behandeling kreeg Hartklachten omdat ik met mijn verhaal ergens terecht kon
  • Hellen
    Deze informatie is verouderd. Sinds 2021 regelt de Wet verplichte ggz gedwongen opnames in de ggz. De rechtelijke machtiging en de IBS zijn vervangen door de Zorgmachtiging of crisismaatregel. De procedure verloopt ook anders. Meer info op www.dwangindezorg.nl of www.pvp.nl
  • Emmanuel
    Ikben verplicht opgenomen door de verdomde huisarts waar ik hulp ging zoeken,later aan gehouden door polite, opgeborgen in iets met duinen I leiden opgeborgen tussen drugs verslaafden en andere raar allooi.Ik ben geen drug verslaafde geen alcolieker,ik heb de ziekte van Parkinson en ga zwaar achteruit. Na 3 jaar alle mogelijkheden zwaar te hebben overwogen, (mijn lieve en liefhebbende vrouw heeft 3jaar geleden een hersenbloeding gehad,waar ze nu redelijk goed genezen is en om mijn lieftallige echtgenote verder leed te besparen heb ik besloten mijn leven te beëindigen,blijkbaar in NDL word men als crimineel beschouwd als .men van plan is deze zelfdoding tot uitwerking en zonder poeha te willen doen. Als de rechter mij iets in weg legt zal dat grote concequecies Kunnen leiden naar pepaalde personen ,
    • LotteK
      Beste Emmanuel, Het spijt me heel erg om te horen dat je het zo zwaar hebt. Omdat je over zelfmoord spreekt, geef ik bij deze het nummer van de Zelfmoordlijn: 113 of 0800-0113. Heel veel sterkte gewenst voor jou en je vrouw. Met een lieve groet, Lotte (redactie PGGM&CO)